- De har på få år klart å rive ned all mystikken

Kjendisprest Einar Gelius mener kronprinsparets oppførsel er i ferd med å frata folk troen på kongehuset.

KRITISERER KRONPRINSPARET: Kjendisprest Einar Gelius mener kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marits forsøk på å folkeliggjøre kongehuset, gjør at mange har mistet troen på monarkiet som styreform.
KRITISERER KRONPRINSPARET: Kjendisprest Einar Gelius mener kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marits forsøk på å folkeliggjøre kongehuset, gjør at mange har mistet troen på monarkiet som styreform. Vis mer

SEOGHØR.NO: Kjendispresten Einar Gelius (55) fyrer i en kronikk på nettstedet GD.no løs mot det han mener er et mislykket forsøk fra kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit på  å folkeliggjøre kongehuset.

«Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit har valgt en helt annen stil og form, enn sine forgjengere.

De har på få år klart å rive ned all mystikken og overhøyheten rundt vårt kongehus. I sin iver etter å folkeliggjøre kongehuset, er de i ferd med å alminneliggjøre kongefamilien på en slik måte at stadig flere mister troen på kongedømmet,» skriver Gelius, som tidligere i år ble ny prest i Lom.

Kritiserer sammenblanding av roller

Kronprinsesse Mette-Marit har gjennom sitt veldedige arbeid kommet i kontakt med flere internasjonale stjerner og har flere ganger vært sett på røde løpere i utlandet både med Hollywood-skuespillere og kjente politikere.

Gelius - som var deltager i TV 2-programmet «Skal vi danse» i 2010 - reagerer på det han mener er en uheldig blanding av kronprinsparets kongelige oppgaver og internasjonale verv, uten at de vil svare på kritiske spørsmål rundt disse.

- BØR LÆRE AV KONGEN OG DRONNINGEN: Einar Gelius skriver i sin kronikk at han mener kong Harald og dronning Sonja er gode eksempler på hvordan de kongelige kan bli folkekjære og samtidig beholde sin avstand til folket. Foto: All Over Press
- BØR LÆRE AV KONGEN OG DRONNINGEN: Einar Gelius skriver i sin kronikk at han mener kong Harald og dronning Sonja er gode eksempler på hvordan de kongelige kan bli folkekjære og samtidig beholde sin avstand til folket. Foto: All Over Press Vis mer

- Hvor er troverdigheten?

«Enda verre blir det når Mette Marit den ene dagen feller en tåre sammen med aids-syke barn – og neste dag opptrer med New Yorks jet-set liv med kjole og veske i hundretusen-kroners-klassen. Hvor er troverdigheten ?

Og Haakon balanserer stadig vekk på den politiske knivs-egg, når han menger seg med forretningsfolk og politikere på den ene internasjonale konferansen etter den andre. Men når noen prøver å rette et kritisk spørsmål til vårt kronprinspar, blir man bryskt avvist og svarer med; «ingen kommentar»»
, skriver Gelius.

Overfor Dagbladet sier Gelius at han ikke ønsker å utdype seg og viser til det som allerede står i kronikken.

- Er på reise og har ingen kommentarer utover det jeg har skrevet i kronikken, skriver han i en SMS. 

Kommunikasjonssjef ved Slottet, Sven Gjeruldsen, sier til Seoghør.no at Slottet ikke har noen kommentar til Gelius' utspill.

LES OGSÅ: - Jeg har fått et helt nytt liv