Prins Joachim:

Bråket om prinsen fortsetter: - Det er uholdbart og latterlig

Apanasjebråket vil ingen ende ta for prins Joachim.

FLYTTER TIL PARIS: Prins Joachim og kona prinsesse Marie tar med barna og flytter til Frankrike. Det skulle vise seg å være lettere sagt enn gjort. Foto: NTB Scanpix
FLYTTER TIL PARIS: Prins Joachim og kona prinsesse Marie tar med barna og flytter til Frankrike. Det skulle vise seg å være lettere sagt enn gjort. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I januar kom nyheten om at prins Joachim (49) forlater dansk jord og flytter til Frankrike med familien. Måneden etter skrev danske Se og Hør at prinsen får ta med seg sin kongelige apanasje når han flytter utenlands, noe som har skapt sterke reaksjoner i Danmark.

Nå skriver nemlig det danske ukebladet at kongehuseksperten Søren Jakobsen retter skarp kritikk mot hoffet. Ifølge danske Se og Hør står det i grunnloven at det ikke er lov til å ta med seg apanasjen til utlandet, med mindre folketinget godkjenner det.

Ifølge bladet mener statsminister Lars Løkke Rasmussen at det ikke er behov for å arrangere en høring rundt prinsens apanasje, noe han begrunner med to punkter.

Stor uenighet

For at søsteren til dronning Margrethe (78), prinsesse Benedikte (74), i 2001 skulle få betalt selv om hun bodde i Tyskland, gikk folketinget inn og høynet dronningens apanasje med hele 800 000 kroner. Det sørget for at søsteren fikk apanasje selv om hun var bosatt utenfor Danmarks grenser.

Da kronprins Frederik i 1992 og 1993 studerte i USA ble heller ikke Folketinget spurt. Dette mener statsministeren er to helt vesentlige punkter for at Joachim heller ikke skal måtte gi fra seg sin.

FLYTTER: Sammen med kona prinsesse Maria og deres to barn Henrik og Athena flytter prins Joachim til Frankrike til høsten. Foto: NTB Scanpix
FLYTTER: Sammen med kona prinsesse Maria og deres to barn Henrik og Athena flytter prins Joachim til Frankrike til høsten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er imidlertid kongehuseksperten sterkt uenig i.

- Det er helt urimelig og det holder ikke. Kongehuset skulle ha spurt Folketinget om lov. Det merkverdige er jo at prins Joachim hadde fått lov til å ta med apanasjen hvis han spurte. Jeg tror ikke noen partier hadde vært imot det, sier kongehuseksperten og fortsetter:

- Arrogansen er jo større. Det er uholdbart og latterlig.

Prins Joachim og prinsesse Marie mottar 393 017 norske kroner hver måned.

Midlertidig opphold

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, har tidligere uttalt at han ikke tror det danske folk vil reagere noe særlig på at prinsen får beholde apanasjen.

- Jeg tror de fleste dansker synes det er helt greit at prins Joachim får beholde apanasjen under studieoppholdet i Frankrike. Prinsen kommer fortsatt til å vise seg og delta på offisielle tilstelninger i hjemlandet og i Frankrike, sa han.

Han påpekte samtidig at saken hadde vært en annen om det ikke var for at prinsen skal studere under oppholdet.

- Hadde Joachim flyttet til Gran Canaria og ligget på en strand resten av livet ville situasjonen vært en annen, la kongehuseksperten til.

«Prinsen har blitt invitert til å delta i utdanningen av den franske forsvarsministeren, og er dermed den første danske offiseren som deltar», het det blant annet i pressemeldingen da det ble kjent at prinseparet skal flytte.

Oppholdet er midlertidig, og familien på fire vil bli boende i den franske hovedstaden fra september i år og frem til sommeren 2020. Der skal den danske prinsen ta Frankrikes høyeste rangerte militære lederutdannelse.

GIKK BORT: Sent på kvelden tirsdag 13. februar 2018 sovnet prins Henrik av Danmark stille inn, 83 år gammel. Både dronning Margrethe og sønnene deres, kronprins Frederik og prins Joachim, var til stede. Prins Henrik var en fargerik prins - se noen av øyeblikkene fra livet hans her! Vis mer

LES OGSÅ: Delte bilde av sjokkerende forvandling

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer