Den danske kongefamilien:

Bryter nesten 50 år gammel tradisjon etter prins Henriks død

Dronning Margrethe har tilbrakt sommeren alene.

SPLITTET: Den danske kongefamilien er blitt mer splittet etter prins Henriks død. Foto: NTB Scanpix
SPLITTET: Den danske kongefamilien er blitt mer splittet etter prins Henriks død. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I februar kom den triste nyheten om at prins Henrik av Danmark var død, 83 år gammel.

Tidligere har den avdøde prinsen, sammen med sin kone, dronning Margrethe (78) og deres to sønner, prins Joachim (49) og kronprins Frederik (50), feriert på Gråsten Slott om sommeren, men ifølge danske Se og Hør ser det nå dårlig ut for tradisjonen hos den danske kongefamilien.

Familiebildet utgår

Bladet skriver blant annet at dronningen i år har tilbrakt tiden der alene, i motsetning til tidligere år. Hennes eldste sønn skal bare ha vært der i tre dager, mens prins Joachim har droppet Gråsten helt.

Brødrenes fravær fra ferieparadiset betyr imidlertid ikke bare at dronningen må være der alene, men også at det årlige sommerbildet til folket, ikke blir noe av.

Familiebildet på Gråsten Slott har vært en tradisjonen siden 1970, men de siste to årene har det utgått.

I fjor lå prins Henrik på sykehuset i Aarhus og kunne derfor ikke delta, og etter hans død er det ifølge bladet tydelig hvor mye den franskfødte prinsen betydde for samholdet i kongefamilien.

KONGELIG BÅTTUR: I formiddag tok Kongeskipet Norge jubilantene og deres gjester på mini-cruise i Oslofjorden. Video: Marie Røssland Vis mer

Endret språket

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng sier at prins Henrik alltid var midtpunktet under sommerfotograferingene.

- Prinsen var alltid i godt humør og elsket å leke med barna. Det var kanskje derfor de var så glade i ham. Dronning Margrethe har selv innrømmet at dronningrollen alltid kommer først. Både Frederik og Joachim har fortalt om den vonde barndommen, hvor de knapt så moren, sier han.

Ifølge kongehuseksperten er dette grunnen til at den danske kongefamilien i dag er mer splittet.

- I år ble den danske kongefamilien spredt for alle vinder. Joachim og Frederik har aldri vært nære, og uten prins Henrik har de valgt å tilbringe mindre tid sammen på Gråsten Slott. Når Mary og Frederik en dag tar over kommer de nok til å skape sine egne tradisjoner. Kanskje tar de med barna og viderefører tradisjonen med «sommertokt» på kongeskipet, sier han og legger til:

- Det har skjedd mange forandringer etter prinsens bortgang. Blant annet er ikke fransk lenger offisielt språk ved hoffet. Heretter skal det snakkes og skrives dansk eller engelsk.

ARVER TRONEN: Kronprins Frederik og hans kone kronprinsesse Mary blir konge og dronning den dagen dronning Margrethe abdiserer eller avgår ved døden. Foto: NTB Scanpix
ARVER TRONEN: Kronprins Frederik og hans kone kronprinsesse Mary blir konge og dronning den dagen dronning Margrethe abdiserer eller avgår ved døden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Prinsens siste ønske

At det har vært et tøft år for dronningen og resten av familien, er ingen ukjent sak. I februar mistet Margrethe ektemannen gjennom 51 år, noe som definitivt har etterlatt et tomrom i tilværelsen.

Den 20. februar ble prinsen bisatt fra Christiansborg Slotskirke i København med en seremoni som varte i omtrent 45 minutter. Familien var til stede og sto rakrygget utenfor kirken da bilen med Henriks kiste ble kjørt vekk.

Før han avgikk ved døden, ytret den franskfødte prinsgemalen at han hadde et spesielt siste ønske. Han ønsket nemlig å få asken sin spredd forskjellige steder.

Den ene delen skulle spres rundt i danske farvann, mens den andre skulle settes ned ved Fredensborg Slot - der han tilbrakte så mange av sine leveår. Det var en kontroversiell avgjørelse.

Det er derimot ingen som vet om det har skjedd ennå. Danske Se og Hør skrev tidligere denne måneden, at kongehuset nekter å fortelle om dronning Margrethe eller noen andre i familien har tatt den avdøde prinsens siste ønske på alvor.

Selv om det har gått fire måneder siden bisettelsen, og derfor også trolig fire måneder siden prinsens lik ble omgjort til aske, holder de kortene tett til brystet. Normalt blir en urne klar til å settes i jorden allerede en ukes tid etter en bisettelse, men det er usikkert hvorvidt dette har skjedd etter prins Henriks dødsfall.

LES OGSÅ: Fansen raser etter vektuttalelser

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer