Kronprinsesse Mette-Marit:

Deler ærlig: - Blir flau

Snakker åpent om sykdommen.

DELER ÅPENHJERTIG: Kronprinsesse Mette-Marit har flere ganger snakket om sykdommen lungefibrose. Foto: Shutterstock/NTB
DELER ÅPENHJERTIG: Kronprinsesse Mette-Marit har flere ganger snakket om sykdommen lungefibrose. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne høsten har TV 2 lansert serien «Kronprinsparet - vårt Norge», som følger kronprins Haakon (50) og kronprinsesse Mette-Marit (50) bak den kongelige fasaden.

Seerne får et innblikk i hva som skjer i kulissene på kongelige reiser og oppdrag i Norges land, og blir samtidig bedre kjent med den framtidige kongen og dronningen.

PREGA: Kronprinsesse Mette Marit uttaler seg om Ari Behns dødsfall i siste episode av «Kronprinsparret». Video: TV 2 / Rød Løper. Vis mer

I dokumentarseriens nyeste episode besøker kronprinsen Træna i Nordland og Stord i Vestland. Kronprinsessen måtte imidlertid melde avbud.

- Vanskelig å snakke om

I episoden forklarer kronprinsessen hvordan hun lever med sykdommen lungefibrose.

50-åringen forteller at hun alltid har kjent seg sterk, at hun har gått fortest på tur og vært veldig aktiv, men at hun samtidig har følt seg dårlig i mange år. For noen år siden fikk hun vite at hun hadde lungefibrose.

- Akkurat nå er jeg i en veldig god periode, og da føler jeg meg ikke så liten i forhold til det. Man føler seg veldig sår når man ikke får gjort de tingene man ønsker å gjøre. Jeg vet ikke, det er vanskelig å snakke om kjenner jeg, sier kronprinsesse Mette-Marit i episoden.

BEKLAGER: NRK går ut med beklagelse etter Mette-Marit-kommentar på Dagsrevyen. Video: NRK. Vis mer

Utviklet angst

Sykdommen kan begrense kronprinsessen på ulike måter.

- Blant annet ved at jeg har utviklet angst for å gå opp bakker. Det er sånn på de mest absurde tingene, så blir jeg flau når jeg puster mye, i for eksempel mikrofonen. Da blir jeg superstresset. Så tror jeg det har endret måten jeg lever mitt eget liv på. At jeg lever mye roligere nå, forklarer hun.

Til tross for sykdommen understreker hun at de er en vanlig familie med de samme utfordringene som andre, og at de forsøker å få et komplisert liv til å henge sammen.

- Vi har jo barn, hund og foreldre som blir syke. Så har jo jeg i tillegg en kronisk sykdom som gjør at jeg har en litt mindre arbeidskapasitet enn jeg hadde før. Det er klart at det å kombinere det at vi ønsker å være der for de barna som fremdeles bor hjemme, at de ikke spiser middag alene hver dag. Det er som for alle andre, en kabal som skal gå opp.

Da kongefamilien skulle gå inn til den høytidelige slottsmiddagen, måtte Mette-Marit gå alene. Nå forklarer Se og Hørs kongehusekspert hvorfor. Video: NRK. Vis mer

Det var i 2018 Kongehuset kunne melde at kronprinsessen hadde fått påvist lungefibrose.

Den gang uttalte Se og Hør kongehusekspert Anders Johan Stavseng at Mette-Marit gjorde lurt i å være åpen om diagnosen.

- Det er veldig tøft, men samtidig lurt, av Mette-Marit å være åpen om dette. Mette-Marit ønsker åpenhet om vanskelige temaer, og har alltid brent for det. Det var nok likevel tøft for henne å snakke om sin egen helse, samtidig som det helt sikkert også har vært en lettelse for henne.

LES OGSÅ: - Et enormt sjokk