Prins Harry:

Brøt kongelig etikette under besøket i Sussex

Gjorde noe svært usedvanlig under et møte med en eldre kvinne i folkemengden.

FIKK ET KYSS: Prins Harry og hertuginne Meghan avla onsdag et besøk i den engelske byen Sussex, og der var det en eldre kvinne som kunne juble over å ha blitt kysset på hånden av prinsen. Foto: NTB Scanpix
FIKK ET KYSS: Prins Harry og hertuginne Meghan avla onsdag et besøk i den engelske byen Sussex, og der var det en eldre kvinne som kunne juble over å ha blitt kysset på hånden av prinsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Onsdag ble ingen vanlig dag for befolkningen i den engelske byen Sussex. Prins Harry (34) og hertuginne Meghan (37) tok seg nemlig tid til et aldri så lite besøk og lokalbefolkningen var i ekstase.

Folkemengden sto på rekke og rad i gatene med et håp om å få hilse på hertugparet.

Ifølge Hello Magazine skal Harry og Meghan ha vært i strålende humør under besøket, og tatt seg god tid til å hilse på og snakke med så mange som mulig.

En av de heldige utvalgte som kunne juble av glede over å få møte det kongelige ekteparet var en kvinne i 80-årene. Ifølge Daily Mail brøt prins Harry kongelig etikette da han ga kvinnen et kyss på hånden.

UVANLIG: Prins Harry tok seg tid til å kysse hånden til en eldre kvinne under det kongelige besøket i Sussex. Foto: NTB Scanpix
UVANLIG: Prins Harry tok seg tid til å kysse hånden til en eldre kvinne under det kongelige besøket i Sussex. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kongelig kyss

Ifølge nettstedet skal hendelsen ha blitt filmet av 18 år gamle Fransesca Troon, og i videoen skal den eldre kvinnen ha introdusert seg som Lydia overfor Meghan.

- Hertugparet var faktisk på den motsatte siden av gaten, og de hørte folk rope ut navnene sine fra vår side, forteller 18-åringen til nettstedet og fortsetter:

- Meghan gikk bort til kvinnen. Hun var i 80-årene og Meghan spurte henne om navnet og hvor hun kommer fra. Så kom Harry bort, og Meghan introduserte ham for kvinnen.

Det kongelige møtet endte med et kyss på hånden til den eldre kvinnen, som skal ha blitt overlykkelig. Deretter skal det ha oppstått stor jubel i folkemengden og flere skal ha gratulert kvinnen med det kongelige kysset.

- Kvinnen var i ekstase og fortalte at hun følte seg så heldig for at Harry kysset hånden hennes, forteller Fransesca til nettstedet.

UT PÅ TUR: Prins Harry og forloveden Meghan Markle besøker et av Londons mest trendy sted sør i byen. Video: CNN Vis mer

- Terningkast seks til Harry

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, synes det er sjarmerende å se at prins Harry kysser hånden til en kvinnelig fan.

- Harry har alltid vært en skøyer, og han gjorde nok dagen for jenta i Sussex. Slike håndkyss er ikke vanlig lenger, men har fra gammelt av vært en ærbødig hilsen fra mann til kvinne i de kongelige kretser. Håndkyss har også vært vanlig blant de geistlige, og det kysses nok fortsatt på denne måten til både kardinaler og pave i Vatikanet.

Stavseng påpeker at det mest kjente eksemplet på håndkyss i Norge var da Ari Behn (46) tok tak i eks-svigermor dronning Sonja (81) sin hånd og kysset den utenfor Henie Onstad kunstsenter foran kongelige fra flere land.

KYSSET EKS-SVIGERMOR: Ari Behn gjorde en lignende høytidelig gest som prins Harry, bare at han kysset hånden til dronning Sonja. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
KYSSET EKS-SVIGERMOR: Ari Behn gjorde en lignende høytidelig gest som prins Harry, bare at han kysset hånden til dronning Sonja. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Den høytidelige gesten satte dronning Sonja stor pris på. Ari har i likhet med Harry alltid vært en sjarmør. Når Harry tar denne gamle tradisjonen og utfører den på en helt alminnelig jente av folket han møter tilfeldig, er det jo bare moro, forteller Stavseng og legger til:

- Det viser at Harry ikke tar seg selv for høytidelig - og ikke minst viser det at han ikke ser «ned» på sine britiske medborgere. Harrys menneskesyn er nok en av grunnene til at Meghan har falt for prinsen. Terningkast seks til Harry!

Tok seg god tid

Meghan og Harry ankom via helikopter, og startet dagen i Chichester - vest i Sussex. Hertuginnen var ikledd en grønn bluse, et grønt skinnskjørt av Hugo Boss og en kremfarget kåpe fra Armani for anledningen. Håret var oppsatt i en løs knute, i kjent stil.

Ifølge Hello Magazine kom hertugparet blant annet i prat med to ti år gamle klassekamerater, Thomas og Kieran. Sammen med klassen sin ved Westbourne House School hadde de laget en presentasjon av byen til paret, med blant annet bilder av kjente landemerker.

HÅNDHILSTE: Hertuginne Meghan tok seg god tid med folket da de besøkte den engelske byen Sussex. Foto: NTB Scanpix
HÅNDHILSTE: Hertuginne Meghan tok seg god tid med folket da de besøkte den engelske byen Sussex. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hertuginnen skal ha tatt imot gaven med et stort smil om munnen.

- Tusen, tusen takk. Det er så kult. Dette vil være til stor hjelp neste gang vi kommer hit, sa hun til guttene, ifølge nettstedet.

Da prins Harry ble informert om at de to kameratene gikk glipp av en latinprøve på skolen for å møte dem, ga han dem en overraskende «high five».

- Det er fantastisk! Men husk at utdanning er viktig, skal han ha sagt til dem.

GA HIGH FIVE: Prins Harry skal ha ledd godt da et par klassekamerater innrømmet å ha droppet en skoleprøve for å møte hertugparet. Foto: NTB scanpix
GA HIGH FIVE: Prins Harry skal ha ledd godt da et par klassekamerater innrømmet å ha droppet en skoleprøve for å møte hertugparet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Parets første stopp var ved Edes House, hvor de ble vist en sjelden Sussex-kopi av den amerikanske uavhengighetserklæringen.

Det er den ene av to håndskrevne eksemplarer, der den andre signerte kopien er plassert ved The National Archives i Washington D.C.

Ifølge People skal de begge ha skrevet en hyggelig hilsen i husets gjestebok før de reiste videre langs kysten til Bognor Regis, hvor de blant annet besøkte universitetet.

Saken fortsetter nedenfor.

Glemte seg på solo-oppdrag

De siste månedene er Meghan blitt fulgt med argusøyne av både rojalister og presse verden over, og det er blitt skrevet mangt og meget om alt fra garderoben til kroppsspråket hennes.

Den tidligere «Suits»-stjernen har flere ganger vist at hun ikke nødvendigvis bryr seg så mye om kongelig etikette - og det på flere måter enn én.

Da prins Harrys populære kone var ute på sitt første solo-oppdrag forrige uke, vekket oppførselen hennes interesse nok en gang. Det meldte Daily Mail.

Den ferske hertuginnen åpnet utstillingen «Oceania» på Royal Academy of Arts i London, og Meghan ankom arrangementet i en sort Givenchy-kjole som hadde en prislapp på nesten 27 000 kroner, ifølge Express.

Ifølge Mental Floss er sort stort sett forbeholdt anledninger der det sørges, inkludert «Remembrance Day» - der man minnes dem som har falt i strid.

VAKTE OPPSIKT: Det faktum at hertuginnen lukket sin egen bildør da hun ankom utstillingsåpningen gikk ikke upåaktet hen. Foto:
VAKTE OPPSIKT: Det faktum at hertuginnen lukket sin egen bildør da hun ankom utstillingsåpningen gikk ikke upåaktet hen. Foto: Vis mer

Imidlertid er det ikke først og fremst antrekket hennes som fikk størst oppmerksomhet, men noe annet som heller ikke er helt i tråd med kongelig etikette.

Da Meghan ankom utstillingsåpningen, lukket hun nemlig sin egen bildør. For mannen i gata er jo ikke dette særlig spesielt, men i kongelige kretser er det mer uvanlig.

BRYTER KONGELIG ETIKETTE: Meghan Markle uttalte seg politisk på pressekonferansen den 28. februar. Video: NTB Scanpix Vis mer

Dermed er det en rekke eksperter som har bitt seg merke i hertuginne Meghans lille «bildør-bommert», ifølge Daily Mail.

- Hertuginnen av Sussex som lukker sin egen bildør er nok et taust tegn på at hun kommer til å gjøre ting på sin måte, og bidrar til å gjøre det britiske kongehuset mer moderne og tilpasningsdyktig, uttalte etiketteekspert William Hanson til avisen, og la til:

- Jeg tviler på at hun tenkte grundig gjennom dette før det skjedde. Jeg mistenker at det heller skjedde av gammel vane, men det er interessant at mange har lagt merke til det - siden de kongelige vanligvis har et stabsmedlem som gjør det for dem.

LES OGSÅ: Skjulte hemmelig detalj i brudekjolen