Prinsesse Birgitta:

Ble erklært død ved en feil

Det er ikke hver dag man leser i avisen at man er død av en overdose.

FALSK DØDSBUDSKAP: Prinsesse Birgitta av Sverige satte kaffen i halsen da hun fikk vite at hun skulle ha dødd av en overdose. FOTO: NTB
FALSK DØDSBUDSKAP: Prinsesse Birgitta av Sverige satte kaffen i halsen da hun fikk vite at hun skulle ha dødd av en overdose. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Prinsesse Birgitta av Sverige (84) fikk seg en ubehagelig overraskelse en høstdag i 2016. I sitt hus på Mallorca dyrker kong Carl Gustafs (75) storesøster blant annet sin store lidenskap golf, og kanskje var det på vei ut til greenen at den groteske nyheten nådde henne:

Hun var blitt funnet død av en overdose!

Fanget i gullbur

Man kan bare forestille seg tankene som raser gjennom hodet på den som møtes av et sånt oppslag om seg selv.

Ikke bare er Birgitta kjent som kong Carl Gustafs storesøster, og dermed en offentlig person, hun er i tillegg mor til tre, etter sitt ekteskap med den tyske prisen Johann Georg av Hohenzollern. Og er det noe en mor ikke vil, så er det at barna skal lese i avisen at man er død.

Det gikk litt i krøll på «Today show Australia» da de snakket om de kongelige: Video: Nine Network Vis mer

Vi kommer tilbake til hvordan Birgitta reagerte på sin egen påståtte overdose. Og ikke minst, til hvordan ryktet kunne oppstå.

Men først, la oss ta et tilbakeblikk på livet til den svenske prinsessen, som har beskrevet det å vokse opp på det svenske slottet som å være «fanget i et gullbur».

Kongens storesøster

Birgitta er en av svenskekongens tre storesøstre. Mamma prinsesse Sibylla og pappa prins Gustav Adolf sto lenge uten en mannlig arving til tronen, og gleden var stor i 1946 da lillebror Carl Gustav ble født.

Men bare åtte måneder etter arveprinsens fødsel døde Gustav Adolf i en flyulykke under en mellomlanding på Kastrup, etter et privat besøk hos kongefamilien i Nederland.

TALE: Prins Harry forteller at han og hertuginne Meghan følte at de ikke hadde noen annet valg enn å forlate den kongelige familien. Video: Instagram / Sussexroyal Vis mer

Birgitta, søstrene hennes Margaretha (86), Christina (78) og Desiree (83), og arveprinsen Carl Gustav måtte vokse opp uten sin far. I tillegg var et slektsledd i arverekken revet bort.

Usikkerheten om hvem som skulle arve tronen varte helt til kong Gustav VI Adolf gikk bort i 1973 – og hans unge og fortsatt ugifte sønnesønn overtok som kong Carl XVI Gustaf.

Godt gift

Mens storebror fikk nok å henge fingrene i som ung konge, hadde de tre prinsessene etterhvert funnet seg ektemenn. Birgitta var 23 år da hun forlovet seg med den tyske prinsen og seksmenningen Johann Georg av Hihenzollern-Sigmaringen.

STASELIG: 25. mai 1961 sa Birgitta ja til Johan Georg von Hohenzollern. I bakgrunnen prinsesse Benedikte av Danmark og prinsesse Christina av Sverige. Foto: Scanpix / NTB
STASELIG: 25. mai 1961 sa Birgitta ja til Johan Georg von Hohenzollern. I bakgrunnen prinsesse Benedikte av Danmark og prinsesse Christina av Sverige. Foto: Scanpix / NTB Vis mer

Sammen fikk de barna med de velklingende navnene Désirée (57), Carl Christian (59) og Hubertus (55).

Alle de tre barna bor i dag i Tyskland. Og det var altså disse barna som i 2016 fikk den mildt sagt sjokkerende nyheten om at moren var sovnet inn etter en overdose tabletter.

STRANDLØVE: Prinsesse Birgitta og sønnen prins Hubertus av Hohenzollernon på stranden i Viareggio i Italia i 1967. Foto: ANL / REX / NTB
STRANDLØVE: Prinsesse Birgitta og sønnen prins Hubertus av Hohenzollernon på stranden i Viareggio i Italia i 1967. Foto: ANL / REX / NTB Vis mer

Prinsesse i gymdrakt

Etter at Birgitta giftet seg i 1961, bodde hun og mannen Johann Georg lenge i Tyskland. Da paret senere separerte seg, flyttet prinsessen til solfylte Spania, hvor hun i dag bor i småbyen Santa Ponsa på Mallorca.

Selv om prinsessen neppe lider noen materiell nød mellom millionvillaer og luksus-yatcher, har hun vært åpen om hvor mye hun satte pris på at hun som ung tok seg utdannelse som treningsinstruktør ved universitetet, og opplevde å bli behandlet som en helt vanlig person, og ikke som prinsesse:

- Det føltes fantastisk. Jeg har alltid elsket å være med de menneskene, fremfor de som går med nesen i været. Nei, det er ikke min greie. Jeg gikk min egen vei, ganske enkelt, fortalte Birgitta i et intervju med Expressen.

1967 skapte prinsessen furore da hun lanserte slanke- og mosjonsprogrammer «Spänsta med Birgitta» i ukebladet Husmodern. Ikledd blå gymdrakt og med nakne ben demonstrerte prinsesse Birgitta øvelsene med innlevelse, og hele programmet ble gitt ut på LP-plate, med bilder til.

FUNN: Prinsessen Birgittas treningsprogram kan du for eksempel prøve å få kloa i på auksjonshuset tradera.com. Foto: Tradera.com
FUNN: Prinsessen Birgittas treningsprogram kan du for eksempel prøve å få kloa i på auksjonshuset tradera.com. Foto: Tradera.com Vis mer

I bildeheftet som fulgte med, poengterte Birgitta at man kun trengte å bruke et minutt på hver øvelse:

«Husk, ikke overanstreng dere. Men målet skal være et minutt. Og selvsagt, en fin og veltrent kropp. Lykke til! Deres Birgitta, prinsesse av Sverige».

STILTE OPP: Prinsesse Sofia fortalte åpenhjertig at hun har slitt med å finne ro i prinsesserollen i en dokumentar på svensk tv. Vis mer

– Victoria er en drøm

Birgitta mener hun gjennom sine valg har vært en banebryter for den yngre generasjonen svenske kongelige, som vel også kan sies å ha gått sine egne veier, spesielt når det kommer til valg av livsledsagere.

Birgitta har åpenbart et spesielt bankende hjerte for Sveriges neste tronarving, kronprinsesse Victoria (44), og beskriver henne som «en drøm», og «det beste Sverige kan få».

KVINNELIG ARVING: Silvia og Carl Gustaf, med sin førstefødte, kronprinsesse Victoria. Tanke Birgitta har bare godt å si om sin lille niese. Foto: Reginald Davis / REX / NTB
KVINNELIG ARVING: Silvia og Carl Gustaf, med sin førstefødte, kronprinsesse Victoria. Tanke Birgitta har bare godt å si om sin lille niese. Foto: Reginald Davis / REX / NTB Vis mer

I intervjuet med Expressen trekker Birgitta også frem gudsønnen prins Carl Philip (42), og synes det er fint at han som kongelig får gjøre som han vil. Noe annet var det da hun vokste opp:

– Vi fikk ikke gjøre noe. Ingenting! Jeg hadde aldri vært på restaurant, diskotek eller noe annet før jeg giftet meg. Jeg var bare hjemme. Jeg kunne ikke engang snakke i telefonen. Det var på både godt og vondt, men vi klarte oss, sa Birgitta, og beskrev oppveksten som å «leve i et gyllent bur».

PRINSESSEDATTER: Leah Isadora Behn dukket opp på Vixen Awards 2021. Vis mer

Folkelig på ferieøya

På Mallorca skal prinsessen være kjent for å slå av en prat med folk på gata. Selv mener Birgitta at den strenge oppveksten er grunnen til at hun nyter livet så mye som hun gjør, med golf, venner og sol.

Prinsessen har også måttet tåle kritikk, blant annet for at hun ikke kom i dåpen til Carl Philips eldste sønn Alexander (5). Familiefeiringen skal ha krasjet med en golfturnering.

FESTFINT: Birgitta og søsteren prinsesse Margaretha på vei inn i Slottskyrkan i bryllupet til prins Carl Philip og Sofia Hellqvist i 2015. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
FESTFINT: Birgitta og søsteren prinsesse Margaretha på vei inn i Slottskyrkan i bryllupet til prins Carl Philip og Sofia Hellqvist i 2015. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer

Likevel er Birgitta svært populær blant fansen, og over 60 år etter at hun forlot Sverige, blir hun fortsatt stanset for å skrive autografer.

– Jeg liker det, men det gjør ikke broren min, sa Birgitta til Expressen.

– Jeg blir stolt over at de liker meg og av at de vil ha en bit av meg. Men han forstår meg ikke.

Hun la til at hun ønsker å være positiv for familien og for kongehuset i Sverige.

– Det er det eneste jeg vil. Men jeg gjør så godt jeg kan, og jeg vil gjøre alt for broren min, kongen. Jeg tenker alltid på ham. Han er jo sjefen vår.

PRINS HARRY: Prins Harry prater med Oprah i en ny serie med Apple. Vis mer

Fikk ikke røyke

Da Sverige innførte røykeloven i 2005, vurderte prinsesse Birgitta å aldri mer komme tilbake til Sverige. Birgitta er nemlig kjent for å være glad i å ta seg en røyk, og da tema kom på bane i intervjuet med Expressen, sa Birgitta noe spøkefullt at hun kan røyke når hun vil når hun er hjemme på Mallorca.

Da corona rammet verden, ble Birgitta virusfast i Stockholm i flere måneder, på Stenhammer slott sammen med kongen og dronning Silvia (77). Til slutt ble imidlertid lengselen etter barna hennes for stor, og Birgitta skal ha trosset reiserådene og reist til Tyskland.

10 ÅR: I anledning deres tiende bryllupsdag delte Prins William og hertuginne Kate denne videoen. Vis mer

– Det har vært veldig fint. Jeg har fått sett mye av Sverige. Det er veldig hyggelig ettersom jeg ikke har bodd i Sverige på nesten 60 år, så det var veldig positivt, sa Birgitta.

Hjemme hos sønnen sin i München gjorde hun seg noen refleksjoner l om hvorvidt hun lengtet etter å få komme hjem til Mallorca:

– Ja det er klart. Til mine egne fire vegger. Nå føler jeg meg hjemløs.

Pepperkaker med smør

Prinsessen er fortsatt gift med Johann Georg, selv om de har levd hver for seg i 25 år. Hun begynner dagen på Mallorca med et rundstykke, et såkalt tysk brötchen.

Den ene delen med ost og agurk, og den andre med appelsinmarmelade. Videre «unner» hun seg fire pepperkaker med smør mellom og en kopp kaffe og litt juice.

STILIG: Prinsesse Birgitta under bryllupet til Victoria og Daniel i 2010. Her sammen med prinsesse Margaretha Mrs. Ambler ( til v.), og Johann Georg, som Birgitta fortsatt er gift med, selv om paret har vært separert i over 25 år. Foto: Lise Åserud / NTB
STILIG: Prinsesse Birgitta under bryllupet til Victoria og Daniel i 2010. Her sammen med prinsesse Margaretha Mrs. Ambler ( til v.), og Johann Georg, som Birgitta fortsatt er gift med, selv om paret har vært separert i over 25 år. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Etter nærmere 20 år på Mallorca, ble prinsesse i et intervju med Svenske Aftonbladet spurt om hun noen gang kom til å flytte hjem. Birgitta svarte:

– Flytte hjem? Aldri! I en urne skal jeg hjem til Sverige.

RØRT: Kronprinsesse Mette-Marit ble rørt til tårer da datteren hennes holdt en tale etter konfirmeringen. Video: NRK. Vis mer

Forvekslet ved døden

Det leder oss tilbake til dødsbudskapet, og den spanske avisen El Diario Vasco, som i 2016 skrev at svenskekongens søster hadde dødd av en overdose tabletter.

Oppslaget skal ha skyldtes en navneforveksling, etter at en annen prinsesse, Birgitta av Preussen var gått bort, og tyske aviser hadde omtalt hennes død.

FALSK DØDSBUDSKAP: Nei, prinsesse Birgitta av Sverige var ikke død. Faksimile: El Dario Vasco
FALSK DØDSBUDSKAP: Nei, prinsesse Birgitta av Sverige var ikke død. Faksimile: El Dario Vasco Vis mer

Birgitta selv rakk aldri å lese oppslaget, før avisen Expressen ringte henne og spurte om hun hadde hørt om de morbide nyhetene:

– Jeg synes de skal finne ut litt mer før de skriver sånne ting. Det må jeg ærlig innrømme, sa Birgitta og la til at ingen hadde vært i kontakt med henne.

– Jeg har ikke hørt noe om det. Folk skjønte kanskje at det var en feil. Gud så dumme de er, huff. Fy skam, er alt jeg kan si.

«Kongen er død»

Det er ikke første gang pressen feilaktig rapporterer om rojale dødsfall. Mest oppsiktsvekkende her hjemme var da NTB i 2017 sendte ut pressemelding til sine abonnenter, med en nekrolog over kong Harald (84):

«Norge er i sorg. Kong Harald V er død, xx år gammel. Kongen døde xxxx (dag/dato) (hjemme/på sykehus el.l.) klokken xxx.».

TOK DET MED ET SMIL: Kong Harald og tidligere statsminister Erna Solberg under den tradisjonsrike stortingsmiddagen på Slottet. Kanskje var det NTBs blemme kongen lo av? Foto: Heiko Junge/NTB
TOK DET MED ET SMIL: Kong Harald og tidligere statsminister Erna Solberg under den tradisjonsrike stortingsmiddagen på Slottet. Kanskje var det NTBs blemme kongen lo av? Foto: Heiko Junge/NTB Vis mer

Den uferdige teksten ble sendt ut kl. 12.06. og tre minutter senere kom meldingen fra NTB om at de trakk tilbake nekrologen.

Flauere kan det knapt bli. Kong Harald valgte imidlertid å møte tabben med godt humør og sa under den årlige middagen for stortingsrepresentantene samme år:

ISOLERT: Dronning Sonja fortalte under åpningen av en kunstutstilling med Magne Furuholmen at det var trist å ikke kunne møte folk under coronapandemien. Video / Foto: NTB Vis mer

– Som dere har skjønt, er ryktet om min bortgang betydelig overdrevet – selv om landets redaksjoner fikk et litt annet inntrykk i september, sa kongen, med adresse til NTBs nesten ferdigskrevet nekrolog.

– Den eneste som har gått til de evige jaktmarker her i kveld er nok elgen vi snart får servert, fortsatte kongen.

Talen var sterkt inspirert av en annen som i sin fikk kjenne et ufrivillig dødsbudskap på kroppen. Våren 1897 skrev amerikanske medier at forfatter Mark Twain var svært syk og til og med død. I ett brev til en journalist skrev Mark Twain:

– James Ross Clemens, en fetter av meg, var alvorlig syk for to tre uker siden i London, men er nå frisk. Rapporten om min sykdom kom fra hans sykdom, og rapporten om min død var en overdrivelse.

LES OGSÅ: Mette-Marit hyller datteren

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer