Carl Gustaf vil bli fredsmegler

Den egenrådige kongen tilbyr hjelp til den svenske regjeringen.

FREDSMEGLER: Sveriges Konge tilbyr nå sin hjelp i den fastlåste situasjonen med Saudia-Arabia.
FREDSMEGLER: Sveriges Konge tilbyr nå sin hjelp i den fastlåste situasjonen med Saudia-Arabia. Vis mer

SEOGHØR.NO: Kong Carl Gustaf er ikke akkurat kjent for å være den mest pragmastiske regenten i Europa. H

an har gjennom en rekke opptredener de siste årene gått sine egne veier og vært både vanskelig, tverr og av og til frekk med journalister som har stilt ham legitime spørsmål.

Nå har Sverige havnet i en pikant diplomatisk krise med Saudia-Arabia, ettersom Sveriges utenriksminister Margot Wallstrøm åpent har kritisert landet for manglende menneskerettigheter og pisking av en blogger.

Carl Gustaf tilbyr sin hjelp

VIL HJELPE: Carl Gustaf er konge og statssjef og kan være en viktig brikke i å hjelpe Sverige i krisen som har oppstått med Saudia-Arabia, som styres av en kongefamilie.
VIL HJELPE: Carl Gustaf er konge og statssjef og kan være en viktig brikke i å hjelpe Sverige i krisen som har oppstått med Saudia-Arabia, som styres av en kongefamilie. Vis mer

Wallstrøm har vært tydelig på at Saudia-Arabia er et diktatur.

Dermed var «krigen» mellom de to landene i gang.

Saudia-Arabia kalte hjem sin ambassadør Saad bin Ibrahim Al-Brahim, og Wallstrøm ble nektet å tale på et møte i Den arabiske liga i Kairo, hvor hun var hedersgjest.

Så ble det kjent at Sverige ikke vil forlenge en avtale om våpenleveranser. Og så svarte Saudia-Arabia med restriktiv visumpolitikk ovenfor svenske borgere...

Selv om det foreløpig bare er en diplomatisk krise under oppseiling var den fastlåste konflikten tema på et møte mellom kong Carl Gustaf og den svenske utenriksministeren på Slottet i dag.

Hoffets informasjonssjef Margareta Thorgren bekrefter at Carl Gustaf nå er klar til å hjelpe til, om det trengs.

– Naturligvis kan statssjefen, som rikets fremste representant, hjelpe til, om det ønskes, uttaler Thorgren til Aftonbladet.

Fredag gikk det også ut en melding fra det svenske slottet:

«Kongen er bekymret for de seneste dagenes utvikling og mener det er viktig å ha en bra dialog og gode relasjoner mellom land. Som Sveriges statsjef vil kongen selvsagt bidra til å finne en løsning i den fastlåste situasjonen», sto det å lese i meldingen.

LES OGSÅ: Dro på Løkka etter Birken.