Den svenske kronprinsessefamilien:

De små kongelige overrasker i birøkterdrakt

Victoria, Estelle og Oscar markerte verdensdagen for bier.

I FARTA: Kronprinsesse Victoria utforsket biene i hagen på Haga slott sammen med barna Oscar og Estelle mandag denne uken. I dag er det verdensdagen for bier. Foto: NTB Scanpix
I FARTA: Kronprinsesse Victoria utforsket biene i hagen på Haga slott sammen med barna Oscar og Estelle mandag denne uken. I dag er det verdensdagen for bier. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For noen uker siden avslørte kronprinsesse Victoria (42), ektemannen prins Daniel (46) og deres to barn Estelle (8) og Oscar (4) at de hadde fått et nytt tilskudd til familien, nemlig en liten valp med navn Rio. Familien, som til vanlig er bosatt på Haga slott i Stockholm, er svært dyrekjær - og hjemme har kronprinsessefamilien en rekke andre dyr, deriblant flere sauer. Mer overraskende er det kanskje at de kongelige også eier flere tusen bier.

KJEDELIG: Det er ikke alltid like lett å holde 100% fokus under lange forsamlinger. Det fikk den svenske kongefamilien føle på nylig. Video: Expressen TV Vis mer

Mandag denne uken fikk lille prinsesse Estelle og prins Oscar møte de små insektene på nært hold - for første gang. Det skjedde naturligvis i birøkterdrakt og i følge med mamma Victoria og birøkteren Lotta Fabricius Kristiansen, ifølge Expressen. Avisen skriver at kronprinsessen og prinsen fikk biene i gave fra det svenske birøkternes riksforbund da de giftet seg i juni 2010.

Expressen skriver nemlig at kronprinsessefamilien har en stor lidenskap for bier - noe som ikke minst ble tydelig da Estelle og Oscar fikk hilse på de gule krabatene tidligere denne uken.

I dag, den 20. mai, er det nemlig den internasjonale biedagen, noe den svenske kronprinsessefamilien altså ønsket å markere.

PÅ KRYKKER: Her hopper den svenske prinsessa rundt på krykker. Det var på nyåret at prinsesse Estelle (7) brakk beinet under en skiferie i Alpene. Video: Instagram/@gen.pep Vis mer

Første gang

Bildene fra mandag viser at de små kongelige ser svært begeistret ut over å få nærkontakt med biene for aller første gang. Det er Fabricius Kristiansen som tar hånd om kronprinsessefamiliens bier til daglig.

- Nå fikk barna se og bli kjent. Jeg forsto at det var første gang for Estelle og Oscar, de hadde ikke sett inn i et bikubesamfunn før, sier hun til Expressen.

I HAGEN: Den svenske kronprinsessefamilien har bier i hagen, og tidligere denne uken fikk Estelle og Oscar treffe biene for første gang. Foto: NTB Scanpix
I HAGEN: Den svenske kronprinsessefamilien har bier i hagen, og tidligere denne uken fikk Estelle og Oscar treffe biene for første gang. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På bildene som ble tatt, kan man se at kronprinsesse Victoria studerer biene sammen med sine to barn - alle sammen kledd i birøkterdrakter for å beskytte seg.

- Estelle sa at det føltes som å ha på seg en romdrakt, sier Fabricius Kristiansen.

Birøkteren forteller videre at de små barna var svært nysgjerrige på biene og birøktingen, og kunne også røpe at de fikk smake på litt honning.

- De er veldig glad i honningen, det var Estelle som sa det, at hun elsker honning. De er veldig gode ambassadører for pollinering og bier, så det føltes godt, sier Fabricius Kristiansen til avisen.

Det svenske kongehusets informasjonssjef, Margareta Thorgren, opplyser til Expressen at kronprinsesse Victoria ønsket å markere verdensdagen for bier og bienes del i det biologiske mangfoldet ved å utforske bikubene hjemme på Haga slott sammen med sine to barn.

Skaffet hund

Som nevnt er familien svært glad i dyr, og nylig skaffet kronprins Victoria og resten av familien seg en liten valp av typen Cavapoo. De delte naturligvis et bilde med den lille brune valpen - blant annet på Instagram. De fleste frydet seg over hvor skjønn den lille valpen var, men enkelte reagerte også på at familien hadde skaffet seg en blandingshund.

«Søt liten valp, men er skuffet over kronprinsesseparet vårt som kjøper en blandingshund når det finnes så mange bra oppdrettere i Sverige. Sjekk ut den svenske kennelklubben», kommenterte en, ifølge Hänt.

Denne kommentaren skal ha gitt grobunn for en rekke negative meldinger som har kommet mot familiens valg av hund. Cavapoo er nemlig en hund blandet av rasene Cavalier King Charles Spaniel og puddel.

«Holder med dere. Hvorfor kjøpe en blandingshund og oppmuntre til det? Jeg er skuffet over kronprinsessen vår», skrev en annen, mens en tredje mente:

«Viktig at personer i en så offentlig posisjon er nøye på hvordan man velger og hvilke signaler man gir. I dette tilfellet har de mislykkes totalt».

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sier svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

Mange tok imidlertid også familien i forsvar. Den norske veterinæren Trude Mostue, som i dag jobber som sjefsveterinær for det digitale veterinærselskapet FirstVet, sa til Se og Hør at hun skjønner at mange reagerer når det velges blandingshunder.

- De som reagerer mest er de som driver oppdrett av renrasede hunder, som bruker tid på utstilling, helseundersøkelser og avlsarbeid. Mange mener det da blir feil å krysse to raser uten kjent stamtavle og helsehistorikk for så å selge dem for høye summer, sa hun tidligere i mai.

LES OGSÅ: Avslører kjønnet på babyen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer