Prins William og hertuginne Kate:

Bryter «regel»

Hertugparets varme gest har fått mye oppmerksomhet.

OI DA: Prins William og hertuginne Kate overrasket en heldig fan. Det skal trolig ikke skje særlig ofte. Foto: Andrew Milligan/Pa Photos/NTB
OI DA: Prins William og hertuginne Kate overrasket en heldig fan. Det skal trolig ikke skje særlig ofte. Foto: Andrew Milligan/Pa Photos/NTB Vis mer
Publisert

Som kongelig er det en rekke regler og etikette som skal følges. Likevel skjer det ved jevne mellomrom at også kongelige bryter disse.

Nå er det britiske prins William (39) og hertuginne Kate (40) som skaper overskrifter internasjonalt etter å ha gjort noe som ikke skal være særlig populært hos den britiske monarken, dronning Elizabeth (96).

Selfie

Det er nemlig få som fotograferes så mye i løpet av et år som det de kongelig blir, men å ta en såkalt selfie med den rojale fansen ser man ikke hver dag.

MANGE FANS: William og Kate møter mange i løpet av året. Noen klarer også å sikre seg en selfie med paret. Foto: Andrew Milligan/Pa Photos/NTB
MANGE FANS: William og Kate møter mange i løpet av året. Noen klarer også å sikre seg en selfie med paret. Foto: Andrew Milligan/Pa Photos/NTB Vis mer

Det er derfor mange som nå sperrer opp øynene da hertugparet av Cambrigde har gjort nettopp det.

Kate og William besøkte denne uka Glasgow i Skottland hvor en rekke fans hadde dukket opp i håp om å få et glimt av det kongelige paret. Én heldig kvinne fikk imidlertid mer.

De siste dagene har bildet av William og Kate som tar selfie med en kvinne gått viralt. Cosmopolitan, Express, Hello og Svensk Damtidning er blant nettstedene som skriver at hertugparet har brutt kongelig protokoll.

STRÅLTE: Hertuginne Kate og prins William var fornøyde med besøket sitt så langt, og Kate så frem til en dag med mer utendørsaktiviteter. Video: Kine Falch / Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer

- Snur ryggen til kongefamilien

På det aktuelle bildet ser man begge de kongelige posere med kvinnen, og mens prins William både holder henne på skulderen og bøyer seg ned, smiler også hertuginnen til kamera.

Ifølge Cosmopolitan skal dronningen ikke være særlig glad i den type bilder. Tidligere har Greg Agnew, som ifølge Insider gjestet en hagefest på Buckingham Palace i 2017, fortalt at det blir sett på som respektløst å be om selfies.

- Den ene tingen de (kongefamilien journ.anm) snakket mye om var 'ingen selfies'. Grunnen var at de ikke ønsket at folk skulle snu ryggen til den kongelige familien og dronningen. Det var veldig viktig for dem, sa Agnew til Insider den gang.

Den kongelige kommentatoren Victoria Arbiter har på sin side tidligere uttalt til Insider at de kongelige gjør hva som føles riktig i det gitte øyeblikk.

HUMPETE: Svenske kronprinsesse Victoria og prins Daniel er vertskap for besøket det norske kronprinsparet har lagt til Stockholm. Første dag med besøk får en noe humpete start. Video: Caroline Vagle / Se og hør Vis mer

Sendte ut melding

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, forklarer at det finnes en del kutyme for hvordan man skal te seg hvis man møter de kongelige.

- For eksempel skal man ikke strekke ut hånden å hilse før de eventuelt gjør det, og man skal ikke be om autograf. Selfie er vår tids autografer, og det også har det vært uttalt fra flere kongehus at man ikke skal be om, sier hun.

Da vårt eget kongepar var i Råde i 2016, gikk det ut en meldig om at det var lov å ta bilder av dem, men at de ikke stilte opp på selfies, sier Vagle.

- Og i Storbritannia har hertuginne Meghan uttalt at de ikke får lov å stille opp på slike bilder. Det er nok i stor grad av sikkerhetshensyn.

FANGET PÅ KAMERA: Denne kommentaren fra Dronning Elizabeth skaper stor oppmerksomhet. Foto: PA Media. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Kronprinsen stilte opp

Ifølge kongehuseksperten blir det dog mer og mer vanlig, og hun ser ganske ofte at ulike kongelig stiller opp på selfies.

- I Norge gjør kronprinsparet det med et stort smil hvis de blir spurt. Under et besøk til Svalbard nylig observerte jeg ei ung jente som ropte på kronprins Haakon mens han gikk gatelangs og fikk en orientering fra Visit Svalbard. Hun ville ha en selfie, og han stoppet opp, ble med på bildet og slo av en liten prat. Et minne for livet for jenta, sier hun, og legger til:

- Møter med folket er jo en viktig del av jobben deres, og det virker som selfies i større grad er blitt en normal del av dette. Spesielt for den «yngre garde» i kongehusene rundt omkring.

LES OGSÅ: Slik er Europas yngste kronprinsesse

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer