BRUKTE FALSKE PASS: Kong Harald og dronning Sonja benyttet seg av falske pass for å kunne unngå pressen på sin bryllupsreise i 1968.  Foto: Scanpix
BRUKTE FALSKE PASS: Kong Harald og dronning Sonja benyttet seg av falske pass for å kunne unngå pressen på sin bryllupsreise i 1968. Foto: ScanpixVis mer

Brukte falske pass på bryllupsreisen

Kongeparet brøt trolig den norske straffeloven.

SEHER.NO:  Kong Harald (73) og dronning Sonja (73) benyttet seg av falske pass, da de i august 1968 dro på sin bryllupsreise.

Det er Dagbladet som fredag denne uken avslører at kongeparet, som på det tidspunktet var Norges kronprins og kronprinsesse, fikk utstedt nye pass med falske identiteter i forbindelse med turen til stillehavsparadiset Hawaii.

Dronning Margrethe av Danmark gjorde det samme, da hun giftet seg med prins Henrik i 1967, og det er trolig der det norske kongeparet fikk ideen fra.

For å lure pressen og klare å holde bryllupsferien hemmelig, skal Slottet ha bedt om å få utstedt nye pass med dekkidentiteter til kronprins Harald og kronprinsesse Sonja. Navnene kronprinsparet ble tildelt var Tom og Eva Manstad.

Kronprinsparet fikk også, i all hemmelighet, lov til å reise gjennom USA med sine falske identiteter.

Kronprins Haralds daværende adjutant, kaptein Jan August Ørner, har bekreftet saken overfor Dagbladet, og forteller at årsaken til at kronprinsparet valgte å benytte seg av falske pass, var fordi de «ønsket å reise inkognito». 

- Jeg var hos Oslos politimester, Johan Gjerde, og fikk overlevert to pass. Han hadde vært forutseende nok til å sjekke med Interpol at de navnene han brukte ikke var belastet. Det hadde ikke jeg tenkt på, sier han til avisen.
 
Å utstede og gjøre bruk av falske pass var i 1968 i strid med straffeloven, og kongeparet og de som utstedte passene kan dermed ha brutt loven, selv om forholdet i dag er foreldet.

Også i 2010 er tilsvarende forhold fortsatt straffbare, skriver Dagbladet.

Marianne Hagen, kommunikasjonssjef på Slottet, forteller at Slottet og kongeparet i dag vet at det «ikke var noe hjemmelsgrunnlag» for å bruke pass pålydende andre identiteter enn den riktige. Kongeparet erkjenner dermed å ha brutt norsk lov på et forhold som i 1968 var straffbart med inntil ett års fengsel.

Det betyr også at daværende politimester Johan Gjerde ved Oslo politikammer og ansatte ved passkontoret ved politikammeret kan ha gjort seg skyldige i forhold som den gang var straffbare med inntil tre års fengsel for å ha hjulpet kongehuset.

Hagen tror ikke Slottet og kongeparet i 1968 reflekterte over at det ikke var formell adgang i norsk lovverk for å operere med pass på andre identiteter enn den egentlige. 
 
- Det var antagelig ingen her som reflekterte noe særlig over dette den gangen, sier hun til avisen.

Hverken kong Harald eller dronning Sonja har benyttet seg av de falske passene etter bryllupsreisen, og til Dagbladet forteller Kongen at formålet med passene var at de ønsket å slippe unna pressen.

- Formålet var å slippe unna pressen og å gjøre det vanskeligere å finne oss. Men denne løsningen ville ikke blitt valgt i dag,  sier kong Harald til avisen via kommunikasjonssjef Marianne Hagen.

Hagen kan også avsløre at det skal ha vært daværende kong Olav som tok initiativet til «passaffæren».

Ifølge Slottet var det nemlig kong Olav som tok opp «med norske myndigheter» hvordan kronprinsparet kunne reise så anonymt som mulig på bryllupsreise.

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.


LES OGSÅ: - Kong Harald tar rotta på de andre kongelige