Kronprinsesse Mary:

Brøt kongelig etikette for å gå på do

Kongehusekspert reagerer på dansk presse.

<strong>HOLDT TALE:</strong> I forbindelse med kronprins Frederiks 50-årsdag i mai holdt kronprinsesse Mary tale for ham. Hun var så nervøs at hun brøt kongelig etikette under gallamiddagen. Foto: NTB Scanpix
HOLDT TALE: I forbindelse med kronprins Frederiks 50-årsdag i mai holdt kronprinsesse Mary tale for ham. Hun var så nervøs at hun brøt kongelig etikette under gallamiddagen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som medlem av verdens kongehus er det flere regler om etikette man må forholde seg til på daglig basis. Det skrives stadig om regelbrudd, og kongehusene observeres med argusøyne.

Som kongelig er det en rekke regler å sette seg inn i, og ikke alle angår offentligheten. I private middagsselskap er det også forventet at man følger en viss etikette, som innebærer alt fra hvordan man snakker med dronningen, til hvordan man holder gaffelen.

Og nettopp dronningen ga kronprinsesse Mary (46) en utfordring da ektemannen, kronprins Frederik, fylte 50 tidligere i år: Kronprinsessen måtte holde tale under feiringen på slottet.

Ifølge danske TV 2 vant kronprinsesse Mary tirsdag denne uka pris for talen hun holdt for ektemannen, og i den anledning avslørte 46-åringen hvor nervøs hun ble da hun skulle tale. Før kronprinsessen skulle entre talerstolen, måtte hun unnskylde seg overfor sine bordkavalerer med forklaring om at hun måtte ut for å vaske hendene sine.

Saken fortsetter nedenfor.

<strong>BLE KRONPRINSESSE:</strong> Den 14. mai 2004 ga Mary og Frederik hverandre sine «ja» i København, og ble rette ektefolk. Foto: AFP; NTB scanpix
BLE KRONPRINSESSE: Den 14. mai 2004 ga Mary og Frederik hverandre sine «ja» i København, og ble rette ektefolk. Foto: AFP; NTB scanpix Vis mer

Det strider nemlig mot kongelig etikette å reise seg for å gå på toalettet under kongelige gallamiddager, men ifølge 46-åringen selv hadde hun her intet valg.

I etterkant av feiringen, som fant sted på Christianborg Slott, fikk kronprinsessen mye oppmerksomhet for hendelsen under gallamiddagen, og denne uka tok hun bladet fra munnen om hva som egentlig skjedde.

Får kritikk

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, reagerer på at kronprinsessen får kritikk.

- Det er det dummeste jeg har hørt, sier han, og fortsetter:

- Fra gammelt av finnes det en rekke etiketteregler som de kongelige må følge. Hvem bukker for hvem, hvem skal neie for hvem, hva som er tillatt under en middag og hva som ikke er tillatt.

Saken fortsetter nedenfor.

<strong>STORFAMILIE:</strong> Kronprinsparet med sine fire barn, dronning Margrethe og nå avdøde prins Henrik. Foto: NTB sanpix
STORFAMILIE: Kronprinsparet med sine fire barn, dronning Margrethe og nå avdøde prins Henrik. Foto: NTB sanpix Vis mer

Kongehuseksperten påpeker videre at Marys toalettbesøk under gallamiddagen ikke er det største etikettebruddet.

- Sånn generelt er det jo høflig å sitte mest mulig til bords under et middagsselskap, enten det er på et slott eller i et privat hjem. Men må man «vaske hender», så må man, sier han.

Stavseng reagerer på at dansk presse lager et nummer ut av kronprinsessens toalettbesøk. Derimot hyller han henne for den mye omtalte talen.

- Jeg fikk gåsehud av talen Mary holdt for Frederik. Har sjelden hørt en så bra tale i kongelig sammenheng. Den fortjener virkelig den gjeve prisen.

Saken fortsetter nedenfor.

Fra Australia til Danmark

Kronprinsesse Mary, tidligere Mary Donaldson, fikk et liv hun trolig aldri hadde forestilt seg mens hun vokste opp i Tasmania i Australia.

I dag er hun kronprinsesse i Danmark, og sammen med Frederik har hun barna Christian (13), Isabella (11) og tvillingene Vincent (7) og Josephine (7).

Kronprinsessen er godt likt i Danmark, og stiller stadig på offisielle oppdrag - både alene og ved ektemannens side.

Selv om hun har slått seg til ro i Danmark nå, var det ikke alltid så enkelt for den 46 år gamle australsk-britisk statsborgeren. I et nytt intervju snakker kronprinsessen åpent om den første tiden i Danmark, og at den ikke var så lett som først antatt.

I forbindelse med at hennes fond fylte ti år lot Mary seg intervjue av den danske gratisavisa Ud & Se. Første gang hun møtte den danske kronprinsen var under OL i Sydney i 2000, og det skulle raskt oppstå varme følelser mellom de to ungdommene.

Vanskelig tid

Kun to år etter dette pakket hun koffertene og forlot Australia, til fordel for Danmarks flathet og kalde vind. Hun jobbet i Microsoft, uten at det danske folk ble informert om at hun egentlig var kronprinsens utkårede. Året etter valgte de imidlertid å avsløre at de hadde forlovet seg.

Mary syntes den tiden var vanskelig.

KONGELIG BÅTTUR: I formiddag tok Kongeskipet Norge jubilantene og deres gjester på mini-cruise i Oslofjorden. Video: Marie Røssland Vis mer

- Da forlovelsen ble offisiell, var det fortsatt ganske rart og veldig nytt. Jeg klarte ikke å fatte hva som skjedde. Jeg var så fokusert på å gjøre det riktige. Når man først er det, blir man veldig usikker på seg selv, fortalte kronprinsessen ærlig til magasinet og fortsatte:

- Man tør kanskje ikke å vise at man også kan være litt tullete … You know. Og fordi man ikke tør å trå ut i det usikre, viser man seg som litt mer kontrollerende eller seriøs, forklarer hun.

Hun mener det danske folket først fikk se en mer tilbaketrukken Mary, en som ikke stemmer overens med den hun egentlig er. Kronprinsessen legger ikke skjul på at det var flere faktorer som spilte inn her.

Å flytte til et helt nytt land for kjærligheten er en ting, men når man i tillegg skal bli kongelig, kan det koste mye. Heldigvis har det gått riktig vei for henne, som mente at over ti år i jobben har sørget for at skoene virkelig er inngått.

- I dag er jeg mer fri til å vise hvem jeg er, men det er selvfølgelig alltid en begrensing. Man vil jo også holde noe privat, forklarte Mary.

LES OGSÅ: Bryter tausheten om forholdet

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer