Dronning Elizabeth og Christopher Lewis:

Dekket over drapsforsøk på dronningen i 37 år

- Mente virkelig å drepe dronningen.

DRAMATISK: En mentalt forstyrret 17-åring forsøkte å skyte dronning Elizabeth i 1981. Her er hun avbildet sammen med prins Charles og hans daværende forlovede, Diana, på Buckingham Palace samme år. Foto: AFP/ NTB scanpix
DRAMATISK: En mentalt forstyrret 17-åring forsøkte å skyte dronning Elizabeth i 1981. Her er hun avbildet sammen med prins Charles og hans daværende forlovede, Diana, på Buckingham Palace samme år. Foto: AFP/ NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Se og Hør): Nye dokumenter som ble frigitt torsdag, viser at et mislykket drapsforsøk mot dronning Elizabeth (91) har vært holdt hemmelig siden 1981.

Det var den 17 år gamle attentatmannen Christopher Lewis som skjøt mot dronningens bil da hun kjørte gjennom byen Dunedin på New Zealand, ifølge Dagbladet.

Den gang fortalte politiet gjestene at det høye smellet kun var lyden fra fyrverkeri, men sannheten var at 17-åringen faktisk prøvde å drepe dronningen.

Han ble pågrepet etter kort tid, og siktet for urelatert væpnet ran.

Tok sitt eget liv

Politiet sa at Lewis hadde vrangforestillinger og at han levde i en drømmeverden, men de fant en rifle og en brukt patronhylse i bygningen han selv sa at han hadde skutt fra.

Saken fortsetter nedenfor.

BESØKTE OFRE: Dronning Elizabeth (91) og prins William (34) møtte brannmannskap, frivillige og ofre etter brannen i London-høyblokka, som tok livet av 79 personer. Video: AP / NTB Scapix Vis mer

- Lewis mente i utgangspunktet virkelig å drepe dronningen, men han hadde ingen god posisjon å skyte fra eller et kraftig nok våpen, avstanden og målet tatt i betraktning, står det i dokumentene ifølge New Zealand Herald.

Christopher Lewis ble siktet og tiltalt for flere lovbrudd, og var fengslet med en drapssiktelse over seg da han tok livet sitt i 1997.

- Jeg skjøt dem nesten

Dette er ikke den eneste gangen dronning Elizabeth har vært i fare for å bli skutt.

For flere år siden holdt en tidligere vakt ved Buckingham Palace på å trekke våpenet sitt mot henne, ifølge Daily Mail.

Vakten, som ikke lenger jobber ved slottet, var på jobb rundt klokken tre om natten da han plutselig skimtet en mørk skikkelse komme mot ham.

Han ropte ut og spurte hvem det var som lusket rundt i mørket, men heldigvis fikk han svar før han tok opp våpenet.

- Fy faen, deres majestet. Jeg skjøt dem nesten, skal han ha sagt, ifølge Daily Mail.

Selv om 91-åringen kunne ha blitt skutt, skal hun ha tatt det hele med humor:

- Det er i orden. Neste gang ringer jeg ned på forhånd så du slipper å skyte meg, skal hun ha sagt.

Saken fortsetter nedenfor.

ET BUDSKAP?: Dronning Elizabeth holdt «Dronningens Tale» under parliamentsåpningen 21. juni. Hodepynten hun bar har fått nettet til å koke. Video: CNN Vis mer

Trappet ned

I fjor ble det kjent at den 91 år gamle dronningen skulle trappe ned på sine kongelige plikter. I første omgang skulle hun trappe ned på offentlige arrangementer hun deltar på, samt redusere antall organisasjoner hun beskytter.

Totalt har hun redusert antall timer på jobb fra 393 timer i 2014 til 341 i 2015, ifølge NTB.

Saken fortsetter under bildet.

GODT GIFT: Prins Philip og dronning Elizabeth ga hverandre sine «ja» for 70 år siden, og de er fortsatt godt gift. Foto: NTB scanpix
GODT GIFT: Prins Philip og dronning Elizabeth ga hverandre sine «ja» for 70 år siden, og de er fortsatt godt gift. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ved årsskiftet i fjor var den britiske pressen preget av at dronningen var mye syk.

Dronningens nedtrapping ble gjort i forbindelse med prins William og hertuginne Kates overtakelse av de kongelige pliktene.

Kun måneder senere ble det kjent at dronningens ektemann, prins Philip (96), valgte å gå av med pensjon.

LES OGSÅ: Forsnakket seg om bryllupshemmelighet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer