Dronning Margrethe:

Brukte ellevill sum på tre helikopterturer

Dronning Margrethes tre reiser med Forsvarets helikoptre kostet 700 000 norske kroner.

DRØY SUM: Dronning Margrethes tre reiser med det danske Forsvarets helikoptre kostet opp mot 700 000 norske kroner . Foto: NTB Scanpix
DRØY SUM: Dronning Margrethes tre reiser med det danske Forsvarets helikoptre kostet opp mot 700 000 norske kroner . Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen hemmelighet at kongelige ikke reiser sammen med oss «vanlige dødelige». Både her til lands og i andre europeiske kongehus, benytter medlemmene av kongefamilien private transportmidler.

Nå har det kommet frem at danske dronning Margrethe (79) tok seg friheten til å benytte forsvarets helikoptre som transportmiddel i februar. Det ble ikke billig, ifølge Ekstra Bladet.

Den danske avisen skriver at dronningen benyttet seg av Forsvarets helikoptre til tre reiser i februar, henholdsvis 5., 8., og 11. februar.

Alt i alt kostet Margrethes helikopterturer godt over en halv million danske kroner, noe som tilsvarer rundt 700 000 norske kroner. Det viser tallene fra Forsvaret som er fremlagt av avisen. De høye utgiftene skal ha gått til å dekke bensin, ruteavgifter, start- og landingsavgifter, samt vedlikehold, ifølge avisen.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

Skyhøy regning

Videre skriver avisen at den ene helikopterturen fra Fredensborg slott til Sønderborg og tilbake igjen, den 5. februar, alene kostet over 200 000 danske kroner.

Bakgrunnen for den overprisede flyreisen var at dronning Margrethe skulle være til stede under åpningen av et nytt sykehus i Sønderborg.

DYR I DRIFT: Dronning Margrethes flyreiser var ingen billig affære. Her er hun avbildet sammen med kronprinsesse Mary og kronprins Frederik. Foto: NTB Scanpix
DYR I DRIFT: Dronning Margrethes flyreiser var ingen billig affære. Her er hun avbildet sammen med kronprinsesse Mary og kronprins Frederik. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Ekstra Bladet hadde ikke Margrethe noen avtaler hun måtte rekke hjem til dagen etter, men valgte likevel å benytte seg av det svindyre transportmiddelet. 79-åringen kunne ha valgt å benytte seg av en av de kongelige bilene som kunne kjørt henne til Sønderborg på litt over tre timer.

Mener det er verdt det

Direktør i den danske giktforeningen, Mette Bryde Lind, forteller til Ekstra Bladet at dronningens besøk gir valuta for pengene, og mener at dronningens utgifter er innenfor rimelighetens grenser. Det var Lind som for øvrig inviterte Margrethe til åpningen av det nye sykehuset i februar.

- Dette gir oss omtale, og noe vi kan fortelle våre medlemmer. Det er vel en av de omkostningene som må til når man vil representere hele landet, forteller hun til avisen.

IKKE BILLIG: Dronning Margrethe kunne valgt å bruke bil som transportmiddel, men valgte heller å ty til et av Forsvarets helikoptre. Foto: NTB Scanpix
IKKE BILLIG: Dronning Margrethe kunne valgt å bruke bil som transportmiddel, men valgte heller å ty til et av Forsvarets helikoptre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

De to andre flyreisene var ikke akkurat noe rimeligere. Ifølge Ekstra Bladet kostet dronningens flyreise fra Fredensborg til Jylland drøye 244 307 danske kroner, mens reisen til den tyske byen Paderborn kostet rundt 100 000 danske kroner.

Dette er imidlertid ikke første gang at den danske kongefamilien har vakt oppsikt med sin bruk av transportmidler. Når de kongelige for eksempel skal reise med tog, får de tildelt sin egen vogn. Det å vedlikeholde disse togvognene er heller ikke billig.

Elleville summer

Ifølge danske Se og Hør måtte nemlig DSB (Danske Statsbaner) punge ut med hele 300 000 danske kroner for den danske kongefamilien det siste året. Og ikke nok med det - dette beløpet kommer av bare to turer med toget.

Ifølge ukebladet har medlemmer av kongehuset frikort til DSB og kan kjøre gratis, men hver gang de må finne frem togvognen deres koster det opp mot 150 000 kroner.

TOGDRONNING: Dronning Margrethe avbildet på toget i 1990 - vel å merke ikke i sin egen, kongelige vogn. Den fikk hun nemlig ikke før i 2000, da hun fylte 60 år. Foto: NTB Scanpix
TOGDRONNING: Dronning Margrethe avbildet på toget i 1990 - vel å merke ikke i sin egen, kongelige vogn. Den fikk hun nemlig ikke før i 2000, da hun fylte 60 år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det høye beløpet dekker rengjøring av egen ventesal på togstasjonen i København, samt utgifter til selve toget - som drivstoff, vedlikehold, klargjøring og kjøring av toget, ifølge DSBs kommunikasjonssjef, Niels-Otto Fisker.

Kongefamiliens togvogn var en gave til dronning Margrethe i anledning hennes 60-årsdag og vognen ble pusset opp i forkant av den kongelige bursdagen. Vognen er 62 kvadratmeter stor, og rommer et kjøkken, en salong, to soverom, to mindre sovekupeer og to bad.

LES OGSÅ: Slik er de kongeliges «dobbeltliv»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer