Prins Joachim:

Danskeprinsen i apanasjebråk

- Man kan ikke bare tolke Grunnloven slik det passer for en.

FÅR KRITIKK: I september flytter prins Joachim og prinsesse Marie til Paris med sine to barn. Med seg får de kongelig apanasje. Her i bryllupet til prinsesse Madeleine og Chris O'Neill i 2013. Foto: NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: I september flytter prins Joachim og prinsesse Marie til Paris med sine to barn. Med seg får de kongelig apanasje. Her i bryllupet til prinsesse Madeleine og Chris O'Neill i 2013. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Til høsten flytter prins Joachim (49) sammen med kona prinsesse Marie (43) og barna, prins Henrik (9) og prinsesse Athena (7), til Paris i Frankrike.

Det opplyste det danske kongehuset i en pressemelding i januar.

Oppholdet er midlertidig, og familien på fire vil bli boende i den franske hovedstaden fra september i år og frem til sommeren 2020. Der skal den danske prinsen ta Frankrikes høyeste rangerte militære lederutdannelse.

«Prinsen har blitt invitert til å delta i utdanningen av den franske forsvarsministeren, og er dermed den første danske offiseren som deltar», het det blant annet i pressemeldingen.

Bryter Grunnloven

Om sju måneder vil familien være på plass i Frankrike, og ifølge danske Se og Hør får prinsen ta med seg sin kongelige apanasje når han flytter utenlands.

Prins Joachim og prinsesse Marie mottar 393 017 norske kroner hver måned.

PÅ FLYTTEFOT: Prins Joachim og prinsesse Marie tar med seg barna Henrik og Athena når de flytter til Paris. Foto: NTB Scanpix
PÅ FLYTTEFOT: Prins Joachim og prinsesse Marie tar med seg barna Henrik og Athena når de flytter til Paris. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det at apanasjen blir med til Frankrike er imidlertid ikke like populært hos alle. I den danske Grunnloven står det nemlig at kongelige ikke får ta med seg apanasjen om de flytter fra Danmark.

Politiker Søren Søndergaard i partiet Enhedslisten ønsker å stille et såkalt paragraf 20-spørsmål, noe som vil si at et medlem av Folketinget kan stille skriftlige spørsmål direkte til en minister.

- Jeg synes saken krever en grundig forklaring. Man kan ikke bare tolke Grunnloven slik det passer for en, sier politikeren til danske Se og Hør.

Prinsen har statsministeren i ryggen, og ministeriet opplyser til ukebladet at det er praksis at kongelige får motta apanasje utenlands når det er snakk om et midlertidig utdanningsopphold.

Ministeriet påpeker samtidig at kronprins Frederik (50) gjorde det samme da han studerte statsvitenskap i USA i 1992.

- Synes det er helt greit

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, tror imidlertid ikke at det danske folk vil reagere noe særlig på at prinsen får beholde apanasjen.

- Jeg tror de fleste dansker synes det er helt greit at prins Joachim får beholde apanasjen under studieoppholdet i Frankrike. Prinsen kommer fortsatt til å vise seg og delta på offisielle tilstelninger i hjemlandet og i Frankrike, sier han.

Han påpeker samtidig at saken hadde vært en annen om det ikke var for at prinsen skal studere under oppholdet.

- Hadde Joachim flyttet til Gran Canaria og ligget på en strand resten av livet ville situasjonen vært en annen, legger kongehuseksperten til.

UTDANNING: Prins Joachim er invitert personlig av den franske forsvarsministeren til å delta i utdanningen. Foto: NTB Scanpix
UTDANNING: Prins Joachim er invitert personlig av den franske forsvarsministeren til å delta i utdanningen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Returnerer til Frankrike

For prinsesse Marie betyr flyttingen at hun vender tilbake til sin hjemby og sitt hjemland, i alle fall for en liten stund. Hun er født i den franske hovedstaden.

Også prins Joachim har bodd i Frankrike tidligere, da han i 1982 og 1983 gikk på kostskole i Normandie.

Kongehusets pressesjef, Lene Balleby, opplyser til danske Se og Hør at prins Henrik og prinsesse Athena skal på på skole i Paris.

Prinsessen uttalte nylig til ukebladet at flyttingen vil bli en utfordring for barna, men at familien på fire gleder seg til en spennende tid.

I og med at begge foreldrene har fransk bakgrunn, da Marie er født i Paris, og prins Joachims avdøde far, prins Henrik, var franskmann, er ikke Frankrike så fjernt for den kongelige familien. Heller ikke språket vil bli en utfordring, da barna allerede snakker flytende fransk.

- Jeg snakker fransk til dem hjemme, sa Marie til ukebladet tidligere denne uken.

LES OGSÅ: Hasteoperert etter skiulykke

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer