Kong Harald fyller 80 år:

Den folkekjære kongen fyller 80. Slik er han som bestefar

Kongen har fulgt barnebarna tett gjennom oppveksten, og det virker ikke som han har planer om å stoppe.

BESTEFAR: I anledning kongeparets 80-års bursdager ble kongen og dronningen fotografert i den hvite salong på Slottet i Oslo sammen med alle barnebarna. Fra venstre ser vi Prins Sverre Magnus, dronning Sonja, prinsesse Ingrid Alexandra, kong Harald, Leah Isadora Behn (sittende foran), Emma Tallulah Behn og Maud Angelica Behn. Kongen er kjent for å være en delaktig bestefar, og har fulgt barna tett siden de var små.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BESTEFAR: I anledning kongeparets 80-års bursdager ble kongen og dronningen fotografert i den hvite salong på Slottet i Oslo sammen med alle barnebarna. Fra venstre ser vi Prins Sverre Magnus, dronning Sonja, prinsesse Ingrid Alexandra, kong Harald, Leah Isadora Behn (sittende foran), Emma Tallulah Behn og Maud Angelica Behn. Kongen er kjent for å være en delaktig bestefar, og har fulgt barna tett siden de var små. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag den 21. februar er det hele 80 år siden hele Norges prins Harald ble født. Han tok over tronen etter at kong Olav døde i 1991, og har siden den gang vært landets konge med dronning Sonja ved sin side.

I fjor feiret de 25 år på tronen med pomp og prakt, med blant annet konserter og besøk rundt i det langstrakte land. På disse 25 årene er det ingen tvil om at kongen har klart å bli en folkekjær figur. Det er ikke noe nytt for familien hans.

GLIS: Kong Harald har det med å kose seg sammen med de nærmeste. I forbindelse med markeringen av hans 75-årsdag i 2012 stilte han opp på slottsbalkongen sammen med hele storfamilien. Fra venstre ser vi prinsesse Märtha Louise med Emma Tallulah Behn, Leah Isadora Behn og Maud Angelica Behn foran dronning Sonja, kong Harald, Marius Borg Høiby og prinsesse Ingrid Alexandra på slottsbalkongen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
GLIS: Kong Harald har det med å kose seg sammen med de nærmeste. I forbindelse med markeringen av hans 75-årsdag i 2012 stilte han opp på slottsbalkongen sammen med hele storfamilien. Fra venstre ser vi prinsesse Märtha Louise med Emma Tallulah Behn, Leah Isadora Behn og Maud Angelica Behn foran dronning Sonja, kong Harald, Marius Borg Høiby og prinsesse Ingrid Alexandra på slottsbalkongen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Privat har han helt siden barna prinsesse Märtha Louise og kronprins Haakon kom til verden vært en mann med familie i fokus. Nå har han fem biologiske barnebarn og ett bonusbarnebarn som han prøver å tilbringe så mye tid med som overhodet mulig.

Slik er kong Harald som bestefar.

- Ekstra barnebarn

Kong Harald fikk sin aller første opplevelse som bestefar i 1999, da sønnen hans Haakon ble sammen med sørlandsjenta Mette-Marit (den gang med etternavnet Tjessem Høiby).

Før hun møtte kronprinsen hadde hun i 1997 fått sønnen Marius Borg Høiby.

BONUS-BARNEBARN: I 2001 stilte kronprinsparet og kongeparet opp foran fotografene på Kongsseteren. Prinsesse Märtha Louise holder Marius, som nylig sammen med Mette-Marit hadde blitt familiens nyeste tilskudd. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
BONUS-BARNEBARN: I 2001 stilte kronprinsparet og kongeparet opp foran fotografene på Kongsseteren. Prinsesse Märtha Louise holder Marius, som nylig sammen med Mette-Marit hadde blitt familiens nyeste tilskudd. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

Han ble på mange måter kongeparets aller første barnebarn. Som liten kalte han kongeparet for «beste-Harald» og «beste-Sonja». Kongeekspert Kjell Arne Totland fortalte til NTB i 2012, i anledning Høibys konfirmasjon, at de har hatt et helt spesielt forhold.

- Han betrakter dem som et ekstra par besteforeldre, og de har sagt at de betrakter ham som et ekstra barnebarn, fortalte han den gang.

Mette-Marits sønn er nå 20 år, og har reist til USA for å studere. Kongeparet går imidlertid ikke uten barnebarn løpende rundt på slottet. Både kong Harald og dronning Sonja har vært svært tilstedeværende i oppveksten til prinsesse Märtha Louise og kronprins Haakons respektive barn.

STOLT: Barn og barnebarn var til stede på under fotografiering på slottet på midten av 2000-tallet. Fra venstre ser vi prinsesse Ingrid Alexandra, kronprins Haakon med prins Sverre Magnus, kong Harald, prinsesse Märtha Louise med Leah Isadora og Maud Angelica. Foto: NTB scanpix
STOLT: Barn og barnebarn var til stede på under fotografiering på slottet på midten av 2000-tallet. Fra venstre ser vi prinsesse Ingrid Alexandra, kronprins Haakon med prins Sverre Magnus, kong Harald, prinsesse Märtha Louise med Leah Isadora og Maud Angelica. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det første kom til verden i april 2003, og fikk navnet Maud Angelica. Hun er datter av prinsessen og forfatter Ari Behn. De har også døtrene Leah Isadora (født 2005) og Emma Tallulah (født 2008).

Hans sønn, kronprins Haakon, har også flere barn. Prinsesse Ingrid Alexandra kom til verden den 21. januar i 2004, og prins Sverre Magnus ble født i desember året etter.

Kong Harald og dronning Sonja var til stede og delaktige i dåpene til alle barnebarna. De var også der da «bonusbarnebarnet» Marius ble konfirmert i 2012, ifølge Aftenposten.

Se dåpsbildene under:

- Kan ikke bare sitte

Kong Harald fyller kanskje 80 år, men lever ingen rolig pensjonisttilværelse av den grunn. Han reiser stadig rundt om i landet, og det hender at han tar med barnebarna på tur.

For to år siden tok han rett og slett med seg store deler av familien til Vardø i Finnmark. Han mener det er viktig å ikke bare fortelle historier til barnebarna, de må også få oppleve litt.

- Det blir for kjedelig for barnebarna bare å høre om stedene, sa kongen til NTB og fortsatte:

- Vi kan ikke bare sitte og fortelle dem om historien. Vi må vise dem det og, for ellers blir det for kjedelig for barnebarna, tilføyde kongen.

PÅ TUR: Hele kongefamilien var på plass i Vardø på ferie i 2015. Foran fra venstre ser vi kong Harald, dronning Sonja, Leah Isadora Behn, Emma Tallulah Behn, Maud Angelica Behn, prinsesse Ingrid Alexandra bak står Kronprins Haakon , kronprinsesse Mette-Marit , prinsesse Märtha Louise, Ari Behn og prins Sverre Magnus utenfor Vardøhus festning. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PÅ TUR: Hele kongefamilien var på plass i Vardø på ferie i 2015. Foran fra venstre ser vi kong Harald, dronning Sonja, Leah Isadora Behn, Emma Tallulah Behn, Maud Angelica Behn, prinsesse Ingrid Alexandra bak står Kronprins Haakon , kronprinsesse Mette-Marit , prinsesse Märtha Louise, Ari Behn og prins Sverre Magnus utenfor Vardøhus festning. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Han er veldig tålmodig

Tidligere Aftenposten-redaktør Per Egil Hegge (76) er en av menneskene her til lands som har fulgt kongefamilien tettest. I 2006 ga han ut den autoriserte biografien «Harald V» om kongen, og snakket i den forbindelse med flere av dem som fulgte monarken tettest.

Han understreker at han ikke kan si så meget om hvordan kongen forholder seg til barnebarna nå som de begynner å bli tenåringer, men han har et klart bilde av hvordan han har vært gjennom oppvekstene deres.

- Jeg husker at kronprinsparet fortalte at han var veldig tålmodig med små barn. Når det kom til barneleker, brett- og kortspill var han virkelig med for fullt, forteller han og fortsetter:

INNVIET PARK: I fjor sommer var kongeparet og de fire yngste barnebarna sammen i Slottsparken for å innvie Jubileumsparken. Barna sang og plantet trær. Her ser vi prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra. Foto: Aftenposten / NTB scanpix
INNVIET PARK: I fjor sommer var kongeparet og de fire yngste barnebarna sammen i Slottsparken for å innvie Jubileumsparken. Barna sang og plantet trær. Her ser vi prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra. Foto: Aftenposten / NTB scanpix Vis mer

- Den evnen kongen har til å omgåes mennesker har kommet barnebarna til gode. Jeg tror det er riktig å si at han virkelig er barnekjær, mener Hegge.

Han forteller eksempelvis at kongen anser Marius som sitt eget barnebarn, noe som kom tydelig frem på de første bildene av dem sammen.

Kongen er glad i idrett, og er i god form til å være hele 80 år. Hegge mener at han trolig kommer til å engasjere seg i både vinterlek og seiling med barnebarna.

- Dagen han senker tempoet er det et dårlig signal, forteller han og ler.

Hegge forteller at kongen også var flink som far, da hans egne barn var små.

- Det virker som de hadde en veldig nær kontakt. Jeg tror ikke han har lagt noe press på dem, som resulterte i at de fikk vokse opp fritt. Det er dem som mener det var for lite dressur, men jeg tror han ga dem en fornuftig oppdragelse, sier den tidligere redaktøren og forfatteren.

KOSESTUND: Den 19. desember 2011 var kongefamilien samlet på slottet til julefotografering. En fornøyd konge sitter til venstre og er tydelig stolt av barnebarna. I kronprinsessens fang ser vi  prins Sverre Magnus, bakerst ved kronprinsen ser vi Marius Borg Høiby og ved siden av dronningen sitter prinsesse Ingrid Alexandra. Foto: NTB scanpix
KOSESTUND: Den 19. desember 2011 var kongefamilien samlet på slottet til julefotografering. En fornøyd konge sitter til venstre og er tydelig stolt av barnebarna. I kronprinsessens fang ser vi prins Sverre Magnus, bakerst ved kronprinsen ser vi Marius Borg Høiby og ved siden av dronningen sitter prinsesse Ingrid Alexandra. Foto: NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer