Kongelig påske:

Deler private familiebilder

Dronning Margrethe og kronprinsfamilien ønsker det danske folk god påske.

HELE HURVEN: I år feirer dronning Margrethe og kronprinsfamilien påsken tradisjonen tro på Marselisborg slott i Aarhus. Foto: Det danske kongehuset
HELE HURVEN: I år feirer dronning Margrethe og kronprinsfamilien påsken tradisjonen tro på Marselisborg slott i Aarhus. Foto: Det danske kongehuset Vis mer
Publisert

Påskehøytiden er på trappene, og mange er nok klare for noen dager med fri og hygge med venner og familie. Likevel blir årets feiring - akkurat som i fjor - preget av strenge coronaregler, smittevern og få nærkontakter.

Likevel prøver nok de fleste av oss å sette av litt ekstra tid til å være sammen med de aller nærmeste denne uken.

Kongefamilien i Danmark ønsker det danske folk god påske ved å dele en rekke nye familier fra Marselisborg slott i Aarhus, der kronprinsfamilien og dronning Margrethe (80) skal tilbringe påsken i år.

«Med ønske om en god påske», skriver kongehuset på Instagram, sammen med en rekke private familiebilder fra slottet.

Foruten monarken, er også kronprinsparet Frederik (52) og Mary (49) og deres fire barn Christian (15), Isabella (13), Josephine (10) og Vincent (10) også med på de nye, kongelige bildene.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

Lange tradisjoner

Et av bildene er tatt utenfor det staselige slottet, der dronning Margrethe har lange tradisjoner for å oppholde seg i påskeferien. Det er også sterke tradisjoner for å male egg i den danske kongefamilien, noe de andre bildene kongehuset har sluppet, viser.

FAMILIETID: Dronningen og resten av familien så ut til å trives med påskeverkstedet. Foto: Det danske kongehuset
FAMILIETID: Dronningen og resten av familien så ut til å trives med påskeverkstedet. Foto: Det danske kongehuset Vis mer

Kongefamilien sitter i hyggelig lag rundt et bord og maler hvert sitt egg i vårlige, friske farger. Det var dronningen selv og ektemannen prins Henrik som i sin tid innførte tradisjonen på 1970-tallet, da de malte egg til påske med sønnene kronprins Frederik og prins Joachim da de var barn.

TRADISJON: Tradisjonen med å male påskeegg strekker seg helt tilbake til 1970-tallet. Foto: Det danske kongehuset
TRADISJON: Tradisjonen med å male påskeegg strekker seg helt tilbake til 1970-tallet. Foto: Det danske kongehuset Vis mer

I forrige uke ble den norske kongefamiliens planer for påsken også avslørt.

I år reiser kongeparet, ifølge NRK, til Prinsehytta i Sikkilsdalen i Jotunheimen, mens kronprinsfamilien skal til hytta i Uvdal.

«Kongefamilien følger regjeringens og kommunenes smittevernregler og råd, også med hensyn til besøk», opplyste Slottet til NRK.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fylte 80 16. april i fjor. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden har også de kongelige nå måttet ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

Brøt tradisjonen

Kong Harald og dronning Sonja har i alle år dratt til Prinsehytta i Sikkilsdalen fredag før påske, en tradisjon kongen har holdt på siden barndommen.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, har tidligere fortalt at kongeparet som regel går på ski, koser seg med god mat og godt selskap med venner og familie.

I fjor ble imidlertid påsken tilbrakt på Kongsseteren på Voksenkollen i Oslo - og dermed brøt kongeparet den mangeårige tradisjonen.

Tidligere pleide barn og barnebarn å være med til Sikkilsdalen, men de siste årene har kongeparet i hovedsak vært der med gode venner.

PÅSKEHILSEN: Kong Harald deler påskehilsen med folket. Video: NTB / Kongehuset Vis mer

Den flotte hytta i Sikkilsdalen ble ifølge kongehuset designet av slottsforvalter Hjalmar Welhaven, og byggingen sto ferdig i 1902. Den gang ble den gitt i gave til de svenske prinsene Gustaf Adolf, Wilhelm og Erik.

Kronprins Gustaf Adolf ga senere hytta videre til daværende kronprins Olav, da han ble myndig i 1924.

LES OGSÅ: Dobbel lykke!

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer