Kronprinsesse Mette-Marit:

Bryter ut i latter av sin egen historie fra 9. klasse

Mette-Marit besøkte sin gamle ungdomsskole, og fikk et flaut gjensyn med sin egen tekst fra den gang.

LATTERKRAMPE: Kronprinsesse Mette-Marit reiser med Litteraturtoget for femte gang. Første stopp er et skrivekurs på Mette-Marits gamle ungdomsskole, Fiskå skole. Her leser hun lattermildt opp en av sine egne tekster fra 9. klasse. Video: Henriette Eilertsen/ Se og Hør Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

KRISTIANSAND (Se og Hør): Onsdag formiddag ble kronprinsesse Mette-Marits (44) litteraturtog for i år startet. Det valgte kronprinsessen å gjøre på sin gamle ungdomsskole, Fiskå skole.

Stemningen var til å ta og føle på da kronprinsessen ankom skolen, og elevene var i feststemning da besøket ankom.

«Dialektproblemer»

Tema for årets reise er «relasjoner», mot fjoråret hvor temaet var «hjem».

Kronprinsessen følte seg virkelig som hjemme da hun besøkte skolen i dag, og kunne fortelle til publikum at hun blir svært påvirket av å være på Sørlandet.

- Jeg merker at jeg legger om dialekten min med en gang og snakker mye breiere enn jeg gjør til vanlig, sa hun lattermildt.

44-åringen holdt lenge en toveis kommunikasjon med elevene, før hun valgte å snakke om sine lesevaner, som begynte i tidlig alder.

- Jeg er utrolig glad for å være tilbake på min gamle ungdomsskole, når vi nå starter på årets litteraturtog. Vi har en liten bokfestival på skinner, sa kronprinsessen og la til at turen arrangeres for femte år på rad.

Saken fortsetter nedenfor.

MINNER: I denne boksen har Mette-Marits mor, Marit Tjessem, spart på flere av datterens notatbøker. Foto: Lise Aaserud / NTB Scanpix
MINNER: I denne boksen har Mette-Marits mor, Marit Tjessem, spart på flere av datterens notatbøker. Foto: Lise Aaserud / NTB Scanpix Vis mer

I år går turen fra Kristiansand til Stavanger, og Mette-Marit skal treffe «vanlige folk», forfattere og andre som er like glad i bøker som henne selv.

- Jeg hadde lyst til å begynne her (på Fiskå skole, journ. anm), fordi vi sluttet fjorårets litteraturtog på min gamle videregående skole, Kristiansand katedralskole, og da tenkte jeg det var fint å begynne her, og dra enda lengre tilbake, sa kronprinsessen, som også fikk sitt vitnemål fra ungdomskolen utlevert på nytt.

Ønsket til Mette-Marit ved Litteraturtoget, er å spre leseglede til folket.

- Det å forsvinne inn i bøkenes verden, sa hun.

Saken fortsetter under videoen:

- Alle trenger kjærlighet

Hun forklarte imidlertid at det ikke er så viktig hva man leser, men at man leser noe som er viktig for seg selv. Videre sa kronprinsessen at det er nettopp det som er noe av det fine med litteraturen - det finnes en bok for alle.

- Vi lærer mye av å lese. Vi lærer om oss selv, vi lærer om forhold til andre andre mennesker også tror jeg vi blir litt bedre mennesker, fortalte hun.

- Om vi ser oss rundt i verden i dag kan det være lett å tenke at alt blir mer oppstykket og delt. At det er mer som skiller oss enn forener oss. Men vi trenger hverandre. Barn trenger voksne, de trenger gode venner og familie. Man trenger en mann, man trenger kjæreste og vi trenger noen som kommer på besøk. Mange trenger et kjæledyr og alle trenger kjærlighet, fortsatte hun.

  • Se video av kronprinsesse Mette-Marit øverst i saken!

Etter en tale, trakk kronprinsessen frem en boks som hennes mor, Marit Tjessem, har spart på for henne. Der har de bevart gamle skolesaker og andre ting fra 44-åringens barndom.

Blant en av de mange tingene, ligger hennes skrivebok fra niende klasse. Det ble lattermildt på Fiskå skole da kronprinsessen valgte å lese en av sine historier høyt for både elever og oppmøtt presse.

GAMLE MINNER: Kronprinsesse Mette-Marit viste frem flere av sine gamle skolebøker under besøket på Fiskå skole i Kristiansand. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
GAMLE MINNER: Kronprinsesse Mette-Marit viste frem flere av sine gamle skolebøker under besøket på Fiskå skole i Kristiansand. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer