DØPES I MAI: Kronprinsesse Victoria og ektemannen Daniel har nå bestemt datoen for når vesle prins Oscar skal døpes.  Foto: Kate Gabor, Kungahuset.se
DØPES I MAI: Kronprinsesse Victoria og ektemannen Daniel har nå bestemt datoen for når vesle prins Oscar skal døpes. Foto: Kate Gabor, Kungahuset.seVis mer

Dåpsdatoen klar for prins Oscar

Prinsesse Victoria og prins Daniel tilrettelegger dåpsdatoen slik at utenlandske hedersgjester kan komme.

SEOGHØR.NO: For en snau måned siden kunne prinsesse Victoria (38) og ektemannen Daniel (42) ønske vesle prins Oscar (én mnd) velkommen til verden.

Nå er også dåpsdatoen klar for den nyfødte prinsen. 

Ifølge svenske Expressen har Victoria og Daniel i samarbeid med slottets personalgruppe sett på en rekke datoer som kan passe for den store begivenheten.

Til slutt kom de frem til at fredag 27. mai passet bra, spesielt fordi det da blir enklere for utenlandske hedersgjester å komme på den store dagen. 

Satt dåpen på en ukedag

En kongelig dåp blir som oftest satt på en av helgens to dager, men det kan være problematisk med tanke på å få de utenlandske kongelige gjester til å dukke opp. 

Kongelige har som regel fullbooket helgene sine flere måneder i forveien, og det er derfor enklere å få utenlandske gjester til å komme dersom dåpen er satt i en ukedag - noe de også gjorde da Estelle (4) ble døpt tirsdag 22.mai i 2012. 

Victoria og Daniel hadde i utgangspunktet datoen 7. juni i hodet, rett og slett fordi det er på dagen det er 70 år siden Victorias far, kong Carl Gustaf, ble døpt i Slottskyrkan i Stockholm, ifølge Expressen. 

Saken fortsetter under bildet.

KUN ÉN MÅNED GAMMEL: Lille prins Oscar kom til verden den 2. mars.  Foto: Splash News
KUN ÉN MÅNED GAMMEL: Lille prins Oscar kom til verden den 2. mars. Foto: Splash News Vis mer

Ikke ulik Estelles dåp 

Da storesøster Estelle ble døpt i 2012 fikk hun fem faddere: kong Willem-Alexander av Nederland, kronprins Haakon, kronprinsesse Mary, prins Carl Phillip og Daniels søster, Anne Westling Söderström. 

Når den lille prinsen blir døpt den 27. mai, vil han også få rundt fire eller fem faddere, ifølge Svensk Damtidning. Victoria og Daniel skal ha valgt ut faddere både fra vennekretsen og familien. 

Saken fortsetter under bildet.

STORESØSTER: I likhet med prinsesse Estelles dåp 22. mai i 2012, blir også lillebror Oscars dåp holdt i slutten av vår-måneden.  Foto: TT NYHETSBYRÅN
STORESØSTER: I likhet med prinsesse Estelles dåp 22. mai i 2012, blir også lillebror Oscars dåp holdt i slutten av vår-måneden. Foto: TT NYHETSBYRÅN Vis mer

I Sverige har kongelig dåp i flere hundre år blitt sett på som en statsseremoni, mens det i flere andre monarkier blir sett på som mer privat.

Dette gjenspeiles blant annet av den 106 centimeter høye og 50 kilo tunge døpefonten i sølv, som ble tegnet av slottsarkitekten Nicodemus Tessin d.y. på 1600-tallet og ble laget av sølvsmeen J. F. Cousinet mellom 1969 og 1707.

Gustav III var den første som ble døpt i den i 1746, siden er den blitt brukt i kongehusets dåper.

50 KG SØLV: Dnne døpefonten fra 1700-tallet er blitt brukt i kongelige dåper fra 1746. Foto: TT NYHETSBYRÅN
50 KG SØLV: Dnne døpefonten fra 1700-tallet er blitt brukt i kongelige dåper fra 1746. Foto: TT NYHETSBYRÅN Vis mer

LES OGSÅ: Viste seg for første gang etter fødselen