Kong Harald:

Bød på håp til folket

Kong Harald adresserte Gjerdrum-ulykken i nyttårstalen.

TRADISJON: Kong Harald holder nyttårsaften en årlig tale. Her er han fotografert under innspillingen av talen, den 12. desember. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TRADISJON: Kong Harald holder nyttårsaften en årlig tale. Her er han fotografert under innspillingen av talen, den 12. desember. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved midnatt legger verden bak seg et av de tyngste åra i moderne historie. 2020 var året der alles liv ble sterkt preget av den pågående pandemien, og selv om den på ingen måte slutter å eksistere ved årsskiftet, byr nok 2021 på mye symbolikk og håp for mange.

Det nye året markeres, som alltid, med at kong Harald (83) holder sin årlige nyttårstale. Det har unektelig også vært et vanskelig år for kongefamilien, som startet 2020 med bisettelsen til Ari Behn.

Pandemien har dessuten også preget dem dette året, i tillegg til at kongen har vært syk.

OPERASJON: Doktor Wasim Zahid forklarer hvilken hjerteoperasjon kong Harald skal gjennomgå fredag 9. oktober. Video: Privat Vis mer

En rørende hilsen

- Denne kvelden vil jeg først og fremst sende en hilsen til alle dere som er berørt av skredulykken i Gjerdrum. Den forferdelige hendelsen gjør dypt inntrykk på oss alle. Jeg føler med dere som går inn i det nye året med sorg og uvisshet, sier kongen innledningsvis.

Kongen ønsket også å sende varme tanker til hele folket, fordi året har vært vanskelig for mange.

- Vi er sammen om å leve i en pandemi, men den har rammet oss helt forskjellig. For mange ble det året der drømmene brast og ting ble enda verre enn de var. For andre ble familien mer sammensveiset. For de fleste har det nok vært en miks av det meste, sier han.

- Jeg vil takke alle i kveld. Takk for at dere har gitt avkall på bursdager og russetid, at dere har holdt dere borte fra hverandre i ren omsorg, sier han.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fyller 80 16. april. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden har også de kongelige nå måttet ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

Lover optimisme

Kong Harald forteller at han savner barnebarn, slik som andre besteforeldre. Han håper at 2021 blir annerledes. Han sier kriser fremprovoserer det gode i oss, selv om de er smertefulle.

- Det er lov til å være redd, trist og fortvilet. Vi må være rause med oss selv, for humøret svinger for oss alle, sier kongen.

Spesielt ønsker kong Harald å takke barna, som han mener har vært flinke dette året. De har mistet sosiale nettverk og andre møtesteder, men har klart seg likevel.

- Jeg kan ikke si at alt er bra og at alt blir som før. En gutt spurte meg i et brev om jeg var 100 år. Jeg svarte at jeg ikke er riktig så gammel, men at jeg har vært med på mye gjennom et langt liv, sier han, og fortsetter:

- Jeg kan love dere at pandemien vi står i nå går over. Vi har kommet oss gjennom store prøvelser før. Vi skal vite med oss selv at vi kom oss gjennom fordi vi aldri ga opp håpet, sier han.

- Kjærlig klapp

Kongehusekspert i Se og Hør, Caroline Vagle, hørte også kongens tale. Hun mente den var kjærlig og varm.

- Kong Harald holdt en varm og samlende tale. Et kjærlig klapp på skuldra til oss alle for at vi står i det han kalte en maratondugnad med åpen slutt. Han fortalte også åpent om hvordan han og dronningen savner å klemme på sine kjære barnebarn, sier hun, og fortsetter:

- Talen pleier å spilles inn i forkant av jula, men i år som i fjor måtte det legges inn et nytt parti. I fjor om Ari, og i år om det tragiske raset på Gjerdrum. Som vanlig var kongen nær og omsorgsfull i sitt budskap. Og det er jo nettopp i krisetider, at han virkelig kommer til sin rett. Han blir en samlende figur. En slags god bestefar for oss alle!

- Gud bevare dere

Dronning Margrethe av Danmark, kong Haralds tremenning, oppsummerte også året da hun talte torsdag kveld. Der fortalte hun om hvordan man selv i en mørk tid, kunne finne lyspunkter. Likevel la hun ikke skjul på at året hadde vært særdeles vanskelig, med sykdom i samfunnet og i egen familie.

OPTIMISTISK: Dronning Margrethe sin nyttårstale var preget av optimisme. Her fotografert i anledning det norske kongeparets 80-årsfeiring i 2017. Foto: Heiko Junge / NTB
OPTIMISTISK: Dronning Margrethe sin nyttårstale var preget av optimisme. Her fotografert i anledning det norske kongeparets 80-årsfeiring i 2017. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Nå går vi inn i 2021. Må det bli et år som bringer mange gleder. La oss være der for hverandre. Jeg ønsker dere alle et godt nyttår. Gud bevare dere alle sammen. Gud bevare Danmark, fortalte hun.

Krevende år

2020 har, som nevnt, vært vanskelig for flere medlemmer av kongefamilien på grunn av corona-situasjonen. Sist i november måtte kongeparet gå i karantene, etter at en ansatt ved hoffet testet positivt. Kongeparet ble heldigvis ikke smittet. Også i mars måtte de gå i karantene, som følge av et statsbesøk til Jordan.

PREGET: Kong Harald fokuserte på psykisk helse i årets nyttårstale, og snakket om Ari Behn. Video: NRK. Vis mer

Dessuten var det året hvor kong Harald ble innlagt på sykehus, som følge av tung pust. Det var i slutten av september. Allerede i starten av oktober ble han hjerteklaffoperert, og ble dermed sykmeldt i en måned.

Dette er ikke første gang kong Harald har gjennomført en slik operasjon. Det samme skjedde nemlig i 2005, da han måtte operere hjerteklaffen mellom hjertet og hovedpulsåra. Den gang fikk han en kunstig hjerteklaff, laget av biologisk materiale.

I perioden hvor kongen var sykmeldt, fungerte kronprins Haakon som regent.

LES OGSÅ: Avslører ny kjæreste

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer