Ble dronning mens hun var i toppen av et tre

Mandag var det 60 år siden den britiske kongen døde. Les den gripende historien om Elizabeth som reiste ut som prinsesse og kom hjem som dronning.

60 ÅR SOM DRONNING: Dronning Elizabeth markerer nå 60 år på tronen.  Foto: Stella Pictures
60 ÅR SOM DRONNING: Dronning Elizabeth markerer nå 60 år på tronen. Foto: Stella Pictures Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEHER.NO: 6. februar 1952 døde kong Georg VI etter flere års kreftsykdom. En uke tidligere hadde hans datter prinsesse Elizabeth reist til Kenya sammen med sin ektemann prins Philip.

Det unge paret var på safaritur i jungelen, og Elizabeth ble bokstavelig talt dronning i toppen av et tre.

På det tidspunkt faren døde, lå Elizabeth og Philip i en liten hytte som var bygget i treet. Beskjeden om at faren var død, fikk hun først da paret kom tilbake til den kongelige jakthytten.

Den nybakte dronningen fløy sporenstreks hjem, og kjente nok den tunge vekten av sin skjebne på skuldrene. Hjemme satt hennes mor og sørget over tapet av sin ektemann, men likevel var hennes eneste tanke å trøste datteren som ble dronning i en alder av bare 25 år.

Dette var lenge før mobiltelefonen og epostens tid, og dronningmoren instruerte derfor sine ansatte til å sende et telegram direkte ombord til Elizabeth. Meldingen ble mottatt over radioen og skrevet inn i kapteinens loggbok før det ble kopiert for hånd på et BOAC signalskjema og presentert for Hennes Majestet. Utrolig nok finnes en kopi av skjemaet den dag i dag på British Airways Speedbird Heritage Centre.

Beskjeden var formell, men uttrykker samtidig en mors kjærlighet til sitt barn:

«Til: HM Dronningen

Alle mine tanker og bønner er med dere.

Mummie
Buckingham Palace»


7. febuar landet flyet med landets nye dronning i England, og statsminister Winston Churchill var på flyplassen for å ta henne i mot.

Siden den gang har Elizabeth vært landets regent, og feirer 60 år på tronen i år.

Dimantjubileet skal feires med brask og bram gjennom hele året, men blir innledet i dag – på dødsdagen til hennes far.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre mobilsider. Send sms med kodeord: SHMOBIL til 2255

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

LES OGSÅ: - I hennes alder bør hun ikke jobbe så mye

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer