I midten av juni kom nyheten om at danske prins Joachim (51) hadde kapret seg en ny jobb som forsvarsattaché ved den danske ambassaden i Paris. Her vil 51-åringen være bindeleddet mellom det danske og franske forsvaret.
Datoen for når 51-åringen skal begynne er satt til 1. september. Forsvarsattaché er for øvrig en form for militærrådgiver i det diplomatiske korpset, som holder danske myndigheter oppdatert om militære og forsvarspolitiske spørsmål rundt om i verden.

Se hvem som dukket opp!
51-åringens nye jobb har allerede rukket å skape reaksjoner og det er svært delte meninger om den.
- Det er uakseptabelt
I forbindelse med den danske prinsens ansettelse har Folketingsmedlem Eva Flyholm (39) og politiker Søren Søndergaard (64) stilt 17 spørsmål til den danske statsministeren Mette Fredriksen (42), ifølge danske B.T.
Spørsmålene omhandler prins Joachims ansettelse.
Nå har de imidlertid fått svar, men er langt ifra tilfredse.
- Vi er ikke fornøyd med å ikke få et prinsipielt svar på om det er en anstendig og normal måte å ansette på. Det er uakseptabelt, forteller Eva Flyholm til danske BT, og henviser til at det var fem andre søkere til jobben som hun mener ble skubbet til side av prins Joachim.

Flyholm mener at dette har vært en svært uvanlig ansettelsesprosess, da de sluttet midt i prosessen og ansatte prins Joachim. Hun mener også at hun ikke har fått svar på om den nåværende forsvarsattaché ønsket å fortsette i jobben.
- Det er så mange ukjente i dette. Det etterlater et inntrykk av at man helt klart favoriserer en kandidat bare fordi de er fra kongefamilien, fortsetter hun.

Stråler etter det tøffe året
Mener de må følge reglene
Søren Søndergaard forklarer at hvis han var en av de fem avviste søkerne til jobben ville han blitt irritert over ansettelsesprosessen.
- Jeg tror du må ha rene linjer. Jeg kan enkelt se at han er kvalifisert til jobben, men ting må følge reglene, sier Søndergaard.
Han mener at prins Joachim burde fått den opprinnelige lønnen for jobben, og at man eventuelt kunne legge til delvis apanasje slik at han er på nivå med de andre.
Som følge av prins Joachims nye jobb oppsto det som nevnt svært delte meninger. Spesielt rundt hvorvidt han skulle få apanasje.
Jobben i Frankrike er nemlig ulønnet ettersom Joachim som kongelig allerede mottar apanasje. Det stopper ham imidlertid ikke fra å bli Danmarks best betalte soldat.

Da nyheten om prinsens jobb ble kjent la regjeringen nemlig opp til at prins Joachim skulle få lov til å beholde hver eneste krone av apanasjen sin som ligger på rundt 3,8 millioner danske kroner. Dette tilsvarer rundt 300 000 danske kroner utbetalt hver måned.
Til sammenlikning får den høyeste rangerte i Forsvaret, forsvarssjef Bjørn Bisserup (60), utbetalt én million danske kroner i årslønn, ifølge Ekstra Bladet.

Mette-Marits bonusfar er død
Får beholde apanasjen
At prins Joachim skulle få lov til å beholde apanasjen sin krevde imidlertid Folketingets tillatelse. Det framgår nemlig i den danske grunnloven at de kongeliges apanasjer ikke må nytes utenfor landets grenser.
Som kjent flyttet prinsen sammen med sin familie til Paris i juni i fjor, men den gang uten de folkevalgtes aksept. Han tok dermed apanasjen med seg, og det er trygt å si at det medførte en del krass kritikk rettet mot prinsen.
Det ble derfor fremmet et forslag som muliggjør at prinsen kan beholde apanasjen. Forslaget var imidlertid flere av partiene kritiske til.

Torsdag skulle regjeringen ta stilling til forslaget, og det ble i dag besluttet i Folketinget med hele 79 stemmer for og totalt 16 imot, ifølge Ekstra Bladet.
Dette vil si at prins Joachim får beholde hver bidige krone av sin nåværende apanasje - også i sin nye jobb.
Prins Joachims stilling i Paris har for øvrig en varighet på tre år, men med mulighet for forlengelse. Derfor formulerte den danske statsministeren sitt forslag om prinsens apanasje til at det er inklusiv en eventuelt forlengelse, ifølge den danske avisen.
LES OGSÅ: - Prins Joachim ble frosset ut av Danmark
