Prins Andrew:

Bryter tausheten etter Epstein-saken

Anklager myndighetene for feilinformasjon.

SLÅR TILBAKE: Prins Andrews advokater går ut mot myndighetene. Foto: NTB Scanpix
SLÅR TILBAKE: Prins Andrews advokater går ut mot myndighetene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Overgrepsskandalen rundt nå avdøde Jeffrey Epstein førte til stor storm rundt britiske prins Andrew (60). Han trakk seg tilbake fra sine offisielle plikter i november.

I en uttalelse fra hans advokatfirma, Blackfords, kommer det fram at prinsen angivelig har stilt seg til disposisjon for avhør tre ganger. Det står også at de har holdt seg tause av hensyn til etterforskningen, men at de nå ser et behov for å gå ut mot informasjon som har kommet fra myndighetene.

- På grunn av misvisende pressekonferanser skylder vi klienten vår å sende ut denne oppklarende uttalelsen, står det ifølge internasjonale medier.

Ut mot myndighetene

De anklager det amerikanske justisdepartementet for å hevde at prinsen har vært taus og avvist forsøk på avhør i forbindelse med overgrepssaken til den avdøde milliardæren, som var en nær venn av prins Andrew.

De skriver videre at prins Andrew tre ganger har tilbudt seg å forklare seg i saken, uten at politiet har tatt dem opp på tilbudene.

- Dessverre har justisdepartementet reagert på de to første tilbudene ved å bryte sine egne taushetsregler og hevde at hertugen har tilbudt null samarbeid. Ved å gjøre det, søker de kanskje publisitet heller enn å akseptere samarbeidet som er tilbudt, står det ifølge Reuters.

SNAKKER UT: En rekke kvinner snakker ut om overgrep, i den nye Netflix-dokumentarserien «Jeffrey Epstein: Filthy Rich». Se traileren. Vis mer

- Slik offentlige dokumenter indikerer, har justisdepartementet aktivt etterforsket mr. Epstein og andre mål i mer enn 16 år, men den første gangen de ba om hertugens hjelp var 2. januar 2020, står det.

NYE BILDER: Den avdøde mangemilliardæren Jeffrey Epsteins «Zorro-ranch» er nylig blitt filmet og fotografert. Foto/video: thisischriswhite.com Vis mer

Oppsiktsvekkende motsvar

Kort tid senere - mandag kveld, norsk tid, slår imidlertid statsadvokaten tilbake i det som nå er blitt en sjelden ordkrig mellom amerikanske myndigheter og britiske kongelige.

- I dag har prins Andrew igjen forsøkt å feilaktig portrettere seg selv for offentligheten som ivrig og villig til å samarbeide med en pågående, føderal kriminaletterforskning av sexhandel og andre lovbrudd begått av Jeffrey Epstein og hans medsammensvorne. Det til tross for at prinsen ikke har gitt noe intervju til føderale myndigheter, og gjentatte ganger har avvist vår henvendelse til å avtale et slikt intervju, og for nesten fire måneder siden informerte han oss utvetydig - gjennom den samme rådgiveren som ga ut dagens uttalelse - at han ikke ville komme inn for et slikt intervju, står det i uttalelsen.

- Dersom prins Andrew faktisk er seriøs med å samarbeide med den pågående føderale etterforskningen, forblir våre dører åpne, og vi venter på beskjed for når vi kan forvente ham, avsluttes det oppsiktsvekkende budskapet.

Bedt om offisielt avhør

Uttalelsen fra prinsens side kommer på samme tid som justisdepartementet offisielt har bedt om at britiske myndigheter avhører prinsen i forbindelse med etterforskningen, ifølge CBS.

Det står også at prinsen har blitt behandlet med en lavere standard enn det som ville vært ventet for enhver annen borger. I uttalelsen understrekes det også at prinsen aldri har vært et mål for etterforskningen.

Avslutningsvis står det at det ikke vil komme flere offentlige uttalelser på nåværende tidspunkt.

Dette er altså første gang hertugens part uttaler seg siden skandaleintervjuet han gjorde med BBC i november. Der nektet han for å ha vært involvert i noen av aktivitetene Epstein var tiltalt for.

Anklaget for overgrep

Blant anklagerne er Virginia Giuffre om hevder hun ble tvunget av Epstein til å ha samleie med prinsen da hun var 17 år.

Mellom 1999 og 2002 skal prinsen og Giuffre, som den gang het Roberts til etternavn, ha hatt samleie ved tre anledninger. Ifølge Giuffre skal Epstein ha betalt henne 15 000 dollar for å ha samleie med prinsen.

PRINS PÅ FEST: I kjølvannet av overgrepsanklager og spørsmål rundt vennskapet til avdøde Jeffrey Epstein, sier prins Andrew sier i et nytt intervju at han ikke skjønner hvordan han har fått stempelet som «partyprins», da han ikke lenger fester. Bilder av prinsen i Saint-Tropez sier det motsatte. Foto: Coleman-Rayner / Stella Pictures. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Giuffre fortalte at hun fra en ung alder ble misbrukt, og at hun mentalt var såpass skadet at hun rømte fra livet sitt - og fant Maxwell, som igjen introduserte henne for Epstein. Da skal hun ha blitt tilbudt å bli trent opp til å jobbe som massør for Epstein.

Dette har prinsen nektet for, til tross for at det finnes bilder av de to sammen.

Epstein, som døde i august i fjor, var tiltalt for både menneskehandel og overgrep mot flere mindreårige. I 2008 ble han dømt for å ha tvunget kvinner til å utføre seksuelle tjenester.

Prins Andrew har uttalt at han angrer på sin «dårlige dømmekraft» i relasjonen til Epstein.

LES OGSÅ: - Prinsen har gravd sin egen grav

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer