Prinsesse Ingrid Alexandra fyller 16 år:

Delte nytt bilde av bursdagsprinsessen

Blir trolig vekket med kake og bursdagssang på senga.

BURSDAG: Tirsdag 21. januar fyller prinsesse Ingrid Alexandra 16 år. Foto: Ann Cathrin Buchard, Det kongelige hoff
BURSDAG: Tirsdag 21. januar fyller prinsesse Ingrid Alexandra 16 år. Foto: Ann Cathrin Buchard, Det kongelige hoff Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er hele 16 år siden arveprinsesse Ingrid Alexandra kom til verden på Rikshospitalet i Oslo. Kronprins Haakon (46) og kronprinsesse Mette-Marit (46) kunne den gang dele den glade nyheten om at de hadde fått en datter, og siden den gang har hun vokst opp til å bli en svært populær ung dame blant det norske folk.

Og tirsdag fyller hun altså 16 år.

Privat feiring

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, forteller at kronprinsfamilien har som tradisjon å vekke familiens bursdagsbarn med kake og bursdagssang på senga, og hun tror at dagen i dag neppe er noe unntak.

- Etter endt skoledag i 10. klasse på Uranienborg skole, fortsetter festen for bursdagsprinsessen. Da samler de alltid familie og venner til selskap på Skaugum, hvor både kongeparet, prinsesse Märtha Louise og døtrene, samt kronprinsessens familie er selvskrevne gjester, sier Vagle, og fortsetter:

- I år er imidlertid bestefar kong Harald sykmeldt, så det vites ikke om han føler seg frisk nok til å feire arveprinsessen.

NYTT BILDE: I anledning prinsessens bursdag har Kongehuset delt et nytt bilde av henne. Foto: Ann Cathrin Buchard, Det kongelige hoff
NYTT BILDE: I anledning prinsessens bursdag har Kongehuset delt et nytt bilde av henne. Foto: Ann Cathrin Buchard, Det kongelige hoff Vis mer

Caroline Vagle blir ikke overrasket hvis sportsutstyr står øverst på ønskelista til prinsessen, som er ei aktiv jente.

- Dronning Sonja har også fortalt at hun ofte gir barnebarna kunst i gave, så kanskje dukker det opp også i år? Bestemoren har vært opptatt av å lære barnebarna om kunstens verden. Hun har tegnet og malt med dem i alle år, og gitt dem staffeli og farger og pensler. Sammen med Ingrid Alexandra har hun også valgt ut skulpturer til skulpturparken som bærer prinsessens navn.

BURSDAGSBARN: Mandag 21. januar 2019 fylte arveprinsessen 15 år. Se hvor mye prinsesse Ingrid Alexandra har forandret seg siden hun var liten! Vis mer

- Trygg og flott 16-åring

I anledning prinsessens bursdag delte Kongehuset tirsdag ettermiddag et nytt bilde av henne. På bildet poserer 16-åringen utendørs i en svart kjole, tilsynelatende fra Pia Tjelta, og kongehuseksperten har bare lovord å dele om det ferske bildet av Ingrid Alexandra.

- For et nydelig bilde av dagens bursdagsbarn. Det er morsomt å se og sammenligne de ulike bursdagsbildene fra hennes 16 år gamle liv. Fra å være lita og søt, er hun blitt en trygg og flott 16-åring. Det klare blikket har imidlertid vært der i alle år, sier hun.

Vagle trekker også fram kjolen prinsessen har på.

- Akkurat som sin mor har prinsesse Ingrid Alexandra tydeligvis falt for Pia Tjeltas design. Kronprinsessen har brukt en rekke kjoler fra den norske designeren, og nå følger altså datteren etter. Det ser for øvrig ut som den sammen kjole som prinsessen brukte under årets julefotografering.

- Har ikke valgt selv

I august fikk prinsessen, som en dag skal arve tronen etter sin far og bestefar, svært mye oppmerksomhet i forbindelse med sin konfirmasjon i Slottskapellet.

- Som små barn kan vi ikke velge selv. Jeg vet ikke om du føler at du har valgt helt selv i dag heller, men det er et paradoks, dette med valg. For ingen mennesker kan velge det de blir født inn i. Likevel har ethvert menneske mulighet til å skape sitt eget liv, til å gjøre det beste ut av de gitte forutsetningene. Fylle det med sitt eget innhold, velge retning, verdier og måten å leve livet sitt på, sa blant annet kong Harald (82) under feiringen på Slottet i etterkant.

MORSOM: Prinsesse Ingrid Alexandra fikk en lattermild respons da hun holdt en tale under den kongelige konfirmasjonslunsjen. Video: NRK. Vis mer

- Denne muligheten har også du. Og er det ett råd jeg har å gi deg både som konge, fadder og bestefar i dag – så er det dette: Vær deg selv. Finn din egen vei, fortsatte han.

Kongen benyttet også anledningen til å snakke om at Ingrid Alexandra vil bli den første kvinnelige monarken i kongeriket Norge noensinne.

En arveprinsesse har ikke Norge hatt siden dronning Margrete l styrte landet som en del av Kalmarunionen på 1300-tallet.

- Da du ble født, begynte en ny epoke i vårt lands historie (....) Og med lovendringen fra 1990 – som ga den førstefødte arveretten, var en gjerning bestemt for deg fra du åpnet øynene første gang. Det er virkelig godt å vite at den norske monarken også kan være en kvinne! sa kong Harald videre.

Men i disse dager har imidlertid arveprinsessen helt andre oppgaver.

- Må få være ungdom

I forbindelse med «Året med kongefamilien», som ble sendt på NRK tidligere denne måneden, uttalte kronprins Haakon hvordan de forbereder 16-åringen på at hun skal leve et svært offentlig liv.

På spørsmål om hvordan hun skal slippe det usunne forventningspresset mange unge føler på, svarte kronprinsen følgende:

- Det viktigste er det som foreldrene mine gjorde for meg også, det å gi rom til at hun skal få lov til å være barn og ungdom. Få lov til å utvikle seg. Ha tid og rom nok til å gå på skolen, drive med fritidsaktiviteter og være sammen med venner og få gjøre de vanlige tingene.

RØRENDE: En tydelig rørt Mette-Marit og kronprins Haakon hold tale for Ingrid Alexandra under den kongelige konfirmasjonslunsj. Video: NRK. Vis mer

LES OGSÅ: Disse bildene setter fyr på nettet

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer