Prins Daniel:

Ble hasteoperert mens Victoria var utenlands

Slik var prins Daniels sykdomsdrama.

<strong>GODT GIFT:</strong> Sveriges kronprinsesse Victoria og prins Daniel fikk en røff start på forlovelsen da sistnevnte ble akutt syk våren 2009. Nå snakker han ut om sykdommen i et nytt intervju på svensk TV. Foto: NTB Scanpix
GODT GIFT: Sveriges kronprinsesse Victoria og prins Daniel fikk en røff start på forlovelsen da sistnevnte ble akutt syk våren 2009. Nå snakker han ut om sykdommen i et nytt intervju på svensk TV. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I begynnelsen av mai i 2017 snakket Sveriges kronprinsesse Victorias (42) ektemann prins Daniel (45) for første gang offentlig om den alvorlige nyresykdommen han i mange år slet med. I 2009 ble det nemlig kjent at han hadde litt med helsa i en lengre periode i forbindelse med en nyretransplantasjon åtte år tidligere.

Frem til maidagen i 2017 hadde prinsen aldri før snakket offentlig om den medfødte sykdommen, som skyldes en nyrefeil. Mange rojale fans ble sjokkert over at den unge prinsen hadde vært alvorlig syk.

Det var i forbindelse med verdens nyredag i 2017 at prins Daniel tok bladet fra munnen om den alvorlige tilstanden.

- Nytt liv

I et nytt TV-intervju på SVT snakker den 45 år gamle prinsen nå igjen om den tøffe sykdomstiden og nyretransplantasjonen - som fikk en rekke konsekvenser for samlivet hans med Sveriges kommende dronning.

I intervjuet, som er gjengitt at det svenske ukebladet Svensk Damtidning, avslører prinsen at han ble akutt syk, og at den planlagte nyretransplantasjonen måtte fremskyndes i all hast.

<strong>KRONPRINSFAMILIEN:</strong> Sammen har kronprinsesse Victoria og prins Daniel barna Estelle og Oscar. Her er de sammen i sommer. Foto: NTB Scanpix
KRONPRINSFAMILIEN: Sammen har kronprinsesse Victoria og prins Daniel barna Estelle og Oscar. Her er de sammen i sommer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den 27. mai 2009 gikk den svenske prinsen gjennom en seks timer lang nyretransplantasjon på universitetssykehuset Karolinska i Stockholm. Operasjonen hadde vært nøye planlagt i lang tid - men måtte fremskyndes i all hast da prins Daniels sykdomstilstand akutt forverret seg.

- Før jeg fikk en ny nyre, gikk jeg gjennom en kort, men intensiv sykdomsperiode. Jeg fikk et helt nytt liv når jeg fikk nyren av pappa, sier prinsen.

Prins Daniel var 35 år da han ble nyreoperert - og faren 64. Prinsen gikk gjennom en kort rehabiliteringsperiode. og ble skrevet ut fra sykehuset etter noen uker.

Det var etter et opphold i Brasil våren 2009 at han begynte å føle seg dårlig. Få måneder i forveien - i februar 2009 - hadde prins Daniel og kronprinsesse Victoria kunngjort sin forlovelse, etter å ha vært sammen i åtte år.

<strong>NYFORLOVET:</strong> 24. februar 2009 kunngjorde Victoria og Daniel Westling sin forlovelse. Det mange ikke viste, var imidlertid at Daniel var syk på det tidspunktet. Foto: NTB Scanpix
NYFORLOVET: 24. februar 2009 kunngjorde Victoria og Daniel Westling sin forlovelse. Det mange ikke viste, var imidlertid at Daniel var syk på det tidspunktet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I kulissene på det svenske slottet hersket det full dramatikk knyttet til den kommende prinsens helsetilstand - mens offentligheten ikke visste noen ting.

Prins Daniel skal først ha begynt å føle seg dårlig da han og Victoria kunngjorde sin forlovelse på en direktesendt pressekonferanse på TV. Han skal også ha sett seg nødt til å forlate bordet under deres egen forlovelsesmiddag på Drottningholms slott, på grunn av en blodtrykkssenkende medisin, ifølge Svensk Damtidning.

<strong>BRYLLUP:</strong> Sveriges kommende dronningpar giftet seg 19. juni 2010. Et knapt år i forveien hadde prins Daniel vært alvorlig syk. Foto: NTB Scanpix
BRYLLUP: Sveriges kommende dronningpar giftet seg 19. juni 2010. Et knapt år i forveien hadde prins Daniel vært alvorlig syk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På dette tidspunktet var nyretransplantasjonen allerede planlagt - og det var også grunnen til at parets bryllup først ville bli arrangert sommeren 2010 - halvannet år etter at de forlovet seg i februar 2009.

Oppdaget i tenårene

I april 2009 forverres imidlertid prinsens situasjon.

Det er ikke kjent eksakt når prins Daniels helsesituasjon ble akutt, men ifølge Svensk Damtidning skal det ha skjedd etter at paret reiste sammen til Rio de Janeiro i Brasil i april 2009.

Bare syv uker etter ble han altså operert på sykehuset i Stockholm. At han fikk en nyre av et nært familiemedlem var en stor fordel.

- Jeg er svært takknemlig for disse talentfulle personene som utførte dette mesterverket, sier prinsen om legene som gjennomførte transplantasjonen.

Prins Daniels nyresykdom ble oppdaget da han var 16 år. Tilstanden skyldes en medfødt, men ikke arvelig nyrefeil. Prinsen fikk en hjernerystelse under en fotballkamp da han var 16 år - og da han senere gikk gjennom en grundig legesjekk fant legene ut at han hadde svært lave nyreverdier.

<strong>GODT GIFT:</strong> Prins Daniel og kronprinsesse Victoria giftet seg sommeren 2010. Her er de i kongeparets 80-årsdager i 2017. Foto: NTB Scanpix
GODT GIFT: Prins Daniel og kronprinsesse Victoria giftet seg sommeren 2010. Her er de i kongeparets 80-årsdager i 2017. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Overfor Svensk Damtidning har den svenske prinsen fortalt at han stadig vekk tenker på nyreoperasjonen - og at han er sin far evig takknemlig for at han donerte den ene nyren sin.

- Jeg var veldig syk i en veldig kort periode. Det finnes de som går i dialyse i flere år og lider, og til med dør. Så jeg har hatt mye flaks, sier prins Daniel.

Vis mer

Victoria var i utlandet

På det tidspunktet prinsen ble operert, befant den daværende forloveden Victoria seg på en arktisk ekspedisjon til Grønland og Sydpolen med blant andre Norges kronprins Haakon (47) og kronprins Frederik (51) av Danmark.

Hun befant seg dermed over 360 mil unna sin forlovede. Til Svensk Damtidning har prinsesse Victoria tidligere at det var lite hun kunne gjort om hun hadde vært ved mannens side på sykehuset.

- Om jeg kunne ha bestemt, hadde jeg valgt en dato som ikke kolliderte. Men tilstanden var slik at det ikke gikk an å vente lenger. Så dermed var det heller ikke mulig å utsette operasjonen, fortalte prinsesse Victoria til det svenske magasinet.

Sveriges kommende dronning har flere ganger tidligere fortalt om ektemannens tidligere nyresykdom, og blant annet uttalt at Daniel var i trygge hender med sin mor i nærheten da han ble operert i 2009.

LES OGSÅ: Melanias hilsen overrasker

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer