Prins Louis:

Bursdagsprinsen vekker oppsikt

Prins Louis av Storbritannia fyller hele to år.

BURSDAGSGUTT: Prins Louis fyller hele to år i dag, den 23. april. Hertuginne Kate har i den forbindelse tatt noen søte bilder av sjarmøren, som smiler fra øre til øre. Foto: Kensington Palace
BURSDAGSGUTT: Prins Louis fyller hele to år i dag, den 23. april. Hertuginne Kate har i den forbindelse tatt noen søte bilder av sjarmøren, som smiler fra øre til øre. Foto: Kensington Palace Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hertugfamilien av Cambridge har vokst raskt. Etter at prins William (37) giftet seg med Kate Middleton (38), nå hertuginne Kate, i 2011, har barna kommet som perler på en snor. I 2013 kom prins George til verden. Han har blitt hele seks år gammel, og skal etter planen arve tronen etter at både bestefaren og hans egen far har sittet på den.

To år senere kom prinsesse Charlotte til verden. I mai fyller hun fem år. Oppmerksomheten i dag går derimot til det yngste medlemmet av en verdensberømte familien - prins Louis. Han ble født den 23. april 2018, og har frem til nå vært å se på mamma Kates arm.

ALT BLIR BRA: Regnbuen har i coronaens tid blitt et symbol på at verden skal tilbake til normalen igjen. Hertugparet har ikke uttalt at dette var den mente symbolikken, men det er enkelt å anta. Foto: Kensington Palace
ALT BLIR BRA: Regnbuen har i coronaens tid blitt et symbol på at verden skal tilbake til normalen igjen. Hertugparet har ikke uttalt at dette var den mente symbolikken, men det er enkelt å anta. Foto: Kensington Palace Vis mer

Nå begynner han derimot å bli «stor», noe man tydelig kan se på bildene som Kensington Palace har offentliggjort i forbindelse med bursdagen.

VOKSER: Prins William og hertuginne Kate hadde med barna på besøk til Canada. Vis mer

Spesiell hyllest?

Hertuginne Kate har selv tatt bildene av den lille sjarmøren, som for anledningen har hendene dekket av maling i alle regnbuens farger.

Regnbuen har i pandemiens tid blitt et symbol på at alt blir bra igjen, og det er trolig det hertugparet ønsker å vise frem her. BBC synser på at dette er formålet med de fargerike hendene.

KUNSTVERK: Malingen på hendene til prins Louis ble til dette fine bildet. Foto: Kensington Palace
KUNSTVERK: Malingen på hendene til prins Louis ble til dette fine bildet. Foto: Kensington Palace Vis mer

People skriver på sin side at utallige barn i Storbritannia har laget malerier med regnbuefargene - som en støtte til National Health Service, det statlige helsevesenet i Storbritannia, og andre arbeidere i vitale stillinger under coronapandemien.

På Twitter har hertugparet takket for alle hyggelige hilsener de har mottatt på sønnens fødselsdag, og delt to bilder som spøker med forskjellen mellom hvordan ting fremstilles i sosiale medier og hvordan de faktisk er i virkeligheten:

Også bestefar prins Charles (71) har delt et innlegg på Twitter i anledning barnebarnets toårsdag. Der kan man se et koselig bilde i svart-hvitt der prins Charles og prins Louis gir hverandre en god klem.

Ifølge Hello! Magazine er ikke dette første gang bildet er blitt vist. Det skal også ha kommet til syne under en livesending da prins Charles åpnet Nightingale Hospital forrige uke. Da var det imidlertid ikke tydelig at gutten på bildet var prins Louis. Det personlige fotografiet ble tatt av hertuginne Kate før utbruddet av coronapandemien.

TALE: Dronning Elizabeth talte til det britiske folk under coronakrisen. Bilder fra BBC. Vis mer

Likhetstrekk

Det er ikke vanskelig å se hvem prinsen, hvis fulle navn er Louis Arthur Charles, ligner på. Han er nemlig prikk lik storebror George. De har samme sveis, lignende klær og er dessuten nokså like i ansiktet.

Det er heller ikke til å stikke under stol at både prins George og lillebror ligner på sin far da han var liten. Det mørke i minstemann kommer derimot utvilsomt fra hertuginne Kate.

SØTT: Bildene av prinsen kan fort gi håp til flere som er urolige i denne vanskelige tiden. Foto: Kensington Palace
SØTT: Bildene av prinsen kan fort gi håp til flere som er urolige i denne vanskelige tiden. Foto: Kensington Palace Vis mer

Bildene av Louis ble tatt tidligere denne måneden, kan Kensington Palace fortelle. Det er ikke kjent hvordan prinsens spesielle dag skal feires, men det blir nok en privat og hyggelig affære. Coronasituasjonen i Storbritannia sørger for at man ikke kan samles i større grupper, så dette blir trolig en liten feiring med søsken og foreldre.

HURRA: Prins Louis er åpenbart blid på de nye bildene. Foto: Kensington Palace
HURRA: Prins Louis er åpenbart blid på de nye bildene. Foto: Kensington Palace Vis mer
LYSERE: Prins Louis ligner tydelig på storebror prins George. Arveprinsen, her fotografert i 2015, er derimot hakket lysere. Foto: NTB scanpix
LYSERE: Prins Louis ligner tydelig på storebror prins George. Arveprinsen, her fotografert i 2015, er derimot hakket lysere. Foto: NTB scanpix Vis mer

Prinsens oldemor, dronning Elizabeth (94), måtte selv tone ned sin egen feiring tidligere denne uken. Hun avlyste blant annet den tradisjonelle våpensalutten hun får hvert år. I tillegg var ikke offentlige bygninger pliktige til å flagge.

Hans første ord

Selv om barna lever skjermet, hender det at foreldrene tidvis åpner seg om tilværelsen. William og Kate kan være svært åpne om forholdet de har til barna, og om hvordan oppveksten deres er. I desember kunne hertuginne Kate røpe et av yngstesønnens første ord - som kan sies å være heller utradisjonelt.

For mens barn flest forsøker å artikulere noe som minner om «mamma» eller «pappa», var det en bok i bokhylla som inspirerte Louis til å ta bladet fra munnen. Allerede tidlig i vinter uttalte hertuginne Kate at sønnen hadde begynt å prate så smått, men den gang ville hun ikke si stort om hva han faktisk sa.

STRÅLTE: Hertuginne Kate og prins William var fornøyde med besøket sitt så langt, og Kate så frem til en dag med mer utendørsaktiviteter. Video: Kine Falch / Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer

Mot jul kunne hun derimot fortelle at et av hans første ord trolig var inspirert av den britiske TV-kokken Mary Berry.

- Et av hans første ord var Mary, fordi akkurat nå er han så høy at han når opp til kokebøkene mine i bokhylla på kjøkkenet, sa hun.

Det er ingen tvil om at familien er glade i å lage mat, og det later også til at de ser matprogrammer på TV sammen. Berry har vært å se på skjermen siden 1970-tallet, som en slags britisk utgave av Ingrid Espelid Hovig.

BLITT STOR: Slik så prins Louis ut på dåpsdagen, den 9. juli 2018. Foto: NTB scanpix
BLITT STOR: Slik så prins Louis ut på dåpsdagen, den 9. juli 2018. Foto: NTB scanpix Vis mer

Viste frem sønnen

Da prins Louis kom til verden i forfjor ventet folket spent på å få se første glimt av ham. Bare syv timer etter fødselen kunne hertugparet stolt vise frem sin nyfødte sønn på trappen utenfor Lindo Wing ved St Mary's Hospital i London, før de forlot sykehuset.

I likhet med fødslene av prins George og prinsesse Charlotte kom hertugparet stolt ut på sykehustrappen med den lille gutten i armene.

TREBARNSFORELDRE: Kate og William viste stolt frem prins Louis etter fødselen. Foto: NTB scanpix
TREBARNSFORELDRE: Kate og William viste stolt frem prins Louis etter fødselen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Før resten av verden fikk se den nye prinsen, var familien samlet på sykehuset. Prins William forlot hertuginne Kate og hentet George og Charlotte - som skulle få treffe sin nye lillebror.

Prins William geleidet stolt barna inn på sykehuset, og det var tydelig at de gledet seg. En halvtimes tid etter at bildene ble tatt av de to barna på vei inn, kunne Kensington Palace melde på Twitter at den nye prinsens to søsken var fraktet hjem igjen.

LES OGSÅ: Gjenforent etter den brutte forlovelsen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer