<strong>STÅR OVER:</strong> Kong Carl Gustafs søster, prinsesse Birgitta, blir ikke å se i dåpen til prins Gabriel på fredag. Hun reiser i stedet til Hongkong. Her er kongen og hans søster fotografert i hennes 70-års dag. Foto: All Over Press
STÅR OVER: Kong Carl Gustafs søster, prinsesse Birgitta, blir ikke å se i dåpen til prins Gabriel på fredag. Hun reiser i stedet til Hongkong. Her er kongen og hans søster fotografert i hennes 70-års dag. Foto: All Over Press Vis mer

Prinsesse Birgitta:

Carl Gustafs søster sjokkerer igjen

Prinsesse Birgitta dropper sin tredje kongelige barnedåp.

Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Fredag er det duket for en stor kongelig begivenhet i Sverige, da prins Carl Philip (38) og prinsesse Sofias (32) sønn, prins Gabriel (3 md.) skal døpes.

Den høytidelige seremonien, som finner sted på Drottningholms slottskyrka, har imidlertid møtt på en rekke hindre i planleggingsfasen.

<strong>GÅR SIN EGEN VEI:</strong> Prinsesse Birgitta har gjentatte ganger blitt utgangspunkt for store overskrifter. Spesielt er det hennes prioriteringer som skaper reaksjoner. Her avbildet i forbindelse med bryllupet til prins Carl Philip og prinsesse Sofia. Foto: NTB Scanpix
GÅR SIN EGEN VEI: Prinsesse Birgitta har gjentatte ganger blitt utgangspunkt for store overskrifter. Spesielt er det hennes prioriteringer som skaper reaksjoner. Her avbildet i forbindelse med bryllupet til prins Carl Philip og prinsesse Sofia. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Først ble det kjent at erkebiskop Antje Jackelén (62) ikke skal døpe den lille prinsen - noe som bryter med moderne kongelige tradisjoner. Deretter måtte prinsen og prinsessen gjøre ytterligere endringer i programmet, grunnet årstiden.

Nå er det også klart at storesøsteren til kong Carl Gustaf (71), prinsesse Birgitta (80), ikke vil delta i den kongelige dåpen.

- Gjør det som passer henne

80-åringen, som er en av prins Carl Philips faddere, forklarer overfor Expressen at hun mottok invitasjonen til den høytidelige seremonien for sent, og at dette er årsaken til at hun ikke deltar.

- Nei, jeg gjør ikke det. Dessverre. Det er synd at det ble slik. Jeg fikk vite om dåpsdatoen for sent. Men det er som det er, sier prinsessen til avisa.

Ifølge Se og Hørs hoffreporter, Caroline Vagle, kommer det ikke som et sjokk at 80-åringen nok en gang glimrer med sitt fravær under en kongelig begivenhet.

<strong>UTEBLE:</strong> Prinsesse Birgitta deltok heller ikke under dåpen til prins Gabriels storebror, prins Alexander (t.v.). Foto: Erika Gerdemark, Kungahuset.se
UTEBLE: Prinsesse Birgitta deltok heller ikke under dåpen til prins Gabriels storebror, prins Alexander (t.v.). Foto: Erika Gerdemark, Kungahuset.se Vis mer

- Det er ingen overraskelse at kongens søster ikke kommer i dåpen. Hun har tidligere vist at hun prioriterer andre ting foran slike familiebegivenheter, som da hun deltok i en golfturnering da Carl Philip og Sofia døpte sitt første barn. Hun droppet også dåpen til kronprinsesse Victorias sønn prins Oscar i fjor, og den gang skyldte hun på familiebesøk, sier Vagle til Dagbladet, og fortsetter:

- Birgitta lever sitt liv på Mallorca, og gjør nok det som passer henne best til enhver tid.

NYDELIG: Prins Carl Philips kjæreste Sofia Hellqvist strålte i en enkel, fotsid kjole i dus lavendelfarge, som kan minne om kjolen Pippa Middelton bar da Kate og William giftet seg. Video: Scanpix Sverige Vis mer Vis mer Vis mer

Reiser til Hongkong

Birgitta er den eneste av kong Carl Gustafs søstre som fortsatt regnes som et medlem av kongehuset. Hun representerer derfor den svenske kongefamilien til en viss grad.

Ifølge Expressen befinner 80-åringen seg i Hongkong i forbindelse med en arbeidsreise når dåpen finner sted. Selv om hun uttrykker et ønske om å delta, skal det ikke ha vært mulig å gjøre endringer i planene.

- Jeg reiser på onsdag og blir borte i en uke. Det blir moro, forteller hun.

Kongelig eller ei - flere har tidligere påpekt at prinsesse Birgitta lever et heller utradisjonelt kongelig liv. Da prins Alexander (1) skulle døpes, ville 80-åringen, slik Vagle beskriver, heller delta i en golfturnering.

- Det er klart det er leit. Men man kan ikke være på to steder til samme tid, forklarte Birgitta den gang.

- Beskyldte kongen for å være misunnelig

Unnskyldningen vakte stor oppsikt, spesielt fordi det ikke var første gang prinsessen hadde kommet med en lignende forklaring. Da kronprinsesse Victorias sønn, prins Oscar, ble døpt i Slottskapellet i mai i fjor, holdt kong Carl Gustafs søster seg på Mallorca.

Birgitta har vært bosatt på den spanske ferieøya i flere år, og den gang skyldte hun på familiebesøk. Ikke overraskende ble det på ny stor ståhei i Sverige på grunn av hennes prioriteringer.

- Birgitta vet å skape overskrifter i Sverige, som da hun kom med oppsiktsvekkende uttalelser om sin bror, kong Carl Gustaf, under en tv-innspilling. Hun beskyldte ham for å ikke forstå hvor mye hun gjør for Sverige, og sa dessuten at han hadde vært misunnelig på henne, forklarer Vagle.

Hun understreker imidlertid at den svenske kongefamilien har et nært forhold, selv om prinsessen gjentatte ganger anses som roten for en del negativ omtale.

- Det ser ikke ut som hennes fritalenhet går ut over søskenforholdet. Da hun fylte 80 år i januar, var det lillebror kongen som arrangerte fest for henne. Og hun blir alltid invitert på store og små festligheter, selv om hun ikke alltid dukker opp. Det skal dog sies at hennes søstre ikke alltid kommer de heller. Da prins Alexander ble døpt, var det faktisk bare en av kongens søstre som deltok.

- Ektemannen bodde med en annen

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland har tidligere forklart at en kongelig «skandale» gjerne oppstår når den kongelige bryter med nettopp det vi forventer oss av en kongelig.

Hva angår Birgitta har det nemlig ikke bare vært fravær ved ulike begivenheter som har skapt overskrifter. I 1961 giftet hun seg med Johann Georg av Hohenzollern, hvor de fikk tre barn sammen.

<strong>GIFT:</strong> Prinsesse Birgitta og prins Johann Georg giftet seg i 1961. Sistnevnte gikk bort på et sykehus i München 2. mars 2016. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
GIFT: Prinsesse Birgitta og prins Johann Georg giftet seg i 1961. Sistnevnte gikk bort på et sykehus i München 2. mars 2016. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

Totland har tidligere forklart at deres forhold - i likhet med Birgitta selv - kunne anses som noe utradisjonelt.

- Prinsesse Birgitta av Sverige valgte i flere tiår å bo alene på Mallorca - mens hennes tyske prins bodde i München med en annen kvinne. De skilte seg imidlertid aldri - og Birgitta opptrådte som hans enke da han gikk bort i fjor, sa Totland til Dagbladet i september.

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer