Prins Carl Philip og prinsesse Sofia:

Coronasmittet

Flere i den svenske kongefamilien skal testes.

SMITTET: Prinsesse Sofia og prins Carl Philip har testet positivt for corona. Foto: Splash News / NTB
SMITTET: Prinsesse Sofia og prins Carl Philip har testet positivt for corona. Foto: Splash News / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag morgen skriver Det svenske kongehuset at prins Carl Philip (41) og prinsesse Sofia (35) av Sverige har testet positivt for coronaviruset. Ekteparet har vært i karantene siden onsdag denne uken.

«Prinseparet viser tegn til lettere influensasymptomer, men har det etter omstendighetene bra. Umiddelbart etter at de fikk påvist sykdommen satt prinseparet seg i karantene hjemme med sine to barn», heter det i pressemeldingen.

I løpet av torsdagen vil kongeparet, kronprinsesse Victoria (43) og prins Daniel (47) også testes for viruset.

Kommunikasjonssjef ved det svenske hoffet, Margreta Thorgren, sier til Expressen at den svenske kongefamilien var samlet på fredag i forbindelse med begravelsen til dronningens bror.

NY SERIE: Prinsesse Sofia fortalte åpenhjertig at hun har slitt med å finne ro i prinsesserollen i en dokumentar på svensk tv. Vis mer

- Da var de i samme kirkerom, sier Thorgren.

Det skal ha blitt tatt nødvendige smittevernsnegler i forbindelse med begravelsen og kongefamilien var under ti personer i kirkerommet.

- Før denne mindre familiebegivenheten ble alle testet på fredag. Da var testene negative. Store sikkerhetstiltak ble tatt i forbindelse med begravelsen, sier kommunikasjonssjefen.

I karantene

Den påviste smitten i Det svenske kongehuset kommer bare kort tid etter at vårt eget kongepar havnet i karantene etter at en ansatt ved hoffet hadde fått påvist viruset.

Lørdag opplyste imidlertid kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, til Se og Hør at det ikke var blitt oppdaget flere smittetilfeller ved Slottet.

- De som er i karantene får tett oppfølging. Etter råd fra lege vil de som er i karantene testes dersom de får symptomer, eller før de kommer tilbake til jobb, sa hun.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle sa at kongeparet nok er nøye med å følge smittevernreglene siden de begge er i risikogruppen for coronaviruset.

- Kongeparet følger smittevernreglene slik som anbefalt, og slik jeg tolker meldingen er kongen enda mer restriktiv enn som så. Det er ikke så rart. Han er jo relativt nyoperert, og er nok svært forsiktig. Begge to er jo dessuten i risikogruppen på grunn av alder, og vi må bare håpe de ikke er smittet og holder seg friske, sa Vagle.

Bidro under pandemien

Under coronapandemien har det svenske prinseparet gjort sitt for å bidra for det svenske folk. Prinsessen meldte seg til helsetjeneste, og jobbet blant annet som støttepersonell ved Sophiahjemmet sykehus i den svenske hovedstaden.

Den gang gjennomførte hun et tre dager langt kurs i omsorgsarbeid, som ble igangsatt for at permitterte ansatte, fra blant annet hotell- og restaurantbransjen, kunne bli omskolert for å avlaste de ansatte i helse- og omsorgstjenesten i landet. Denne jobben vant hun senere pris for.

KONGEN: – Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit.Video: NRK Vis mer

Siden midten av mai har prinsen også tjenestegjort som reserveoffiser i det svenske forsvaret, og føyet seg dermed inn i rekken av andre kjente mennesker som ønsker å hjelpe til under coronakrisen.

Ifølge Kungahuset skjedde tjenestegjøringen på prinsens eget initiativ.

«Prinsen tjenestegjør som leder ved Operasjonskommandos operasjonelle kommandosenter, der han koordinerer operasjoner for alle kampstyrker. Fra kommandosenteret leder og koordinerer han også det svenske forsvarets støtte til samfunnet i anledning covid-19-pandemien», het det i pressemeldingen på Kungahusets nettsider.

LES OGSÅ: Corona-vitsen tar nettet med storm

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer