Prins William og hertuginne Kate:

- De brøt helt klart coronareglene

Det britiske hertugparet får kritikk.

KRITISERES: Prins William og hertuginne Kate er blant de kongelige som nå kritiseres for det flere mener er brudd på coronarestriksjonene. Foto: Splash News / NTB
KRITISERES: Prins William og hertuginne Kate er blant de kongelige som nå kritiseres for det flere mener er brudd på coronarestriksjonene. Foto: Splash News / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere medlemmer av den britiske kongefamilien, deriblant prins William (38) og hertuginne Kate (38), har fått krass kritikk etter det flere mener er brudd på coronarestriksjonene.

Det er for tiden stor smitte i deler av Storbritannia, og nylig ble det oppdaget en mutert variant av coronaviruset der. Som følge av det har flere land, inkludert Norge, stoppet alle flyreiser fra Storbritannia.

ISOLERT: Dronning Sonja forteller under åpningen av en kunstutstilling med Magne Furuholmen at det har vært trist å ikke kunne møte folk under coronapandemien. Video / Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Av den grunn er det iverksatt strenge restriksjoner, og befolkningen er delt inn i forskjellige nivåer ut fra hvor høyt smittetrykket er på det bestemte stedet.

For tiden oppholder hertugparet seg ved dronningens tilholdssted i Sandringham, som ligger sør-øst i England. Her er det for tiden middels smittetrykk, men det betyr ikke at det ikke er begrensninger.

Ifølge den britiske regjeringen kan folk som oppholder seg i området som omfattes av nivå to møte venner og familiemedlemmer de ikke bor med, men ikke i større grupper enn maks seks personer.

Det mener derimot øyevitner at hertugparet ikke overholder.

Flere enn tillatt

I helgen skal nemlig hertugparet, sammen med barna prins George (7) , prinsesse Charlotte (5) og prins Louis (2, ha besøkt en opplyst tursti med juletema i nærheten av dronningens gods i Sandringham.

KRITISERES: Prins Harry og Hertuginne Meghan deltok denne uka i et zoom-møte med unge ledere om rasisme. Det falt ikke i god jord hos alle. Reporter: Emilie Rydning / Rød løper Vis mer

Stien er en attraksjon i nærområdet, som er åpen for alle som kjøper inngangsbillett, ifølge People.

Problemet skal imidlertid ikke ha vært selve besøket, men antall personer. Familien på fem skal nemlig ha slått seg sammen med prins Edward og grevinne Sophie, og deres to barn Louise (17) og James (13).

Dermed ble de en gruppe på ni, tre flere enn restriksjonene tillater.

MØTTE HERTUGPARET: Prins Edward og grevinne Sophie sammen med deres to barn Louise og James møtte hertugparet i helgen. Her er familien avbildet i sommer. Foto: NTB
MØTTE HERTUGPARET: Prins Edward og grevinne Sophie sammen med deres to barn Louise og James møtte hertugparet i helgen. Her er familien avbildet i sommer. Foto: NTB Vis mer

- Støtende

Ifølge Daily Mail knipset øyevitner bilder av de to familiene, som visstnok ikke skal ha holdt avstand under spaserturen.

- De brøt helt klart corona-reglene, etter min mening. Det var ni av dem fra to forskjellige hushold. De hadde åpenbart en morsom kveld utendørs, og du kunne se at de kongelige smårollingene hadde det fint, uttaler et øyevitne til avisen, og legger til:

- Men jeg klarte ikke legge vekk tanken om at det var én regel for dem, og en annen for resten av oss. Det er virkelig støtende.

Ifølge kongelige kilder som har uttalt seg til Daily Mail fikk de kongelige besøke lysparken før den i januar åpner for besøkende. De to familiene skal ha fått tillatelse hver for seg, og kilden hevder at de både ankom og forlot parken hver for seg.

KLAPPER: Barna til Kate og William klapper for helsepersonell på grunn av corona-situasjonen. Vis mer

- Unødvendig reise

Dette er imidlertid ikke første gang hertugparet mottar kritikk for å være på kanten med restriksjonene og anbefalingene under pandemien.

I desember har prins William og hertuginne Kate, sammen med dronning Elizabeth (94), prins Charles (72) og hertuginne Camilla (73) vært på en tre dager lang togtur rundt i Storbritannia, der besøk i byer i England, Skottland og Wales har sto på programmet.

Formålet med turen var å takke mennesker som har stått tett på pandemien for strålende innsats det siste året.

Selv om smittevernet ut fra bilder ble tatt på høyeste alvor, med avstand mellom kohortene og munnbind, har noen kritikere likevel hevet øyenbrynene. Blant dem er Wales' egen helseminister, Vaughan Gething, som i et intervju med BBC Radio, gjengitt av USA Today, gikk ut mot kongefamilien - inkludert hertugparet.

- Jeg skulle ønske at ingen dro på unødvendige reiser. Folk har delte meninger om monarkiet, men besøket er ingen unnskyldning for folk å hevde at de er forvirret over hva de blir bedt om å gjøre, uttalte Gething.

Han mente mente altså kongefamiliens reise kunne bidra til å forvirre folk om hva som faktisk var anbefalt og ikke.

LES OGSÅ: Kjenner du igjen «Blåfjell»-stjernen?

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer