Dronning Maxima av Nederland:

Bryter tausheten om søsterens bortgang

- Hun var for syk.

VANSKELIG: Dronning Maxima av Nederland sleit med å få fram ordene da hun for første gang fortalte om søsterens tragiske bortgang. Foto: NTB scanpix
VANSKELIG: Dronning Maxima av Nederland sleit med å få fram ordene da hun for første gang fortalte om søsterens tragiske bortgang. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Tidligere i juni kom sjokkbeskjeden om at dronning Maxima (47) av Nederlands søster var funnet død. Inés Zorreguieta (33) ble funnet død i sitt eget hjem i Buenos Aires i Argentina.

Den avdøde 33-åringen var den yngste i søskenflokken på fire, mens Maxima er den eldste.

Zorreguieta skal ha lidd av depresjoner, og dødsfallet gikk sterkt inn på dronning Maxima. Hun avlyste flere offisielle oppdrag som følge av den tragiske hendelsen.

Nå, noen uker etter at dødsfallet ble kjent, bryter Nederlands dronning tausheten. Det var under et besøk på et sykehus at hun valgte å ta bladet fra munnen.

- Funnet fred

Det er BBC som omtaler saken. De var til stede under sykehusbesøket i Groningen, et besøk dronningen egentlig skulle vært på mye tidligere, men som hun måtte utsette på grunn av den tunge tida.

- Jeg har vært tilbake på jobb siden i går kveld, etter en vanskelig periode. Jeg er faktisk glad for at jeg har fått besøke protonterapisenteret her i Groningen, fordi det betyr så mye for mennesker med kreft, sa hun til pressen, og fortsatte:

SNAKKER UT: Dronning Maxima brøt tausheten om søsterens tragiske bortgang da hun var tilbake på jobb for første gang etter sorgperioden. Foto: NTB scanpix
SNAKKER UT: Dronning Maxima brøt tausheten om søsterens tragiske bortgang da hun var tilbake på jobb for første gang etter sorgperioden. Foto: NTB scanpix Vis mer

- For mennesker som er syke, men fortsatt har mulighet til å bli bedre. Min kjære og talentfulle søster Inés var for syk, fortalte dronningen ærlig.

Hun skulle egentlig åpne protonsenteret forrige uke, men fløy til Argentina sammen med kong Willem-Alexander og deres tre døtre for å delta i en privat begravelse.

FUNNET DØD: Inés Zorreguieta ble funnet død i sitt eget hjem i Buenos Aires den 6. juni. Foto: NTB Scanpix
FUNNET DØD: Inés Zorreguieta ble funnet død i sitt eget hjem i Buenos Aires den 6. juni. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Inés Zorreguieta skal for tida ha jobbet for argentinske myndigheter. Ifølge det britiske nettstedet Royalcentral skal hun tidligere også ha arbeidet for FN, hvor hun var utstasjonert i Panama mellom 2009 og 2011. Hun valgte å avslutte sitt eget liv, noe som knuste dronningen og resten av familien.

Likevel har Maxima oppløftende ord i den vanskelige perioden.

GUDMOR: Inés var gudmor for det nederlandske kongeparets yngste barn, prinsesse Ariane (11). Her ser man Inés bak til venstre, i blomstrete kjole, fra barnedåpen. Foto: NTB Scanpix
GUDMOR: Inés var gudmor for det nederlandske kongeparets yngste barn, prinsesse Ariane (11). Her ser man Inés bak til venstre, i blomstrete kjole, fra barnedåpen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vår eneste trøst er at hun endelig har klart å finne fred, sa hun til det oppmøtte pressekorpset.

Hun benyttet også anledningen til å takke for kondolansene familien har mottatt de siste dagene.

Mistet faren

Det er imidlertid ikke det eneste dødsfallet som har berørt familien Zorreguieta den siste tiden. For et knapt år siden mistet Maxima og søstera faren, Jorge, i kreft. Han ble 89 år gammel.

Den gang tok kongeparet med seg alle tre barna til Argentina for å delta i begravelsen.

- Dette har utvilsomt vært et tungt år for Maxima, sa Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, da søsterens dødsfall ble kjent.

Jorge var tidligere politiker, og var blant annet landbruksminister under president Jorge Rafael Videlas militærdiktatur på 70-tallet.

Som følge av dette, fikk han ikke tillatelse til å delta under store kongelige tilstelninger i Nederland, heller ikke under datterens bryllup i 2002. Han fikk i imidlertid lov til å overvære barnebarnas dåp, da kongelig dåp er ansett som private tilstelninger i Nederland.

LES OGSÅ: Endelig tid til barna

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer