Kronprinsesse Victoria og prins Daniel:

Bli med hjem til Victoria og Daniel

Det svenske kronprinsesseparet åpner dørene til sitt private drømmeslott.

BLI MED HJEM: Kronprinsesse Victoria og prins Daniel åpner dørene til sitt flotte hjem. Foto: NTB Scanpix
BLI MED HJEM: Kronprinsesse Victoria og prins Daniel åpner dørene til sitt flotte hjem. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvite orkideer og fotokunst fra Ockelbo og Drottningholm er noe av det første som møter deg når du stiger inn i hjemmet til kronprinsesse Victoria (41).

På Haga slott har hun og prins Daniel (45) skapt drømmehjemmet som de lengtet etter i de mange årene før de fikk gifte seg. Et steinkast fra Stockholms travle gater får prinsesse Estelle (7) og prins Oscar (3) en trygg og fin oppvekst med nærhet til naturen.

Privat fristed

Haga slott ligger i den naturskjønne Haga-parken, og den svenske regjeringen kunne nok ikke funnet en bedre bryllupsgave til sin fremtidige dronning.

Etter en oppussing og oppgradering av boligen til nærmere 40 millioner kroner, har Victoria innredet et hjem som er både flott og koselig. Det er godt egnet til representasjon, har plass til store familiesammenkomster - og fungerer perfekt som et privat fristed for familien på fire.

Inviteres du inn i kronprinsessens vakre stue, vil du kanskje ha hjertet litt i halsen når du setter deg ned i den store kremhvite sofaen. Den er nemlig fra italienske Minotti, og koster nærmere 150 000 kroner. Og det er nok ikke denne sofaen barna får krype opp i med lørdagsgodteriet sitt ...

Bokhyllen bak den flotte sofaen vitner om at det er to samfunnsengasjerte voksne som bor her, og innimellom de mange praktverkene står personlige pyntegjenstander av både gammel og ny dato. Det er ingen tvil om at du har kommet inn i et ekte hjem, ikke en utstillingsbolig.

INNBYDENDE: Når man går inn i slottet kommer man rett inn i et varmt mottakelsesrom. Gulvene er belagt med skifer og på veggene henger bilder fra Daniel og Victorias barndomssteder, Drottningholm og Ockelbo, signert kunstneren Ralf Turander. Foto: Kungahuset.se
INNBYDENDE: Når man går inn i slottet kommer man rett inn i et varmt mottakelsesrom. Gulvene er belagt med skifer og på veggene henger bilder fra Daniel og Victorias barndomssteder, Drottningholm og Ockelbo, signert kunstneren Ralf Turander. Foto: Kungahuset.se Vis mer

Inspirert av Skaugum

Haga slott er like stort som 13 «vanlige» villaer, og bare kronprinsessens innerste krets får slippe helt inn i husets hjerte. I slottets andre etasje ligger nemlig en stor privat leilighet, inspirert av Skaugum i Norge.

Her kan kronprinsessen leve som en helt vanlig tobarnsmamma, og samle familien til koselige måltider i et lekkert kjøkken. Der har hun innredning fra Dalbykök fra Kvänum, med vakre benke-plater i marmor.

Når kronprinsessen skal lage mat til sine små, tilbereder hun den i en luksuskomfyr fra Aga med tre separate ovnsrom. Bare ovnen koster over 100 000 kroner. Ifølge det svenske ukebladet Hänt har ekteparet de klassiske Y-stolene fra Hans Wegner rundt kjøkkenbordet. Designstolene koster rundt 5000 kroner stykket, og kronprinsessen skal ha kjøpt dem direkte fra Danmark.

I den private leiligheten er det flere soverom. Victoria og Daniels sover garantert bedre enn prinsessen på erten i sitt stilrene og klassiske soverom, hvor de kan strekke seg ut i en 180 cm bred seng fra Bedcomfort.

HERLIG MIKS:Vintage-bord som har vært på slottet i lange tider, passer pent til stramme designersofaer. Til høyre ser vi den store salongen som har en liten peis å lune seg foran. På peishyl-lene står det ofte et speil, blomster og lysestaker. Foto: Aftonbladet/ IBL Bildbyrå/ NTB scanpix
HERLIG MIKS:Vintage-bord som har vært på slottet i lange tider, passer pent til stramme designersofaer. Til høyre ser vi den store salongen som har en liten peis å lune seg foran. På peishyl-lene står det ofte et speil, blomster og lysestaker. Foto: Aftonbladet/ IBL Bildbyrå/ NTB scanpix Vis mer
KONTRASTER: En hypermoderne taklampe henger over designbordet fra Antonio Cittera, mens fotokunst av bøker fra Bernadottebiblioteket pryder stueveggen. Brystpanelet på veggene og den store takhøyden gir rommet en høytidelig atmosfære. Foto: Kungahuset.se
KONTRASTER: En hypermoderne taklampe henger over designbordet fra Antonio Cittera, mens fotokunst av bøker fra Bernadottebiblioteket pryder stueveggen. Brystpanelet på veggene og den store takhøyden gir rommet en høytidelig atmosfære. Foto: Kungahuset.se Vis mer

Prinsesse Estelles barnerom er innredet med inspirasjon fra barneboksforfatter Beatrix Potters herlige univers, og Svensk Damtidning kan fortelle at mamma har kjøpt både en lampe med Potter-tegninger og et speil med en tegning av Petter Kanin.

Gammelt og nytt

Rundt omkring i det 41 roms store slottet, er det en herlig blanding av gamle arvestykker, nye designmøbler og billigere pyntegjenstander.

- Det er herlige kollisjoner mellom nytt og gammelt, billig og svindyrt, skriver Åsa Bönnelyche i Svensk Damtidning.

- Taklampen i biblioteket koster svimlende 80 000 kroner, men på sofabordet står helt vanlige lyslykter, slike som du kan finne i butikken for en hundrings.

I tillegg til de 1550 kvadratmeterne innendørs, har Haga slott et stort uteområde som familien kan boltre seg på. Spesielt for prins Daniel var dette viktig. Hans mål er at barna skal være ute og bevege seg minst en time om dagen.

Og på Haga er det all mulighet for det.

- Det er vi foreldre som må ta med barna våre ut og leke, sa Daniel i høst.

Turgåere har titt og ofte møtt på Victoria, Daniel, Estelle og Oscar på gangveiene utenfor slottet. Akkurat som om de var en helt vanlig småbarnsfamilie.

Livstruende syk

Her har med andre ord familien på fire funnet sitt paradis, og tilgangen til naturen har virkelig gitt Daniel styrke. Ikke bare er han opptatt av at små og store skal holde seg i form utendørs. For ham er trening og helse nærmest livsviktig!

LESEHEST: Prins Daniel poserer foran bøkene i slottets bibliotek. Foto: Aftonbladet/ IBL Bildbyrå/ NTB scanpix
LESEHEST: Prins Daniel poserer foran bøkene i slottets bibliotek. Foto: Aftonbladet/ IBL Bildbyrå/ NTB scanpix Vis mer

Prinsen er nemlig født med en livstruende nyresykdom, og for nøyaktig ti år siden var han blitt så dårlig at han trengte en ny nyre. Heldigvis kunne hans far hjelpe, og Daniel måtte gjennom en nyretransplantasjon.

- Har man dårlig nyrefunksjon, får man overskudd av væske og får ikke tisset som man skal. Og opphører nyrefunksjonen, så kan man ikke leve lenger. Da dør man, sa Håkon Hedman i Njursjukas Riksförbund, til Aftonbladet i forbindelse med operasjonen.

BIBLIOTEKET:Kronprinsesseparet har en tydelig forkjær-lighet for lyse sofaer i de offisielle rommene på slottet. I biblioteket er den lyse sofaen satt sammen med et stramt svart bord som blir en perfekt kontrast til den over-dådige lysekronen. Foto: Kungahuset.se
BIBLIOTEKET:Kronprinsesseparet har en tydelig forkjær-lighet for lyse sofaer i de offisielle rommene på slottet. I biblioteket er den lyse sofaen satt sammen med et stramt svart bord som blir en perfekt kontrast til den over-dådige lysekronen. Foto: Kungahuset.se Vis mer

Heldigvis var operasjonen vellykket, og Daniel fikk livet i gave fra sin far.

- Jeg har hatt veldig flaks. Det er bare å håpe at det holder seg, har prinsen sagt til Aftonbladet.

I dag er han så godt som frisk, og lever normalt. Med det nye livet på Haga slott, ligger alt til rette for at han kan forbli frisk. Helseutfordringene har satt dype spor i Daniel - og skapt en glødende interesse for å leve sunt.

- Man blir ydmyk av en slik opplevelse, men det har ikke påvirket livet mitt på noe negativ måte. Jeg er frisk og har det bra, fortalte han for to år siden.

Han er imidlertid måteholden med alkohol, og avstår fra en del matvarer som påvirker medisinene han går på. Og som nevnt holder han seg frisk og rask med trening og turer i skog og mark.

LES OGSÅ: - Uforskammet av prinsen å ikke dukke opp

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer