Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett:

- Bør holde en lav profil

I kontorversene rundt prinsesse Märtha Louises kommende ektemann, Durek Verrett, må kong Harald opptre både som pappa og regent. Dette mener ekspertene om kongens dilemma.

«KULTURKRASJ» Kong Harald har vært tilbakeholden med å kommentere sin kommende svigersønn Durek Verrett, men har nå gjort det klart at de merker en «kulturkrasj» og fortsatt trenger å bli bedre kjent. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
«KULTURKRASJ» Kong Harald har vært tilbakeholden med å kommentere sin kommende svigersønn Durek Verrett, men har nå gjort det klart at de merker en «kulturkrasj» og fortsatt trenger å bli bedre kjent. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Helt siden prinsesse Märtha Louise fortalte at hun hadde funnet lykken med den amerikanske selverklærte sjamanen Durek Verrett for rundt tre år siden, har det stormet rundt kjæresteparet.

Verrett har blant annet tidligere uttalt at han ble kvitt coronaviruset ved hjelp av en medaljong, som han selger på sin nettside for over 2000 kroner. Han har også sagt at kvinner med mange seksualpartnere har et avtrykk i vaginaen.

TAUS: Prinsesse Märtha Louise nektet å svare på spørsmål om forloveden Durek Verrett onsdag. Vis mer

I forrige uke kommenterte kongeparet for første gang offentlig prinsesse Märtha Louises valg av partner. Da sa kongen at de merket en «kulturkrasj».

Dagbladet har stilt flere spørsmål til kongehuset om blant annet hvordan dialogen er mellom kong Harald, prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett. Kongehuset skriver følgende i en e-post:

- Som Hans Majestet Kongen har uttalt pågår det en prosess. Vi har ikke noe å legge til utover Kongens uttalelse, skriver Sven Gj. Gjeruldsen, assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet til Dagbladet.

TIKTOK: Durek Verrett slettet en Tiktok-sketsj hvor prinsesse Märtha Louise blir «angrepet». Video: @ShamanDurek / Tiktok Vis mer

Et dilemma

Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen, historiker og TV 2s kongehusekspert, ønsker ikke å spekulere på hva denne prosessen går ut på. At kongen nå står i en skvis i rollen som pappa og regent, er han likevel ikke i tvil om.

- Det er et dilemma. Hva setter man først? Det er en balansegang, sier Schulsrud-Hansen til Dagbladet.

MASSIV OPPMERKSOMHET: Prinsesse Märtha Louise og Durek Verretts forhold har siden starten fått massiv oppmerksomhet i mediene. Her er paret avbildet under prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsdag tidligere i år. Foto: Lise Åserud / NTB
MASSIV OPPMERKSOMHET: Prinsesse Märtha Louise og Durek Verretts forhold har siden starten fått massiv oppmerksomhet i mediene. Her er paret avbildet under prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsdag tidligere i år. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Saken genererer mange negative presseoppslag. Selv om Durek og prinsesse Märtha Louise mener at det ikke reflekterer tilbake til monarkiet, så gjør det det uansett. Hun er eldstedatter av regjerende konge, og da vil det meste hun gjør, både i offisiell og uoffisiell sammenheng, reflekteres tilbake, forklarer han.

KULTURSJOKK: Kongen kommenterte Märtha Louises kjæreste Durek Verret. Video: Caroline Vagle/Dagbladet Vis mer

Johan T. Lindwall, kongehusekspert og sjefredaktør i Svensk Damtidning, antar at det nå foregår ting på kammerset som aldri vil nå ut i offentligheten.

- Jeg tror at kongen har sine samtaler bak i kulissene med Märtha Louise, som ingen andre vet om, hvor han forsøker å prate med henne i ro og mak. Det vil jeg tippe, sier Lindwall til Dagbladet.

- Vil være ødeleggende

Han understreker at Märtha Louise har valgt sin forlovede av kjærlighet, og at dette må respekteres, tross omstendighetene.

- Skulle kongen gå ut offentlig og sette ned foten mot Durek, så ville jo det være ødeleggende, for det blir det samme som å si at han ikke er velkommen som hans blivende svigersønn, forklarer Lindwall.

OPPRØRTE: Durek Verrett og Märtha Louise fortalte om motstanden de har møtt etter at de annonserte forlovelsen. Video: Instagram/@shamandurek Vis mer

Da kongeparet uttalte seg om saken i august, gjorde kongen det klart at de ville prate med Verrett. Lindwall har noen innspill til hva en slik samtale bør inneholde.

- Jeg ville forklart ham hva som gjelder fremover. Dette er ikke USA, dette er Norden, og vi er veldig konservative her, vi er veldig firkantede og ikke vant med plutselige endringer. I begynnelsen er det herlig med et friskt pust, men det blir en belastning om det fortsetter, sier han og legger til:

INNSPILL: Kongehusekspert og sjefredaktør i Svensk Damtidning, Johan T. Lindwall, mener kong Harald bør være tydelig om forventningene som venter Durek Verrett som prinsessens kommende ektemann. Foto: Johan Jeppsson / IBL Bildbyrå / NTB
INNSPILL: Kongehusekspert og sjefredaktør i Svensk Damtidning, Johan T. Lindwall, mener kong Harald bør være tydelig om forventningene som venter Durek Verrett som prinsessens kommende ektemann. Foto: Johan Jeppsson / IBL Bildbyrå / NTB Vis mer

- En gang, ok, to ganger, kanskje, tre ganger... nei, det er ikke bra, sier Lindwall.

Han har også en oppfordring til Verrett.

- Om han er smart, så burde han holde en veldig, veldig lav profil framover. Durek, hold en lav profil fremover. For din egen skyld og for det norske kongehuset, sier han.

Dagbladet har stilt flere spørsmål til Durek Verrett gjennom hans manager og via Instagram. Han har foreløpig ikke besvart disse.

KJENDISFEST: Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett er forlovet. Disse kjendisene forventer vi i bryllupet. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Ikke heldig

Kongehusekspert Tor Bomann-Larsen sier forholdet mellom Verrett og kongen er som andre forhold mellom en far og datterens partner.

- Det kan som kjent være forskjellig, men i de fleste familier vil man gjerne forsøke å komme overens, sier Bomann-Larsen til Dagbladet.

- Hvilke alternativer har kongen i tiden som kommer?

PÅ SCENEN Durek Verrett og prinsesse Märtha Louise holdt en rekke foredrag sammen i 2019, kalt «The Princess and the Shaman». Her er Verrett avbildet på scenen i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB
PÅ SCENEN Durek Verrett og prinsesse Märtha Louise holdt en rekke foredrag sammen i 2019, kalt «The Princess and the Shaman». Her er Verrett avbildet på scenen i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer

- Formodentlig vil han respektere datterens rett til å velge partner.

På den annen side ser Bomann-Larsen at forholdet nå skaper kontroverser knyttet til kongefamilien og huset. I forrige uke ble det kjent at Epilepsiforbundet har avsluttet samarbeidet med Märtha Louise, og flere andre har uttalt at de vurderer det samme.

- Det er ikke heldig når organisasjoner eller andre seriøse grupperinger frasier seg kontakt med en representant for kongehuset. Monarkiet er jo ment å skulle favne alle.

DUREK: I andre episode av «Helt Harald» forteller prinsesse Märtha Louise om hvordan hun møtte sjaman Durek. Vis mer

Betent debatt

Forholdet mellom Durek og Martha er langt fra den eneste kontroversen det norske kongehuset har stått overfor.

Sommeren 1959 møttes daværende kronprins Harald og Sonja Haraldsen. De ble etter hvert et par, og det resulterte da i mange offentlige debatter om monarkiet, og det faktum at kronprinsen var sammen med en ikke-kongelig. Kravet frem til da var at kongelige skulle gifte seg med andre kongelige.

GIFT: Etter en stor offentlig debatt endte det til slutt med at daværende kronprins Harald og Sonja Haraldsen endelig kunne bli mann og kone. Her fra etter bryllupet i Oslo Domkirke i 1968. Foto: NTB arkivfoto
GIFT: Etter en stor offentlig debatt endte det til slutt med at daværende kronprins Harald og Sonja Haraldsen endelig kunne bli mann og kone. Her fra etter bryllupet i Oslo Domkirke i 1968. Foto: NTB arkivfoto Vis mer

Debatten var betent, og flere mente det ville bety slutten for det norske monarkiet hvis kronprisen giftet seg «borgerlig», slik hans to søstre hadde gjort.

Uønsket

Det resulterte til slutt i at kronprins Harald i 1967 sa til kong Olav at dersom et ekteskap med Sonja ikke kunne godtas, måtte han velge å leve ugift. Til slutt godtok regjeringen at forlovelsen kunne gjennomføres, og paret giftet seg i 1968.

Dronning Sonja åpnet også om opp om denne tiden i fjorårets bokutgivelse «Sonja. Samtaler med dronningen» av forfatter Alf van der Hagen. Dronningen fortalte da at hun følte seg uønsket fordi kong Olav ikke ville tillate at de skulle gifte seg.

- Dette leste jeg bare om i avisene, men det var jo heller ikke noe særlig. Det er ingen hyggelig følelse å føle at man absolutt ikke er ønsket, uttalte dronningen i boken.

VIL IKKE: I denne ukens episode av «Märtha» forteller Märtha Louise hvorfor Durek Verrett ikke vil flytte til Norge. Video: TV 2 Vis mer

Historien om Askepott

Også da kronprins Haakon hadde funnet sin utkårede var folket delt. Grunnen til oppstandelsen var dog ikke den samme som da faren hadde funnet lykken med Sonja.

Mette-Marit Høiby og kronprins Haakon møtte hverandre på Quartfestivalen i Kristiansand i 1999. Hun var da alenemor og hadde hatt en annen fortid enn det folket var vant til at kongelige hadde.

Under en pressekonferanse 22. august 2001 - tre dager før kronprinsparets bryllup - var Mette Marit åpenhjertig overfor pressen og folket.

VANT FOLKET: Mette Marit og kronprins Haakon ga hverandre sitt ja i Oslo Domkirke 25. august 2001. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB /POOL
VANT FOLKET: Mette Marit og kronprins Haakon ga hverandre sitt ja i Oslo Domkirke 25. august 2001. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB /POOL Vis mer

- Jeg var i et miljø hvor det ble testet og vi gikk ut over grenser. Det har også ført til at jeg har levd ganske utsvevende. Det har vært en veldig dyrekjøpt erfaring for meg, som det tar lang tid å bearbeide, sa hun.

I ettertid har stemningen definitivt endret seg, og i 2003 oppsummerte Dagbladet historien slik:

- Mette-Marit ble Askepott som vant folket.

FORLOVET: Prinsesse Märtha Louise var ordknapp om forlovelsen da hun møtte pressen søndag ettermiddag. Vis mer

«Forfatterbølle» og «bohem»

Da Ari Behn ble sammen med Märtha Louise i 2001 skapte det også reaksjoner. Behn ble den gang omtalt som en «forfatterbølle» og «bohem».

To dager etter at forlovelsen med Märtha Louise ble kjent i desember 2001 skrev Dagbladet at Slottet hadde tatt affære.

GIFT I TRONDHEIM: Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn giftet seg i Trondheims domkirke Nidarosdomen i 2002 Foto: Heiko Junge / NTB
GIFT I TRONDHEIM: Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn giftet seg i Trondheims domkirke Nidarosdomen i 2002 Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

«I løpet av et halvt år er urokråken og bohemen Ari Behn (29) forvandlet til en stilltiende prinsessekjæreste», skrev Dagbladet den gang.

I 2016 kunngjorde paret at de skulle skilles, etter 14 års ekteskap.

AVBILDET SAMMEN: Her kjører prinsesse Ingrid Alexandra og kjæresten Magnus inn til Skaugum sammen. Bilder: Andreas Fadum. Reporter: Caroline Vagle. Video: NRK. Klipp: Celina Morken. Se flere bilder her: https://www.seher.no/kongelig/tatt-pa-fersken-med-magnus/77008540 Vis mer

Har banet vei

Lindwall i Svensk Damtidning sier til Dagbladet at både det norske og svenske kongehuset har fulgt hverandre i linjer.

- Victoria måtte kjempe i over syv år før Daniel ble akseptert av den svenske kongen. Hadde ikke Victoria kjempet som hun gjorde, da hadde aldri Carl Philip lykkes med å få bli sammen med prinsesse Sofia, sier Lindwall.

- Sofia, som har vært med i «Paradise Hotel», som har vist seg på lettkledte bilder - det hadde vært fullstendig umulig!, legger han til.

Dermed trekker han paralleller til det norske kongehuset.

RYKTER: Vi møtte Birk Ruud på NorwayCup sin verdikamp, og tok en prat om kjærligheten, sommeren og Ingrid Alexandra-ryktene. Video: Luna Lea. Reporter: Nora Skavhaug. Vis mer

- På samme måte banet Mette-Marit og Ari vei for Durek. Hadde det ikke vært slik at Haakon hadde slåss så mange år for å få Mette-Marit akseptert, hadde ikke Märtha Louise slåss for at Ari skulle bli akseptert, så hadde Durek aldri noensinne kommet inn i det norske kongehuset, sier Lindwall, og avslutter:

- Hadde alle de tidligere forholdene vært enkle å akseptere, så hadde steget til Durek vært 100 ganger større for å få ham akseptert.

- Raus, romslig og inkluderende

Bomann-Larsen mener erfaringene kongen har vært gjennom vil påvirke hvordan han håndterer saken med Verrett.

FAMILIEBILDE: Durek Verrett sammen med resten av kongefamilien under feiringen av prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsdag og gallamiddag på slottet i juni. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FAMILIEBILDE: Durek Verrett sammen med resten av kongefamilien under feiringen av prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsdag og gallamiddag på slottet i juni. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Kanskje med bakgrunn i egne erfaringer har kongeparet lagt seg på en raus, romslig og inkluderende linje i alle spørsmål der det har vært mulig. Det har vist seg klokt, sier Bomann-Larsen.

Han tror stormen vill legge seg så snart kongen og dronningen, Märtha Louise og Durek Verrett har kommet til enighet.

- Dette ligger i periferien av kongehuset. Prinsessens rolle må finne sin avklaring i rollene som «høy beskytter». Deretter vil vi finne nye samtaleemner.

KRITISERES: Under dronning Sonjas tale til barnebarnet Ingrid Alexandra i prinsessens 18-årsdag, sa hun noe som fikk forfatter Maria Kjos Fonn til å reagere. Bilder fra NRK Vis mer

LES OGSÅ: Åpner om Dureks legning

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer