Prins Joachim:

Bryter tausheten om farens helse: - Han er svak

Familien er imidlertid lettet over den siste nyheten.

SYK: Prins Henrik har vært preget av en rekke helsemessige utfordringer de siste månedene. Her er han avbildet ved siden av dronning Margrethe på Amalienborg Slotsplads i København i 2008. Til høyre for dronningen står prins Joachim. Foto: Rune Evensen / Scanpix
SYK: Prins Henrik har vært preget av en rekke helsemessige utfordringer de siste månedene. Her er han avbildet ved siden av dronning Margrethe på Amalienborg Slotsplads i København i 2008. Til høyre for dronningen står prins Joachim. Foto: Rune Evensen / Scanpix Vis mer

(Se og Hør): I slutten av januar ble det kjent at prins Henrik (83) hadde blitt lagt inn på sykehus, grunnet lungeinfeksjon.

Under samme opphold ble det klart at legene hadde funnet en godartet svulst i hans venstre lunge.

Overfor danske BT har prins Henriks sønn, prins Joachim (48), nå valgt å kommentere sin fars helsetilstand. Dette gjør han i forbindelse med lanseringa av boka «Fyrstelige måltider».

- For det første er vi lettet over at det var en godartet svulst, men han har også en infeksjon som må leges, forteller 48-åringen til avisa.

Infeksjon i beinet

83-åringen, som i fjor ble diagnostisert med sykdommen demens, ​har som følge av sin helsetilstand trappet ytterligere ned på sine kongelige opptredener og oppgaver det siste året.

I fjor sommer ble prins Henrik innlagt på sykehus på Universitetshospitalet i Århus. Årsaken var en infeksjon i beinet som han fikk behandling for.

Noen måneder etter, i starten av september, ble prins Henrik diagnostisert med demens. Prins Joachim forklarer overfor danske BT at hans far er på bedringens vei hva angår infeksjonen, men at 83-åringen naturligvis er preget.

- Han er selvfølgelig svak, men i det store og det hele er humøret bra.

FAR OG SØNN: Prins Joachim (t.h.) forklarer at familien er lettet over å finne ut at prins Henrik har en svulst som er godartet. Foto: NTB Scanpix
FAR OG SØNN: Prins Joachim (t.h.) forklarer at familien er lettet over å finne ut at prins Henrik har en svulst som er godartet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Utredet

Da nyheten om prins Henriks demenssykdom ble offentlig kjent i sommer, ble saken omtalt bredt i Skandinavia, så vel som i internasjonale medier.

Demensdiagnosen innebærer blant annet at den 83 år gamle prinsens kognitive funksjonsnivå er svekket.

«I forlengelse av et lengre utredningsforløp og seinest en rekke undersøkelser foretatt i løpet av seinsommeren, har et spesialistteam ved Rikshospitalet nå konkludert med at Hans Kongelige Høyhet Prins Henrik lider av demens», het det i en pressemelding fra det danske slottet den gang.

Gikk av med pensjon

I forkant av diagnosen kom den danske prinsen med flere kontroversielle utsagn om hans kone dronning Margrethe og sin egen familie, og overrasket ved å blant annet fortelle at han ikke ville gravlegges ved siden av dronningen. ​

Det danske folk vendte prinsen ryggen som følge av alle uttalelsene han liret av seg.

83-åringen gikk som kjent av med pensjon i 2015, og har vært mindre synlig i offentlig sammenheng de siste årene.

MISFORNØYD: Franskfødte prins Henrik av Danmark er misfornøyd med sin kone, nemlig dronningen. Manglende likestilling i forholdet gjør at prinsen nå ønsker å gå i mot tradisjonen om å gravlegges ved siden av hverandre. Foto/Video: NTB Scanpix, AP, ATP og Reuters Vis mer

Nøt varme dager

I november deltok imidlertid dronning Margrethe på et statsbesøk i Ghana, og med seg på reisen hadde hun danske TV 2.

På spørsmål om hvordan prinsen hadde det den gang, kunne hun røpe at han nøt varme dager i et varmt land.

- Han har det riktig så utmerket for øyeblikket. Jeg har akkurat hørt fra ham, og han er på et deilig sted i et varmt land ved havet og nyter det og har det virkelig godt, og det gleder meg. Det er merkelig å være på en slik reise alene, men på en annen side så er det vilkårene. Når han har det bra, der hvor han er, så har jeg det bra der jeg er, sa hun til TV-kanalen.

LES OGSÅ: Handlet uten prins Henrik etter kongekrangel