Prins George:

- De utnytter ham

De britiske kongelige får passet påskrevet av opposisjonen.

KRITIKK: De tre mennene på dette bildet skal i tur og orden etter planen arve den britiske tronen. Det er det flere som har meninger om. Nå anklages de eldste medlemmene av kongehuset for å utnytte prins George. Foto: Shutterstock / NTB
KRITIKK: De tre mennene på dette bildet skal i tur og orden etter planen arve den britiske tronen. Det er det flere som har meninger om. Nå anklages de eldste medlemmene av kongehuset for å utnytte prins George. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Bildet øverst i artikkelen er av stor historisk betydning. Dersom britene bestemmer seg for å bevare monarkiet, skal de tre mennene fotografert her i tur og orden bli konger. Først ut blir prins Charles (72), som skal ta over når moren, dronning Elizabeth (94), en dag dør eller abdiserer. Deretter går tronen til prins William (38), før den går til dronningens oldebarn - lille prins George (7).

FRIVILLIG: Prins William avslører hvordan han og hertuginne Kate har bidratt under coronakrisen. Video: Kensington Royal Vis mer

Det vil trolig være mange tiår til, og om monarkiet varer såpass lenge i Storbritannia, er det blitt stilt spørsmål ved flere ganger. Enkelte mener at maktposisjoner som dette ikke burde gå i arv, samtidig som de mener at altfor store summer fra offentligheten kommer de kongelige til gode.

Nå har republikanerne valgt seg en ny strategi. I et intervju med britiske Express forteller Graham Smith, lederen av anti-monarkistiske Republic, at han mener prins George må få slippe.

- Utnytter ham

Han og gruppa mener at prins George må få ta et eget valg vedrørende hvorvidt han ønsker å bli konge.

Republic er en organisasjon som jobber for at ingen skal arve tronen når dronning Elizabeth en gang abdiserer eller dør. De vil i stedet at en leder skal velges, litt som en president.

- Det kan ta over 60 år før han kommer seg på tronen, og jeg håper selv at tronen er borte innen den tid, sier han til den britiske avisen.

- MÅ KUNNE VELGE: Republikanere sender skarp kritikk i retning av det britiske monarkiet. Her er prins George fotografert med søsknene, prinsesse Charlotte og prins Louis, i desember. Foto: Pa Photos / NTB
- MÅ KUNNE VELGE: Republikanere sender skarp kritikk i retning av det britiske monarkiet. Her er prins George fotografert med søsknene, prinsesse Charlotte og prins Louis, i desember. Foto: Pa Photos / NTB Vis mer

- George er en ung gutt som har rett til å leve livet sitt som han vil, uavhengig av om han skal på tronen en dag. De kongelige må slutte å utnytte ham og søsknene for PR-formål. De må gjøre alt i sin makt for å sørge for at de kan leve så normale liv som mulig, og at de kan ta egne valg rundt om de ønsker å være en del av denne institusjonen, sier han.

Han mener at prinsen allerede har blitt fortalt hvilken religiøs tilhørighet han må ha, samt at han presses inn på en karrierevei han muligens ikke vil ha. Han forteller at alle barn burde behandles likt, uavhengig av om de er kongelige eller ikke.

KLAPPER: Barna til Kate og William klapper for helsepersonell på grunn av corona-situasjonen. Vis mer

Lever skjermet

Det er likevel ikke alle som er enig i at prins George blir utnyttet. Kongehusekspert Richard Fitzwilliams sier til samme avis at prinsen ikke kan bli behandlet som et vanlig barn, fordi han konstant er under en sikkerhetstrussel. Dessuten må han læres opp til rollen han en gang skal inn i, mener han.

Kongehuset har foreløpig ikke kommentert kritikken. Det kan derimot hende at de ikke trenger å gjøre det, fordi den bommer. Det er nemlig tidligere blitt hevdet at prins George vokser opp skjermet, og at han har til gode å bli fortalt at han en gang i tiden muligens blir konge.

Både Kate og William har tidligere uttalt at de har forsøkt å holde den blivende monarkens oppvekst så normal som mulig. Det var slik William sin oppvekst var, noe som ga ham spillerom til å bare være et barn - uten forventninger og annet mas.

Derfor har hertugparet bestemt seg for å ikke avsløre overfor sønnen at han en dag skal bli landet og samveldets nye konge.

- Det finnes en tid og et sted der George vil få fortalt og forstå hvordan han passer inn i alt. Men akkurat nå handler det om å etablere et sikkert og stabilt miljø rundt ham og å vise ham så mye kjærlighet jeg kan som en pappa, har prins William tidligere uttalt til BBC.

STRÅLTE: Hertuginne Kate og prins William var fornøyde med besøket sitt så langt, og Kate så frem til en dag med mer utendørsaktiviteter. Video: Kine Falch / Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer

William har selv valgt å være åpen om arvestresset han tidligere har følt på som barn og i tenårene, og vil skåne sønnen for akkurat det. Gill Knappett har skrevet bok om hertugparet, og har uttalt at Kate og William har vært svært bevisste på det hele veien.

- Selv om de vil at hans første leveår skal være strippet for protokoll og andre formaliteter, vet de at de må balansere dette ønsket med respekt for kongelige tradisjoner i bakhodet. Sønnen deres skal tross alt bli statsoverhode en dag, sa biografiforfatteren.

En annen kongehusekspert som har uttalt seg om akkurat dette, er Catherine Mayer. Hun har skrevet bok om prins Charles, og forklarer at de stolte trebarnsforeldrene forsøker å utsette øyeblikket så lenge de kan.

- Med George vil de utsette øyeblikket de forteller ham det ved å gi ham et normalt liv før de dytter dette på ham. Men det vil uansett være en stor del av oppveksten hans. Når han ser foreldrene og besteforeldrene vil han nok snart forstå at han lever et offentlig liv, har hun uttalt.

LES OGSÅ: Slaktes etter Trump-fest

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer