Den danske kongefamilien:

Danskene vil fjerne flere titler: - Må være forsiktig

Flere kongelige titler er oppe til diskusjon.

KRONPRINSFAMILIEN: Kronprinsbarnas titler er nå oppe til diskusjon hos danskene. Foto: Keld Navntoft / Ritzau Scanpix / AFP / Denmark OUT / NTB
KRONPRINSFAMILIEN: Kronprinsbarnas titler er nå oppe til diskusjon hos danskene. Foto: Keld Navntoft / Ritzau Scanpix / AFP / Denmark OUT / NTB Vis mer
Publisert

Tidligere i høst blusset det opp en offentlig konflikt, da det danske kongehuset kunngjorde at dronning Margrethe (82) hadde besluttet at prins Joachims (53) barn skulle fratas sine prinse- og prinsessetitler på nyåret.

Det såkalte tittelbråket skapte tilsynelatende dårlig stemning i familien, og prins Joachim uttalte den gang at han ble såret av morens beslutning. Senere gikk dronningen ut og beklaget for at det ble som det ble.

Nå ser det ut til at danskene ønsker at flere kongelige skal strippes for titler, ifølge danske B.T.

ÅPNER OPP: I et eksklusivt intervju med danske B.T. sier Prins Joachim og prinsesse Marie at barna deres føler seg «utstøtt». Foto: Bax Lindhardt / B.T. Vis mer

Kronprinsessen uttalte seg

I en undersøkelse gjort for avisen, svarer 30 prosent at de ønsker at kronprins Frederiks (54) barn også skal miste sine prins-og prinsessetitler.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary (50) har barna prins Christian (17), prinsesse Isabella (15),samt tvillingene prins Vincent (11) og prinsesse Josephine (11).

Etter at kongehuset kunngjorde at prins Joachims barn ville miste titlene fra 2023, uttalte kronprinsessen at også hennes egne barns titler vil bli sett på.

KONGELIG: Det danske kronprinsparet og dronning Margrethe ankommer åpningen av det danske Folketinget etter en turbulent uke. Video: Stig H. Justad Vis mer

- Vi kommer til å se på våre barns titler når den tid kommer, uttalte kronprinsesse Mary forrige måned, ifølge B.T.

- Må være forsiktig

At 30 prosent mener prins Christian, prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josephine burde strippes for titlene, vekker oppsikt hos avisens kongelige reporter, Jacob Heinel Jensen.

- Denne undersøkelsen er veldig interessant. At kongehuset har uttalt at kongehuset skal være slankere, er noe danskene er enige i.

- Nå må de kanskje se på titlene, for det er noe danskene ønsker.

Til tross for at kronprinsesse Mary selv har åpnet opp for at titlene skal diskuteres, tviler Jensen på at dette er noe kronprinsparet faktisk ønsker. Han tror heller ikke det nødvendigvis er lurt å frata flere kongelige deres titler.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

- Man må nok være forsiktig med å vanne ut kongehuset ved å fjerne titlene, for da sier man de facto at de ikke er noe spesielle lenger.

- Folk ser poenget

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, mener undersøkelsen er et resultt av en økende trend.

- Det er i tiden å «slanke» kongefamiliene for titler, så tenker at undersøkelsen er et resultat av det.

- Folk ser poenget med både å spare penger på færre arbeidene kongelige, samt at det gjør ting enklere for de som skal skape en egen karriere og ikke ha for tett binding til kongehuset.

Kongehuseksperten viser til eksempler som prinsesse Märtha Louise (51) her til lands og prins Harry (38) i Storbritannia.

Vagle mener det ikke er godt å si hvor stor sannsynligheten er for at flere i den danske kongefamilien mister prins-og prinsessetittelen.

EKSKLUSIVT: Leah Behn er og hennes mor, Prinsesse Märtha Louise, har vært i Paris for å kjøpe kjole til «Le Bal des Debutants». Reporter: Nora Skavhaug. Bilder: Le bal/Olivier Borde/Bestimage, Getty Images, All over, NTB, @lebal.paris/Instagram. Video: «Powerwomen Norge» - Viaplay. Vis mer

- Men vi må jo tro kronprinsesse Mary på det når hun sier at de skal se på titlene. Men hun sa også «når den tid kommer». Så jeg tipper det i så fall er når de blir eldre og skal finne sin livsvei.

Hun er imidlertid helt sikker på at dette ikke gjelder kronprinsparets eldste sønn, prins Christian.

- Han er tronarving, og skal i framtiden bli kronprins og konge.

Prins Joachims barn, prins Nikolai (23), prins Felix (20), prins Henrik (13) og prinsesse Athena (10), vil fra 1.januar ta i bruk titlene grever og komtesse av Monpezat.

LES OGSÅ: Strigråt på direkten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer