Kongelige tradisjoner

Den kongelige skikken William og Kate alltid bryter

Dersom flyet styrter, kan tronen stå uten direkte arvinger.

YNDIG: Den søte familien på fire, som snart blir til fem, er ofte å se på flytur sammen. Det er stikk i strid med kongelig tradisjon. Foto: NTB scanpix
YNDIG: Den søte familien på fire, som snart blir til fem, er ofte å se på flytur sammen. Det er stikk i strid med kongelig tradisjon. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Som kongelig er man nødt til å leve etter en rekke skikker og retningslinjer. Du må kle og te deg på spesielle måter, gjerne ganske konservativt, og du blir fort stemplet som et «sort får» om du bryter reglementet.

En litt mer bisarr regel, stammer fra gammelt av. Med kongelige obligasjoner, er man nødt til å reise en del. Turer til samtlige av verdens kontinenter er nærmest rutine for medlemmer av blant annet det norske og britiske kongehuset.

Men det hender sjelden at hele familien reiser sammen, og det er det en god grunn til. Fra gammelt av ble det nemlig bestemt at flere tronarvinger ikke kunne reise med samme fly, i frykt for at flyet skulle styrte. Da hadde tronen vært foruten en arving, og monarkiet kunne i verste fall kollapset.

Kan briste monarkiet

«De burde aldri fly sammen», skrev den britiske avisen The Sun i fjor om William og Kates reisevaner.

Den kongelige protokollen står ikke så sterkt i dag, men reglene lever i beste velgående - i hvert fall for dem som velger å følge dem. Storbritannias prins William og hertuginne Kate bryter normen til stadighet, fordi de flyr sammen med barna, mens det i Norge har vært tradisjon for at man booker forskjellige fly.

Artikkelen fortsetter under.

UT PÅ TUR: Ved flere anledninger har William, nummer to i arverekken, flydd med sine to barn - som etterfølger ham som arvinger. Dersom flyet deres hadde styrtet, måtte man valgt langt bakover i rekkene. Foto: NTB scanpix
UT PÅ TUR: Ved flere anledninger har William, nummer to i arverekken, flydd med sine to barn - som etterfølger ham som arvinger. Dersom flyet deres hadde styrtet, måtte man valgt langt bakover i rekkene. Foto: NTB scanpix Vis mer

Skikken kommer fra gammelt av, da det var langt mer farlig å fly enn hva det er i dag. I 2018 er det å fly en av de tryggeste måtene å reise på, mens starten av 1900-tallet, da de første kommersielle flyene dukket opp, var risikoen høyere.

Det ble derfor tidlig bestemt at ingen direkte tronarvinger skulle reise med samme fly. Dette var også tidspunktet der de fleste kongehus hadde strenge regler om at bare menn kunne ta over tronen, som sørget for at arvingens søstre ikke hadde sjansen til å ta over dersom flyet styrtet.

STRÅLTE: Hertuginne Kate og prins William var fornøgde med besøket sitt så langt, og Kate så frem til en dag med mer utendørsaktiviteter. Video: Kine Falch / Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer

Det var først i 2013 at det ble vedtatt at arveberettigede kvinner og menn skulle likestilles i Storbritannia.

Derfor måtte konger og arvinger alltid booke forskjellige fly, selv om de skulle til nøyaktig samme sted. Ifølge BBC måtte prins William spørre dronning Elizabeth II da han ønsket å ta med seg nyfødte prins George til New Zealand og Australia i 2013.

ALDRI MED SØNNEN: Kong Harald og dronning Sonja er ofte på reisefot, men kronprins Haakon er aldri å se i samme fly som dem. Foto: NTB scanpix
ALDRI MED SØNNEN: Kong Harald og dronning Sonja er ofte på reisefot, men kronprins Haakon er aldri å se i samme fly som dem. Foto: NTB scanpix Vis mer

Den britiske kringkasteren skriver at dronningen alltid har siste ord i saken om arvinger ønsker å reise sammen. Siden den gang, har William og barna ofte vært å se på samme fly, men prins Charles blir ikke med. Det for å sikre seg mot eventuelle uhell.

For ordens skyld, den britiske arverekken er slik:

Prins Charles tar over om dronning Elizabeth dør. Dør Charles, er William nestemann på listen. Etter ham følger sønnen prins George og datteren prinsesse Charlotte. På en femteplass finner vi prins Harry, etterfulgt av prins Andrew og prinsesse Beatrice.

På midten av 2000-tallet ble flyregelen diskutert i forbindelse med den norske kongefamilien. De hadde reist til Karibia for å feire dronning Sonjas 70-årsdag, men reiste ned med forskjellige fly.

MED FAMILIEN: Kronprins Haakon flyr gjerne med kona, barna og søsteren sin, men aldri med sine egen foreldre. Foto: NTB scanpix
MED FAMILIEN: Kronprins Haakon flyr gjerne med kona, barna og søsteren sin, men aldri med sine egen foreldre. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det er derimot ikke slik at hvert medlem må ha hvert sitt fly. Kronprinsfamilien, Märtha Louise, Ari Behn og deres barn fløy ned sammen.

Ifølge Sven Gjeruldsen, informasjonsansvarlig ved Slottet, er det bare kongen og kronprinsen som aldri flyr sammen. Det sa han til Nettavisen i 2007.

- Katastrofe

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, forteller at kongelige flyrutiner ikke er noe nytt, og at reglene er der for en grunn.

- Årsaken til at de ikke skal reise sammen på fly, er jo at arverekken potensielt sett kan falle om flyet styrer. Dersom hele familien skal reise et sted sammen, for eksempel til et arrangement eller på ferie, prøver de etter beste evne å få tak i forskjellige fly, sier han og fortsetter:

BLIR FEM: Hertuginne Kate er for tiden gravid, og venter sitt tredje barn. Det vil si at de får nok en arving å ta med seg på reise - som igjen dytter de andre arvingene lenger bak på listen. Foto: NTB scanpix
BLIR FEM: Hertuginne Kate er for tiden gravid, og venter sitt tredje barn. Det vil si at de får nok en arving å ta med seg på reise - som igjen dytter de andre arvingene lenger bak på listen. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det er en slags forsikring. Det hadde jo vært en tragedie om kongefamilien omkom i en flyulykke, men det hadde også vært en katastrofe for monarkiet. Men det er høyst usannsynlig, de flyr jo ikke sammen, forklarer han.

Dersom ulykken skulle inntreffe, er det ikke godt å si hvem som ville tatt over. I 1990 ble arveberettigede menn og kvinner likestilt i Norge, men bare for dem født etter lovens innføring.

Det betyr altså at kronprins Haakon fortsatt er først i rekken, selv om prinsesse Märtha Louise er eldst. Etter Haakon følger prinsesse Ingrid Alexandra som neste arving, etterfulgt av prins Sverre Magnus.

- I Norge blir det alltid utnevnt en kronprinsregent dersom kongeparet er på ferie. Da kong Harald var i Uruguay nylig, var kronprins Haakon kronprinsregent. Det hender veldig sjelden at alle er bortreist samtidig, og da vil i hvert fall ikke kronprinsen og kongen reise med samme fly, forklarer han.

Stavseng forklarer at det ikke bare er kongehus som har en slik flypraksis. Store bedrifter eller andre familier med mye penger reiser også med forskjellige fly, slik at fremtiden blir sikret dersom noe galt skulle skje.

MONS MØTTE MONARKI: Prins William og det norske kronprinsparet stoppet alle opp for å hilse på den lille babyen. Video: Thomas Rasmus Skaug / Reporter: Frida Andersen / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Kronprinsen døde

Det finnes ikke mange eksempler på ganger monarkier har vært involvert i flyulykker, men det har hendt.

I 1947 opplevde det svenske kongehuset en stor tragedie, som kunne utslettet monarkiet om forholdene var annerledes. Arveprins Gustav Adolf av Sverige hadde rett på tronen etter sin far, kong Gustav VI Adolf av Sverige.

Arveprinsen, som ble 40 år gammel, omkom i en flystyrt på Kastrup i Danmark. Han var på vei hjem til Stockholm etter å ha besøkt slektninger i Nederland, men kom aldri tilbake. Alle på flyet omkom, og arveprinsen rakk aldri å bli kronprins. Hans far overtok nemlig tronen i 1950, tre år etter den fatale ulykken.

Derfor ble det sønnen til den avdøde arveprinsen som ble verdig tittelen kronprins. Carl Gustav er i dag landets konge, men hadde tvilsomt fått tittelen før i godt voksen alder om det ikke var for at hans far omkom.

I politikken er det også eksempler på at katastrofen har inntruffet.

I 2010 mistet Polens president og en rekke russiske og polske tjenestemenn livet i en ulykke i Russland, som sørget for at store deler av regjeringen måtte formes på nytt.

LES OGSÅ: Røper historien bak det stygge blåmerket

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer