Kong Harald og dronning Sonja

Corona i Jordan - dette gjør kongeparet

Slik forholder Slottet seg til utbruddet.

SMITTE PÅ FERDE: Corona-viruset har nådd Jordan, der kongeparet er på statsbesøk. De forteller at de ikke er redde, men at de tar visse forholdsregler. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
SMITTE PÅ FERDE: Corona-viruset har nådd Jordan, der kongeparet er på statsbesøk. De forteller at de ikke er redde, men at de tar visse forholdsregler. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronaviruset har spredt seg raskt, og det er nå påvist tilfeller i et titalls land. I Norge er hele 48 mennesker smittet foreløpig, og det er ventet at tallene vil øke. I tillegg er mange satt i karantene for å forhindre videre smitte.

Hele verden tar forholdsregler, noe som også gjelder kongehusene. Gitt at det særlig er eldre og syke som dør av viruset, er det viktig å passe på - både i inn- og utland. I Sverige er en offisiell middag foreløpig lagt på is, av respekt for gjestene fra mange nasjonaliteter.

I Storbritannia brukte dronning Elizabeth hansker da hun hilste på gjester nylig, noe hun aldri har gjort før. Også vårt eget kongepar er nødt til å ta visse forholdsregler.

Følger råd

De befinner seg for tiden i Jordan, på sitt første statsbesøk til Midtøsten. Kongeparet bestemte seg for å gjennomføre turen, tross virusfrykt.

- ENKLE REGLER: Kong Harald er ikke redd for corona, og sier han tar forholdsregler for å unngå smitte. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
- ENKLE REGLER: Kong Harald er ikke redd for corona, og sier han tar forholdsregler for å unngå smitte. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Tirsdag ble det bekreftet at en person har fått påvist corona-smitte i Jordan. Samtidig er 54 mennesker satt i karantene. I nabolandene Syria, Libanon, Saudi-Arabia og Irak er det også påvist tilfeller. I sistnevnte land har foreløpig 77 dødd som følge av viruset, mens 291 er friskmeldte.

Det norske kongeparet virker derimot ikke å være spesielt bekymret over situasjonen. Til Se og Hør forteller kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, at de forholder seg til rådene som kommer på løpende bånd.

FØLGER SITUASJONEN: Kongeparet, her fotografert i oldtidsbyen Petra, sier at de ikke har planer om å ha kontakt med noen av de smittede jordanerne. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
FØLGER SITUASJONEN: Kongeparet, her fotografert i oldtidsbyen Petra, sier at de ikke har planer om å ha kontakt med noen av de smittede jordanerne. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Vi følger situasjonen i dialog med vertslandets myndigheter. Deltakere på statsbesøk bes om å gjøre seg kjent med informasjon og råd om viruset på Folkehelseinstituttets hjemmeside og UDs reiseråd, forteller hun.

Tar forholdsregler

Selv valgte kong Harald og dronning Sonja å ta bladet fra munnen om sykdommen under besøket. Etter å ha sett oldtidsbyen Petra, snakket de med det oppmøtte pressekorpset. De kunne blant annet fortelle at de ikke er redde.

- Vi er her, så det har ikke fått noe påvirkning. Vi følger helt enkle regler for håndhygiene og sånt, som skal gjøre det vanskeligere for viruset å komme til. Så vidt jeg vet er det ett, kanskje to, tilfeller i Jordan, og vi skal ikke borti dem, tror jeg, forteller kong Harald.

Det står foreløpig ingenting i UDs reiseråd som tilsier at man bør frykte corona i Jordan. Det eneste som opplyses om er at man bør følge med på FHIs nettsider, og at man ikke bør oppholde seg i grenseområdene nære Syria og Irak.

Primært er det områder i fastlands-Kina, Hongkong, Singapore, Japan, Iran, Sør-Korea og norditalienske områder man fraråder folk å reise til, per nå.

Artikkelen fortsetter etter faktaboksen.

Innholdsrikt besøk

Statsbesøket har så langt vært innholdsrikt og spennende for kongeparet, som har opplevd mye på turen. Agendaen for besøket var å «belyse de regionale politiske utfordringene landet står overfor og hva Norge og Jordan sammen kan gjøre for å bevare rommet for politisk dialog i Midtøsten.»

Besøket i Jordan strekker seg fra 2. til 4. mars, og markerer kongeparets 50. statsbesøk. I dag er altså den siste dagen på turen.

BESØK: Fra venstre ser vi dronning Sonja, kong Harald, kong Abdullah II, dronning Rania og kronprins Al Hussein bin Abdullah II. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
BESØK: Fra venstre ser vi dronning Sonja, kong Harald, kong Abdullah II, dronning Rania og kronprins Al Hussein bin Abdullah II. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Kongeparet begynte besøket i Jordan med en middag hos den norske ambassadøren, før de mandag startet det offisielle programmet - da med en velkomstseremoni utenfor Al Husseiniya-palasset i hovedstaden.

Mandag kveld var det duket for bankettmiddag sammen med blant andre Jordans kong Abdullah II (58) og dronning Rania (49) i palasset, og middagen har ikke gått ubemerket hen. Spesielt har vår egen dronning Sonja fått mye oppmerksomhet for antrekket sitt.

VAKKER: Dronning Sonja så vakker ut i sin hvite kjole under bankettmiddagen mandag kveld. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
VAKKER: Dronning Sonja så vakker ut i sin hvite kjole under bankettmiddagen mandag kveld. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle er på plass i Jordan, og kunne tirsdag avsløre at kleskoden for kvelden var mørk dress eller nasjonaldrakt. Det var både bunader og arabiske drakter å se, men det var de to dronningene som stjal showet.

- Rania er jo kjent for å være et stilikon over hele verden, men vår over 30 år eldre dronning holder så absolutt tritt med henne, forteller Vagle.

Videre peker hun på at Sonjas antrekk har vekket oppsikt i utlandet.

- Dronning Sonja strålte i en vakker hvit aftenkjole, som har vekket oppsikt langt utover landegrensene. Både i utenlandske nettaviser og på kongeblogger roses hun for sin stilsikkerhet, forteller hun.

Vagle sikter blant annet til bloggen New My Royals, der kommentarfeltet fløt over av komplimenter rettet mot blant andre dronning Sonja.

LES OGSÅ: Robbet for millioner etter sleipt innbrudd

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer