FOLKELIG: Tirsdag denne uken syklet Mette-Marit fra Skaugum til slottet, med kjendiser og pressefolk på slep. Etterpå serverte hun selv kaffe og boller, og viser seg dermed som svært folkelig og uformell. - Er det flere som vil ha kaffe, sa kronprinses Foto: Anders Myhren/Seoghør.no
FOLKELIG: Tirsdag denne uken syklet Mette-Marit fra Skaugum til slottet, med kjendiser og pressefolk på slep. Etterpå serverte hun selv kaffe og boller, og viser seg dermed som svært folkelig og uformell. - Er det flere som vil ha kaffe, sa kronprinses Foto: Anders Myhren/Seoghør.no Vis mer

- Den eneste måten de kan overleve på

Tirsdag serverte Mette-Marit kaffe og boller på slottsplassen. Nødvendig nærhet, mener kongehuseksperter.

Publisert
Se videoen nederst i saken med Mette-Marits servering!

 
SEOGHØR.NO: Opp gjennom historien har kongehusene verden over ført en streng kongelig etikette, der en viss distanse til folket har vært ansett som nødvendig for å opprettholde mystikken om at de kongelige er en opphøyet gruppe i samfunnet.

Storbritannias dronning Elizabeth er en av de strengeste på kongelige etikette, noe som blant annet innebærer at ingen må berøre henne. Den britiske dronningen har i løpet av sitt 86-årige liv heller aldri gitt ett eneste intervju til pressen.

- Det har alltid vært en utfordring for Europas kongelige å finne den rette balansen mellom opphøyethet og nærhet. Og graden av nærhet til folket må sies å ha blitt større og sterkere i alle kongehus, sier hoffreporter og kongehusekspert Kjell Arne Totland til Seoghør.no.

I Norge har man de siste årene sett at de kongelige stadig gjør seg mer tilgjengelige for folket, noe kronprinsparet har bidratt til i stor grad.

Kronprinsesse Mette-Marit er aktiv på Twitter, og publiserer ofte private bilder og oppdateringer for offentlig skue. Kronprinsessen lot også et TV-team fra NRK følge henne og familien over en lang periode, noe som gir folket et innblikk i alt fra frokostrutinene i kronprinsfamilien til diskusjoner på slottskontorene.

Kronprinsparet tok også imot Senkveld-gutta Thomas og Harald til et besøk på deres sommersted på sørlandet i fjor sommer, til et uformell og nærgående TV2-program som gir TV-seerne et bilde av kronprinsparet som mer «dagligdagse» mennesker.

Denne uken syklet Mette-Marit med et titalls inviterte pressefolk og TV-kjendiser på slep, fra Skaugum til Oslo.

Vel fremme på slottsplassen delte kronprinsessen selv ut kaffe og boller til pressen - noe som neppe ville ha forekommet blant kongelige i andre deler av Europa.

- Kronprinsessen tok selv initiativ til å dele ut boller og servere kaffe, til tross for at staben var på plass for å utføre oppgaven. Jeg synes hun på den måten viser at hun er trygg i rollen sin, og tørr å gå utenom det som er forventet. Hun tar ikke seg selv så høytidelig, og skaper god og avslappet stemning, sier Se og Hørs kongereporter Caroline Vagle, som selv var tilstede på slottsplassen tirsdag.

Kongeviter Car-Erik Grimstad mener Mette-Marits nærhet til folket er en nødvendig egenskap for de kongelige for å sikre sin posisjon i fremtiden.

- Dette er den eneste måten de kan eksistere på. En distansert kongefamilie ville ikke bli forstått i dagens samfunn. I dag er det er et mye større krav om at de skal levere. Før holdt det med å bare være, men nå må de kongelige prestere. Dette er den eneste måten de kan overleve på, den eneste måten for at kongehuset skal ha en fremtid, sier kongeviter Carl-Erik Grimstad til Seoghør.no.

Kongehusekspert Kjell Arne Totland mener kronprinsparets tilgjengelighet og nærhet til folket bidrar til økt fokus på viktige saker i samfunnet.

- Både Haakon og Mette-Marit er nok fullt klar over sin store gjennomslagskraft og mediemakt når de for eksempel bruker Twitter. Mette-Marit visste utmerket godt at hun ville få mange medieoppslag, da hun for et par uker siden twitret om sykkelturen og veddemålet med Haakon. Dermed slo hun et slag for miljøbevissthet generelt og Earth Hour spesielt, sier Totland til Seoghør.no.

Det norske kongehuset har lang tradisjon for å vise nærhet til folket. Kong Olav fikk kallenavnet «Folkekongen», blant annet etter at han ble avbildet på trikken til Holmenkollen i 1973, og også kong Harald har stilt opp i TV2-programmet «Senkveld» for å konkurrere mot Thomas og Harald i seiling, og i TV-programmet «Gutta på tur» på samme kanal.

Likevel er kongefamilien opptatt av at det fremdeles må være en balanse mellom å være tilgjengelige og til stede for folket, og samtidig ivareta distansen som bidrar til å opprettholde den høytidelige funksjonen av deres tilstedeværelse.

Denne problemstillingen sto kongefamilien overfor da de i dagene etter terrorhandlingene 22. juli ville vise sin støtte til det norske folk.

- Å forsøke å trå til eller hjelpe til der det er viktig, og riktig. Det er jo en vanskelig ting. Man skal ikke gjøre for mye av det, heller ikke for lite. Igjen, der kommer det til balansepunktet, uttalte dronning Sonja i NRK-programmet «Året med kongefamilien» i fjor.

Kjell Arne Totland har fulgt den norske kongefamilien i en årrekke, og mener de ikke har gått for langt når det kommer til å gjøre seg tilgjengelige for folket.

- Selv synes jeg de norske kongelige har vært svært flinke til å finne den rette balansen mellom nærhet og distanse - og valgene de gjør er nok både veloverveide og svært bevisste. Derfor blir det også en helt spesiell opplevelse for dem det gjelder når våre kongelige for eksempel velger å gi en klem til ofre og pårørende - som etter de dramatiske hendelsene 22. juli, sier Kjell Arne til Seoghør.no.

Med hyppige oppdateringer på Twitter, deltagelse i fredagsunderholdningen på TV og en vennekrets som består av flere kjendiser fra idretts- og underholdningsbransjen, opptrer kronprinsparet mer og mer i kraft av å være berømte personer i et kjendisfokusert samfunn, mener kongeviter Grimstad.

- De er en del av et stort spekter av kjente mennesker der det dreier seg om hvem som bruker hvem, og hvem de utnytter seg av. Det går en mekanikk i dette, akkurat som når musikere stiller opp på konserter for andre musikere, sier Carl-Erik Grimstad til Seoghør.no.

Og den anerkjente kongeviteren mener det er liten tvil om at kongehuset vil oppfattes som mindre formelt i årene som kommer.

- Jeg tror vi må akseptere at denne distansen er i ferd med å krympe og at vi må forvente at kongefamilien vil komme til å bruke seg selv på en annen måte fremover, sier Grimstad til Seoghør.no.

Bli fan av Seoghør.no på Facebook her

Sjekk ut våre mobilsider. Send sms med kodeord: SHMOBIL til 2255

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

LES OGSÅ: Syklet med sønnens hjelm og Haakons bukse 

Se Mette-Marit sykle til jobben her:[obj:media:11119]
Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer