Blir konge i rekordfart

- Det virker som de har det veldig travelt.

FAR OG SØNN: Kong Juan Carlos og sønnen kronprins Felipe fotografert side om side samme dag som det ble kjent at kongen abdiserer fra tronen etter 39 år som Spanias overhode. Foto: Stella Pictures
FAR OG SØNN: Kong Juan Carlos og sønnen kronprins Felipe fotografert side om side samme dag som det ble kjent at kongen abdiserer fra tronen etter 39 år som Spanias overhode. Foto: Stella Pictures Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Mandag denne uken kom sjokknyheten om at spanskekongen Juan Carlos (76) abdiserer fra tronen med umiddelbar virkning, og at sønnen kronprins Felipe tar over kongerollen etter ham.

Nå er det kjent at den offisielle kroningen av kong Felipe er satt til onsdag 18. juni - som dermed setter det spanske kongedømmet på hodet.

Spanjolene og den spanske stat har rundt 14 dager på seg til å få arrangert den rojale markeringen, og ifølge nasjonalsforsamling-leder Jesùs Posada er to uker nok tid til å få i stand kroningen:

- Jeg er sikkert på at alt vil være klart for kroning den 18. juni som planlagt, sier han i en uttalelse på det spanske kongehusets Facebook-side, og legger til at kroningen blir arrangert på bakgrunn av kongehusets ønske.

DEN NYE KONGEFAMILIEN: Felipe, Letizia og barna Sofa (7) og Leonor (8). Foto: Stella Pictures
DEN NYE KONGEFAMILIEN: Felipe, Letizia og barna Sofa (7) og Leonor (8). Foto: Stella Pictures Vis mer

Ifølge Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle skjer kongekroningen i rekordfart:

- Det er svært kort tid etter abdikasjonen ble kjent. Det virker som de har det veldig travelt. Spesielt siden vi vet at Grunnloven må endres i forkant av et tronskifte. Deretter må det nye lovforslaget vedtas av nasjonalforsamlingen. Dette skal skje 11. juni, så om alt går etter planen skal alt være klart til 18. juni.

Men selv om dette skjer i rekordfart, har kong Juan Carlos og Felipe hatt god tid til å forberede seg.

- Kongen skal jo ha bestemt seg allerede i januar, så dette kom ikke brått på for dem. De har hatt et halv år på å snakke om fremtiden og hva tronskiftet innebærer. 46 år gamle Felipe har jo dessuten fra han var liten gutt vært forberedt på at denne dagen ville komme, sier Vagle videre.

Kongen talte

Mandag formiddag holdt spanjolenes konge gjennom 39 år en tv-sendt tale til sitt folk, hvor han avslørte at han hadde bestemt seg for å gå av på bursdagen sin i januar.

- Nå må yngre mennesker ta over. Yngre mennesker med energien og pågangsmotet som kreves for å møte dagens utfordringer, sa kongen.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal det være politiske årsaker som gjør at kongen abdiserer, ikke helsemessige.

Noe måtte skje

Bilder av kong Juan Carlos på vei til og fra sykehuset er nærmest blitt hverdagskost for spanjolene. Fort kort tid siden fikk han nok en gang innsatt en ny hofte – den niende operasjonen på tre år.

Problemene startet under en famøs elefantjakt i Botswana i 2012, der hofta brakk på tre steder.

Den kommende kongen er gift med den tidligere journalisten kronprinsesse Letizia, og sammen har de to døtre.

LES OGSÅ: Hun var kong Juan Carlos elskerinne

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer