Den danske kronprinsfamilien:

De kongelige «rømmer» fra Amalienborg

Nå er også den danske kronprinsfamilien på flyttefot.

FLYTTER: Tidligere denne uken ble det kjent at prins Joachim og hans familie flytter fra Amalienborg. Nå gjør kronprins Frederik det samme. Her er han med kona kronprinsesse Mary og barna Christian, Isabella, Vincent og Josephine tidligere i år. Foto: NTB Scanpix
FLYTTER: Tidligere denne uken ble det kjent at prins Joachim og hans familie flytter fra Amalienborg. Nå gjør kronprins Frederik det samme. Her er han med kona kronprinsesse Mary og barna Christian, Isabella, Vincent og Josephine tidligere i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den danske kronprinsfamilien er på flyttefot, opplyser det danske kongehuset i en pressemelding fredag. Kronprins Frederik (51), kona kronprinsesse Mary (48) og deres fire barn Isabella (13), Christian (14), Josephine (9) og Vincent (9) setter nå kursen mot Fredensborg slott på Sjælland.

Familien bor til vanlig i Frederik VIII's palé på Amalienborg slott i København, der dronning Margrethe (80) også har fast residens i vinterhalvåret.

- Fra fredag den 24. april 2020 vil kronprinsparet sammen med deres fire barn ha residens i Kancellihuset på Fredensborg Slott, hvor deres kongelige høyheter vil oppholde seg de kommende månedene, heter det i kongehusets kunngjøring.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

Kronprinsparet overtok Kancellihuset etter at de giftet seg i 2004, og hadde stedet som hovedresidens frem til boligen på Amalienborg sto ferdig etter omfattende renovering i 2010.

Kronprinsparets to eldste barn, prins Christian og prinsesse Isabella tilbrakte dermed sine første leveår her.

- De siste ti årene har kronprinsfamilien bodd i Fredensborg i kortere perioder, men det har lenge vært familiens ønske å oppholde seg i Kancellihuset lengre perioder av gangen, heter det videre i pressemeldingen.

PÅ FLYTTEFOT: Den danske kronprinsfamilien flytter for en periode til Sjælland. Her er kronprinsparet og barna Christian og Vincent på Margrethes 79-årsdag i 2019. Foto: NTB Scanpix
PÅ FLYTTEFOT: Den danske kronprinsfamilien flytter for en periode til Sjælland. Her er kronprinsparet og barna Christian og Vincent på Margrethes 79-årsdag i 2019. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Rømmer fra Amalienborg

Tidligere denne uken ble det kjent at Danmarks prins Joachim (50) og hans familie også er på flyttefot. Prinsen, kona prinsesse Marie (44) og deres to barn, prins Henrik (10) og Athena (8), har siden august i fjor oppholdt seg i Frankrike, men coronaviruset sørget for at utenlandsoppholdet ble langt kortere enn planlagt.

I Frankrike har prins Joachim begynt på en høyt rangert og prestisjetung militær lederutdannelse - men utdanningen fikk altså en bråstopp.

Etter hjemkomsten til Danmark har familien bodd i en leilighet i Christian VIIIs palé på Amalienborg slott i København - på det samme slottsanlegget som også kronprinsfamilien nå flytter fra. Amalienborg består nemlig av fire slike paléer.

På under en uke har altså både prins Joachim, kronprins Frederik og deres respektive familier valgt å flytte derfra.

Prins Joachim og prinsesse Marie har bodd på Amalienborg fordi deres faste residens, en villa på Klampenborg like utenfor København, er leid ut frem til midten av sommerferien.

Tidligere denne uken skrev imidlertid danske Her & Nu at familien i tiden fremover skal bo på Schackenborg slott i den lille byen Møgeltønder.

FLYTTER HIT: Prinsesse Marie og prins Joachim flytter med barna til Schackenborg Slott. Her er paret avbildet i 2014. Foto: NTB Scanpix
FLYTTER HIT: Prinsesse Marie og prins Joachim flytter med barna til Schackenborg Slott. Her er paret avbildet i 2014. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fikk slottskritikk

Det danske kongehusets kommunikasjonsavdeling fortalte til ukebladet at prins Joachim, prinsesse Marie og barna vil bo på slottet fremover, på ubestemt tid.

Prinsen solgte i 2014 Schackenborg Slott til Schackenborg-fondet, som han selv er beskytter over. Han fikk imidlertid beholde boligen på eiendommen, som blant annet blir omtalt som familiens «andre hjem».

Ifølge den danske avisen JydskeVestkysten, tok 50-åringen over slottet i Møgeltønder i 1993.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fyller 80 16. april. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden har også de kongelige nå måttet ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

Fra 1995 bodde prinsen på slottet med sin daværende kone, grevinne Alexandra (55), inntil skilsmissen i 2005. Prinsen ble boende, og Marie flyttet siden inn - før salget i 2014.

Tilbake i 2014 fikk prinsen kritikk for salget. Flere mente at dette var en dårlig beslutning fordi det førte til at samtlige av kongefamiliens medlemmer dermed ble bosatt i hovedstaden, ifølge BT.

Etter salget av Schackenborg slott, flyttet familien til ovennevnte Klampenborg, som er leid ut frem til sommeren. Det er den danske «tv-baronessen» Caroline Fleming (44) som har bodd i villaen siden august. Fleming er en god venn av familien.

LES OGSÅ: I heftig nabokrangel

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer