Det danske kongehuset:

Bruker elleville summer på togreiser

I 2018 kostet én togtur hele 150 000 danske kroner.

ENORME SUMMER: Den danske kongefamilien har fri tilgang til sin egen vogn når de skal ut og reise med tog. Det er imidlertid ikke billig. Her er kronprinsesse Mary, dronning Margrethe og kronprins Frederik avbildet under dronningens bursdagsfeiring i april. Foto: NTB Scanpix
ENORME SUMMER: Den danske kongefamilien har fri tilgang til sin egen vogn når de skal ut og reise med tog. Det er imidlertid ikke billig. Her er kronprinsesse Mary, dronning Margrethe og kronprins Frederik avbildet under dronningens bursdagsfeiring i april. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

At kongelige ikke reiser sammen med oss «vanlige dødelige» er ingen hemmelighet, og både her til lands og i andre europeiske kongehus har medlemmene av kongefamiliene blant annet en egen vogn når de reiser med tog rundt om i landet.

Å vedlikeholde de kongelige togvognene skal imidlertid ikke være billig. Ifølge danske Se og Hør måtte nemlig DSB (Danske Statsbaner) punge ut med hele 300 000 danske kroner for den danske kongefamilien det siste året. Og ikke nok med det - dette beløpet kommer av bare to turer med toget.

Medlemmer av kongehuset har ifølge ukebladet frikort til DSB, og kan derfor kjøre gratis uten begrensninger. Derimot koster det DSB 150 000 kroner hver gang de må finne frem togvognen deres.

EGEN VOGN: Når dronning Margrethe kjører tog, får hun sin helt egen vogn. Hun betaler imidlertid ikke en eneste krone for turen - men det gjør togselskapet. Foto: NTB Scanpix
EGEN VOGN: Når dronning Margrethe kjører tog, får hun sin helt egen vogn. Hun betaler imidlertid ikke en eneste krone for turen - men det gjør togselskapet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er altså vedlikeholdet av togvognen til dronning Margrethe (79) og de øvrige medlemmene av den danske kongefamilien som skal koste dem dyrt.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

300 000 i året

Ifølge DSBs kommunikasjonssjef, Niels-Otto Fisker, dekker beløpet, som i 2018 altså endte på 150 000 kroner per tur, rengjøring av en egen ventesal på togstasjonen i København, samt utgifter til selve toget - som drivstoff, vedlikehold, klargjøring og kjøring av toget.

Nå skal det dog sies at 300 000 danske kroner er totalbeløpet som blir brukt på kongevognen hvert år, og at utgiften for hver enkelt reise regnes ut fra hvor mange turer kongefamilien har tatt i løpet av det året. I og med at de i 2018 kun dro på to togturer, vil det dermed si at hver enkelt tur kostet 150 000 danske kroner.

Dersom det kun var én passasjer om bord i togvognen på de to togturene, kan det trygt sies å ha vært svært dyre togreiser.

60-årsgave

Kongefamiliens togvogn var en gave til dronning Margrethe på hennes 60-årsdag. Før dette ble vognen brukt som kafé på lengre togturer.

I forkant av den kongelige bursdagen ble vognen pusset opp, og alt av treverk er i kirsebærtre.

Vognen er 62 kvadratmeter stor, og rommer et kjøkken, en salong, to soverom, to mindre sovekupéer og to bad - ett forbeholdt dronningen.

TOGDRONNING: Dronning Margrethe avbildet på toget i 1990 - dog ikke i sin egen, kongelige vogn. Den fikk hun nemlig ikke før i 2000, da hun fylte 60 år. Foto: NTB Scanpix
TOGDRONNING: Dronning Margrethe avbildet på toget i 1990 - dog ikke i sin egen, kongelige vogn. Den fikk hun nemlig ikke før i 2000, da hun fylte 60 år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Også her til lands har kongefamilien sin egen togvogn. Den blir blant annet benyttet hver påske, når kongeparet drar på sin årlige påsketur til Sikkilsdalen.

Før avreise i år, ønsket Se og Hør kongeparet en god påske:

PÅSKEFERIE: Fredag dro kong Harald og dronning Sonja avgårde til påskeferie på prinsehytten i Sikkisdalen i Jotunheimen. Med politi og presseoppbud tilstede dro de med et eget tog kun for kongeparet og venneparet de har med seg på ferien. Vis mer

Enormt pengebruk

Selv om den danske kongefamilien slipper å bruke penger på sine årlige togturer, klarer de helt fint å finne andre ting å bruke pengene sine på.

I 2017 kunne nemlig Ekstra Bladet melde at familien hadde kjøpt varer eller tjenester for svimlende 48,4 millioner danske kroner til sammen.

I Danmark får imidlertid de kongelige momsrefusjon hver gang de kjøper en vare eller tjeneste, og i 2017 mottok de nesten 9, 7 millioner kroner i refusjon, ifølge avisen.

Kongefamilien må betale full pris for varer og tjenester i første omgang, men deretter sender de regnskapet til Finansdepartementet, som sørger for at momsen blir refundert.

Året før mottok dronning Margrethe 81 millioner kroner i apanasje, mens kronprinsparet mottok nesten 20 millioner. Samme år fikk prins Joachim (49) 3,5 millioner i apanasje. Prinsens apanasje har for øvrig skapt diskusjon i forbindelse med at han tar med familien og flytter til Paris en periode senere i år.

LES OGSÅ: Delte helt spesielt bilde av sønnen

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer