Hertuginne Kate

Brukte skjult symbolikk

Hertuginne Kate viste sin støtte til Ukrania med en helt spesiell detalj.

SYMBOLSK SMYKKE: Da prins William og hertuginne Kate deltok på Commonwealth-gudstjenesten i Westminister Abbey, valgte Kate smykker som på symbolsk vis sendte støtte til Ukraina. Foto: Daniel Leal/WPA Pool/Shutterstock
SYMBOLSK SMYKKE: Da prins William og hertuginne Kate deltok på Commonwealth-gudstjenesten i Westminister Abbey, valgte Kate smykker som på symbolsk vis sendte støtte til Ukraina. Foto: Daniel Leal/WPA Pool/Shutterstock Vis mer
Publisert

Hertuginne Kate (40) er kjent for sin upåklagelig stil, og overbeviste nok en gang da hun dukket opp i blått på den tradisjonsrike Commonwealth-gudstjenesten i Westminister Abbey.

Hun var for anledningen kledd i en elegant kåpekjole fra en av hennes favorittdesignere, Catherine Walker, med matchende pillebokshatt fra Sean Barrett.

Prikken over i-en var det vakre diamant- og safirkjedet hun hadde rundt halsen, som viser seg at neppe var et tilfeldig valgt.

Kate brukte nemlig smykket første gang i 2020 da hun og prins William (39) møtte den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyy (44) og hans kone Olena (44).

SMYKKET SEG: Kate bar et vakkert safirsmykke som matchet den blå kjolen fra Catherine Walker. Foto: Splash News /NTB
SMYKKET SEG: Kate bar et vakkert safirsmykke som matchet den blå kjolen fra Catherine Walker. Foto: Splash News /NTB Vis mer

Skjult symbolikk

Det er ikke bekreftet fra det britiske hoffet at hertuginnen valgte å bruke kjedet bevisst som markering i solidaritet med Ukraina, men det er heller ikke ulikt henne å bruke smykker og klær med skjult mening på denne måten.

MØTTE PRESIDENTPARET: Kate bar det samme smykket første gang her da hun og ektemannen møtte det ukrainske presidentparet på Buckingham Palace i 2020. Foto: Pa Photos/ Jonathan Brady/ NTB
MØTTE PRESIDENTPARET: Kate bar det samme smykket første gang her da hun og ektemannen møtte det ukrainske presidentparet på Buckingham Palace i 2020. Foto: Pa Photos/ Jonathan Brady/ NTB Vis mer

De kongelige viser gjerne sin takknemlighet eller sin støtte nettopp med smykker, klær, gaver og farger, som for eksempel da dronning Sonja (84) var kledd i de ukrainske fargene blå og gul under Holmenkollsøndagen.

Mange har også bitt seg merke i at Kates antrekk var i blått, og det er naturlig å tro at også dette heller ikke er et tilfeldig valg.

10 ÅR: I anledning deres tiende bryllupsdag delte prins William og hertuginne Kate denne videoen. Vis mer

Besøkte ukrainsk samfunn

Kate og William besøkte for øvrig det ukrainske kultursenteret i London i forrige uke. Her traff de folk fra det ukrainske samfunnet og frivillige, og fikk høre om hvordan disse gjør hva de kan for å støtte det ukrainske folk etter Russlands invasjon.

Også under dette besøket viste Kate sin støtte gjennom klær og tilbehør; dog på en litt mer direkte måte: Både hun og ektemannen hadde nemlig på seg hver sin button med det ukrainske flagget og teksten «Stand With Ukraine».

STÅR SAMMEN: På besøk hos det ukrainske kultursenteret i London, hadde Kate en button med støtte på brystet. Foto: Guilhem Baker/LNP/Shutterstock/NTB
STÅR SAMMEN: På besøk hos det ukrainske kultursenteret i London, hadde Kate en button med støtte på brystet. Foto: Guilhem Baker/LNP/Shutterstock/NTB Vis mer

Paret var også tidlig ute med å vise sin støtte til Ukraina og presidentparet med følgende melding på Twitter rett etter at invasjonen startet i februar:

Da prins William og hertuginne Kate besøkte Skottland Violence Reduction Unit overrasket hertuginnen. Video: Instagram @dukeandduchessofcambridge Vis mer

«I oktober 2020 var vi så heldige å møte Zelensky og førstedamen for å høre om deres håp og optimisme for Ukrainas fremtid. I dag står vi sammen med presidenten og hele Ukrainas folk, som kjemper modig for nettopp sin fremtid».

Twitter-innlegget ble avsluttet med en emoji av det ukrainske flagget, og undertegnet med W & C.

PRINSESSE DIANA: Den nye filmen «Spencer» skildrer prinsesse Dianas dramatiske liv. Vis mer

Donerte penger

Prinsens bestemor har også vist sin støtte gjennom en donasjon. I følge Billedbladet har dronning Elizabeth (95) donert penger til organisasjonen DEC Ukraine Humanitarian Appeal, som bidrar til nødhjelp i det krigsherjede landet.

«Tusen takk til Hennes Majestet Dronningen for å fortsette å støtte Disasters Emergency Commitee , og for å støtte DEC Ukraine Humanitarian Appeal med en generøs donasjon», skrev paraplyorganisasjonen Disasters Emergency Committee på Twitter.

PÅ YOUTUBE: Prins William og hertuginne Kate er nå å finne på Youtube. Video: Youtube / The Duke and Duchess of Cambridge Vis mer

Også i Norge har kongefamilien på ulike måter vist sin fortvilelse over det som skjer, og ikke minst sin støtte til det ukrainske folk.

I første omgang avbrøt de ferien etter at krigen var et faktum, og så snart kronprins Haakon (48) kom hjem, traff han ulike hjelpe organisasjoner. Sammen med kronprinsesse Mette-Marit (48) deltok han også i en fredsgudstjeneste.

TENTE LYS: Kronprinsparet og utenriksminister Emilie Enger Mehl deltok på en fredsgudstjeneste i Trefoldighetskirken med bønn for Ukraina. Foto: Tom Hansen/NTB
TENTE LYS: Kronprinsparet og utenriksminister Emilie Enger Mehl deltok på en fredsgudstjeneste i Trefoldighetskirken med bønn for Ukraina. Foto: Tom Hansen/NTB Vis mer

Fredag denne uken besøkte også kong Harald ankomstsenteret for flyktninger på Helsfyr i Oslo. Her fikk han en orientering om arbeidet som nå gjøres over hele Norge for å motta flyktninger fra krigen i Ukraina, og han fikk møte noen av flyktningene.

LES OGSÅ: Røper privat detalj

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer