Dronning Silvia:

Bursdagsbildet skiller seg ut

Dronning Silvia av Sverige fyller år. Det markeres på en helt spesiell måte.

LEKKERT: Det svenske kongehuset har publisert dette bildet i anledning dronning Silvias 77-årsdag. Det skiller seg fra andre offisielle kongebilder av én grunn. Foto: Victor Ericsson, Kungl. Hovstaterna
LEKKERT: Det svenske kongehuset har publisert dette bildet i anledning dronning Silvias 77-årsdag. Det skiller seg fra andre offisielle kongebilder av én grunn. Foto: Victor Ericsson, Kungl. Hovstaterna Vis mer
Publisert

De skandinaviske dronningene begynner alle å bli gamle, men de holder seg godt. Mens vi her hjemme har en sprek dronning Sonja (83), har danskene Margrethe (80) og svenskene Silvia (77). De er elsket av folket, og derfor er det heller ikke unaturlig at bursdagene deres markeres.

Denne gangen er det svenskedronningen som feires. Den 23. desember fyller hun hele 77 år, noe som selvsagt må markeres. Det blir imidlertid ikke på måten hun kanskje hadde sett for seg.

Corona-året 2020 har satt en stopper for de fleste sosiale aktiviteter, også for de kongelige. Kanskje særlig tungt har det vært for den eldre garden, som det kan gå særdeles dårlig med om de blir smittet.

KJEDELIG: Det er ikke alltid like lett å holde 100% fokus under lange forsamlinger. Det fikk den svenske kongefamilien føle på nylig. Video: Expressen TV Vis mer

Feirer med skudd

Heldigvis finnes det måter å markere dagen på trygt. Det svenske kongehuset skriver følgende på Instagram:

«Dronningens fødselsdag er en allmenn flaggdag. Fødselsdagen er også en offisiell saluttdag. Forsvaret skyter derfor salutt med 21 skudd fra Skeppholmens saluttstasjon i Stockholm, samt fra saluttstasjonene i Boden, Härnösand, Karlskrona og Göteborg», skriver de på Instagram.

Hva hun har av private planer, vites ikke. Det er derimot sikkert at hun ikke får feiret med tre av sine syv barnebarn. Prinsesse Madeleine og Chris O'Neill er nemlig coronafast i Florida.

De kommer seg verken hjem til bursdagen eller julefeiring. Det gjelder også barna deres, som ufrivillig bytter ut hvit jul med sol og sommer i USA.

Dronningen skal dermed heller omgi seg med dem hun faktisk har i umiddelbar nærhet. Det samme gjelder for julen.

GOD JUL: Dronning Silvia og kong Carl Gustaf lot seg fotografere i forbindelse med fjerde søndag i advent. Her koser de seg på Drottningholm. Foto: Victor Ericsson, Kungl. Hovstaterna
GOD JUL: Dronning Silvia og kong Carl Gustaf lot seg fotografere i forbindelse med fjerde søndag i advent. Her koser de seg på Drottningholm. Foto: Victor Ericsson, Kungl. Hovstaterna Vis mer

- Kongeparet skal feire bursdag og jul på Drottningholm. Julaften blir det familiesamlinger på Teams. Kongeparet kommer nok også til å treffe barnebarna i løpet av julen - men på god avstand. Kongeparet er i høy alder, og redd for å bli coronasmittet. Carl Philip og Sofia har nylig vært smittet, og det er en påminnelse for kongeparet om at de må være forsiktige, sier Se og Hørs kongehusekspert - Anders Johan Stavseng.

Spennende antrekk

Det er ingen hemmelighet at dronning Silvia trolig er en av de best kledde kongelige i hele verden. Helt siden hun ble sammen med kong Carl Gustaf på 1970-tallet, har hun fått skryt for sine moteriktige og finurlige antrekk.

Dermed kommer det ikke som noen stor overraskelse at klærne hun har på seg på bursdagsbildet sitt også vekker oppsikt. Denne gangen er det imidlertid av litt andre grunner.

NY SERIE: Prinsesse Sofia forteller åpenhjertig at hun har slitt med å finne ro i prinsesserollen i en ny dokumentar på svensk tv. Vis mer

Vi er som oftest vant med å se henne i gallakjoler, men i anledning 77-årsdagen har Silvia tatt på seg en buksedress. Stavseng mener det er helt bevisst.

- Dronning Silvia er alltid med på motene. Dronningen har alltid kledd seg ungdommelig, og sikkert snappet opp noen tips av kronprinsesse Victoria og prinsesse Madeleine. Begge er kjent for å kle seg i flotte buksedresser ved offisielle oppdrag. forklarer eksperten.

I sorg

Selv om de kongelige kan glede seg over både jul og bursdag, har den svenske kongefamilien vært i sorg den siste tiden. Dronning Silvia mistet nemlig sin kjære bror Walther Sommerlath 23. oktober. Han sovnet inn på Karolinska sykehuset i Huddinge etter en tids sykdom, 86 år gammel.

I et intervju med TV4 i starten av desember avkreftet dronning Silvia at broren døde av covid-19. Dette var første gang hun snakker om brorens sykdom offentlig.

- Han døde ikke av corona, det gjorde han ikke. Han døde av Alzheimers, sa hun i intervjuet.

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sa svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

- Det er en forferdelig sykdom. Det er smertefullt. Gradvis blir man plutselig ingenting i sin egen bevissthet, og man kan ikke få svar - og finner ikke det riktige. Men man blir irritert, så det var veldig vanskelig å håndtere også. Særlig de siste månedene, sa 77-åringen åpenhjertig om brorens sykdom.

Dronning Silvia har i mange år engasjert seg i temaet, og etablerte stiftelsen «Silviahemmet» i 1996, som utdanner profesjonelle i å behandle Alzheimers og andre sykdommer relatert til demens. I 1997 mistet hun moren til samme sykdom.

Walther Ludwig Sommerlath ble født i Brasil i 1934. Dronning Silvia er den yngste - og eneste jenta - i søskenflokken på fire. Broren Jörg Sommerlath gikk bort i februar i 2006 etter lengre tids sykdom. Han ble 64 år gammel. Eldstebroren Ralf Sommerlath (91) er fortsatt i live.

LES OGSÅ: Ugjenkjennelig: - Frastøtende

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer