Prins Harry og Meghan:

Bråk rundt navnevalg: - En provokasjon

Hertugparets babynavn får enkelte til å heve øyenbrynene. Hertugparet mener at alt er i skjønneste orden.

LILIBET: Prins Harry og hertuginne Meghan valgte å kalle opp sin første datter etter dronning Elizabeth. Det falt ikke i god jord hos alle. Foto: Splash News / NTB
LILIBET: Prins Harry og hertuginne Meghan valgte å kalle opp sin første datter etter dronning Elizabeth. Det falt ikke i god jord hos alle. Foto: Splash News / NTB Vis mer
Publisert

Forrige uke kunne prins Harry (36) og hertuginne Meghan (39) ønske sitt andre barn velkommen til verden, datteren Lilibet Diana Windsor-Mountbatten.

Navnevalget har naturligvis vakt oppmerksomhet da datteren både er kalt opp etter prins Harrys mor og bestemor. Dronning Elizabeth har nemlig kallenavnet Lilibet innad i familien.

- Jeg synes det er en vakker hyllest til dronningen, og kanskje spesielt etter alt bråket som har vært. For selv om Harry og Meghan hele veien har snakket varmt om henne, har handlingene deres gjort det vanskelig for hele familien, sa Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle da navnevalget ble kjent.

PRINS HARRY: Prins Harry prater med Oprah i en ny serie med Apple. Vis mer

- Frekke

Meningene er imidlertid delte, ettersom det nettopp har vært konfliktfylt mellom hertugparet og det britiske kongehuset. Kongehusekspert Angela Levin uttalte til «Good Morning Britain» tidligere denne uken at hun ikke tror navnevalget ble godt mottatt hos dronningen.

- Etter det som skjedde tror jeg hun er desperat ulykkelig fordi de var utrolig frekke mot henne. Jeg tror ikke det er en god idé. Jeg synes det er ganske frekt mot Hennes Majestet, sier hun i programmet, som blant annet er blitt omtalt av Daily Mail.

Hun forklarer videre at Lilibet var et privat kallenavn fra ektemannen hennes, avdøde prins Philip.

- Prins Charles ville aldri drømt om å referere til moren sin som Lilibet. Han brukte det aldri - det var et spesielt navn, spesielt for hertugen av Edinburgh, mener hun.

BEGRAVELSE: Dronning Elizabeth satt alene da hun tok et siste farvel med ektemannen sin gjennom 73 år, prins Philip. Nå rører bildet en hel verden. Foto: AP Vis mer

Sterkt uenig

Den lille datteren til hertugparet av Sussex kom til verden på Santa Barbara Cottage Hospital i Santa Barbara, California. Fra før har Meghan og Harry også den to år gamle sønnen Archie.

Etter å ha sett kritikken fra Levin, forteller Caroline Vagle til Se og Hør at hun er uenig i kritikken den britiske kongehuseksperten kommer med.

- Jeg har inntrykk av at kritikerne uansett vrir og vender på alt prins Harry og hertuginne Meghan gjør, og det blir jeg ærlig talt litt matt av. Jeg synes navnet er nydelig, og jeg tror og håper dronningen ser på det som en ære, sier hun.

Det er knyttet store forventninger til det store intervjuet med prins Harry og Meghan Markle, som sendes i natt norsk tid. Se og Hørs kongehusekspert mener de bygger opp til krig. Vis mer

- Tvilsomt

En som imidlertid er mer enig i Levins kritikk, er den svenske kongehuseksperten Johan T. Lindwall. Han forteller til Se og Hør at det er lett å spekulere på hvorfor paret har valgt nettopp dette navnet.

- Man kan dels se at de tar enorme friheter så tett på prins Philips bortgang, men man kan også se prins Harrys måte å hedre prinsen på ved å føre dette kallenavnet videre. Så kan man spekulere på hvorfor de gir datteren et kallenavn som dronningen har, og om det knytter dem nærmere kongefamilien.

Han mener nemlig det hadde vært bedre hvis de fant et annet kallenavn til datteren, som ikke dronningen også bærer.

- Da havner man fort i en situasjon hvor man får kritikk, sier han, og fortsetter:

- Er det fordi man vil hylle Philip, dronningen eller et kallenavn - som bæres av henne? Jeg synes det virker tvilsomt. De er så hardt kritisert i Storbritannia at de nå er som et åpent mål. Det blir en unødvendig provokasjon mot den britiske befolkningen.

Lindwall har fulgt det britiske kongehuset lenge, og mener det kan være provoserende å oppkalle datteren etter dronning Elizabeth, bare kort tid etter hennes ektemanns død.

- Om de hadde vært smarte hadde de valgt et helt annet navn, mener han.

RASER: Piers Morgan sluttet i programleder-jobb etter heftig kritikk av hertuginne Meghan. Nå har han gitt sitt første intervju siden da. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Skal ha fått tillatelse

Som nevnt er navnet blitt brukt spesielt mye av den nylig avdøde prinsen, og onsdag hevdet BBC at hertugparet skal ha valgt navnet uten å spørre dronningen først. En kilde ved Buckingham Palace uttalte nemlig til BBC at dronningen aldri skal ha blitt spurt om det nye tilskuddet til familien fikk hete Lilibet.

En talsperson for hertugparet uttaler imidlertid at paret aldri ville valgt nettopp det navnet hvis dronningen ikke var støttende.

- Hertugen snakket med familien før kunngjøringen - faktisk var bestemoren den første i familien han ringte. I løpet av den samtalen delte han ønsket sitt om å kalle datteren Lilibet til hennes ære. Hadde ikke hun vært støttende, hadde de ikke brukt det navnet, sier talspersonen til The Telegraph.

Det hele skal nå ha resultert i et mulig søksmål fra prins Harrys side. Ifølge Daily Mail skal han nå true BBC med søksmål, fordi de meldte at paret valgte navnet uten å spørre dronningen om tillatelse først.

The Guardian melder på sin side at hertugparets advokater har skrevet til media og understreket at BBCs påstander er falske og ærekrenkende. BBCs kongekorrespondent, Johnny Dymond, har sagt til BBC Radio 4-programmet «Today» at det er en god kilde ved slottet som var absolutt krystallklar på at hertugparet ikke hadde bedt om tillatelse til å bruke navnet og at en slik tillatelse heller ikke var blitt gitt, ifølge storavisen.

KLIPP: Se traileren for «Diana: In Her Own Words» her. Video: Channel 4 Vis mer

Sa opp etter omstridt intervju

Prins Harry har en lang og turbulent historie med BBC, og har tidligere vist misnøye med det store BBC Panorama-intervjuet med moren hans, prinsesse Diana, utført av Martin Bashir i 1995. 36-åringen mener blant annet at moren mistet livet som følge av intervjuet.

Det omstridte intervjuet gjorde at Bashir sa opp jobben sin i BBC i mai, etter at kanalen startet en gransking i november i fjor. Årsaken til oppsigelsen skal imidlertid ha vært sykdom.

- Jeg ønsket aldri å skade Diana. Og jeg tror ikke vi gjorde det, uttalte han i et intervju med Sunday Times i mai. Den gang beklaget han også til sønnene hennes, Harry og William.

FORTVILET: Oprah Winfreys intervju av Meghan Markle og Prins Harry vekker oppsikt. Video: CBS Vis mer

Granskingen, som ble startet i november, slo i mai fast at Bashir brøt med BBCs retningslinjer. Rapporten slo også fast at han opptrådte upassende, og BBC-direktør Tim Davie uttalte at kanalen ba om unnskyldning for det mye omtalte intervjuet.

Ifølge Sky News konkluderte rapporten med at Bashir skal ha «lurt og overtalt» prinsesse Dianas bror for å få i stand intervjuet. Dette skal han ha gjort blant annet ved å legge frem falske kontoutskrifter, noe som er et alvorlig brudd på kanalens retningslinjer.

LES OGSÅ: - Fridde til annen kvinne før Diana

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer