Dronning Elizabeth II:

- Blir en overgangs­monark

Når som prins Charles er kong Charles, er han allerede 73 år gammel. Det vil prege hans regjeringstid, mener Storbritannia-ekspert.

PRINS BLIR KONGE: Når Dronning Elizabeth II går bort, blir prins Charles (73) monark. Han vil regjere annerledes enn sin mor, mener eksperten. Foto: Reuters / NTB
PRINS BLIR KONGE: Når Dronning Elizabeth II går bort, blir prins Charles (73) monark. Han vil regjere annerledes enn sin mor, mener eksperten. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Klokken 19.30 bekreftet Buckingham Palace at dronning Elizabeth er død, 96 år gammel.

Når prinsen av Wales blir kongen av Storbritannia og 14 andre Samvelde-nasjoner, vet både Charles og resten av kongefamilien at han vil være nødt til å regjere på en annen måte enn dronning Elizabeth II.

Det mener Storbritannia-ekspert Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder (UiA).

- Charles er allerede såpass høyt opp i årene at han vil bli en overgangsmonark. Han vil dele en rekke oppgaver med prins William, sier Mustad til Se og Hør.

Godt forberedt

- BESTE ØNSKER: Speaker i Underhuset, Sir Lindsay Hoyle, benyttet muligheten til å si et par ord om dronning Elizabeth i parlamentet. Video: AP Vis mer

Prins Charles vil raskt få en rekke utfordringer som monark, forteller Mustad.

- Oppslutningen hans i England er ikke så gal, men Charles er langt fra like populær som moren i Skottland. Det blir en utfordring for ham, sier Storbritannia-eksperten.

Å bevare britenes tradisjonelt høye oppslutning om kongefamilien, vil bli en av hans viktigste oppgaver. Den kanskje viktigste oppgaven vil likevel være å holde familien samlet, forteller Mustad videre.

- ALLTID VÆRT DER: Kulturkommentator i NRK og forfatter av boka «Årene med Elizabeth», Inger Merete Hobbelstad, om dronning Elizabeth og hennes betydning for britene. Reporter/video: Maja Walberg Klev Vis mer

- Men Charles er godt forberedt på dette. Han har tross alt ventet i over 70 år. Sånn sett kan man også si at også det britiske folk er forberedt på at det en dag blir hans tur, sier Storbritannia-eksperten.

Uansett hvor godt forberedt prins Charles måtte være, vil det bli umulig for ham å overgå arven etter sin mor, dronning Elizabeth II.

- Viktig symbol

LANDET: BBC melder at et fly som fraktet sju medlemmer av kongefamilien har landet i Aberdeen. Flyplassen ligger en times kjøretur fra Balmarol Castle, skriver nyhetskanalen. Video: AP Vis mer

«Formidabelt» er ordet Mustad bruker når han skal beskrive dronningens ettermæle.

- Hun har sittet med makten i over 70 år, og er med det den lengstsittende monarken i verden. Hun har vært et forbilde for andre europeiske monarkier og for mange briter, sier UiA-førstelektoren.

For Storbritannia som union har hun ganske enkelt vært avgjørende de siste 20 årene, mener han.

- Hun har holdt de fire landene sammen, og vært et viktig symbol for alle. Hun har vært den mest samlende faktoren i den britiske unionen de 20 åra, hvor det har vært mye som har splittet landene fra hverandre. Det er uhyre mange mennesker som har stor respekt for den jobben hun har gjort.

LES OGSÅ: Ikke skjedd på 59 år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer