Prins Charles av Wales

Ble «bedratt» av pedofilidømt biskop

Nå skal prins Charles fortelle utvalget om sin historie.

OVERRASKER: I forbindelse med etterforskningen av en tidligere pedofilidømt biskop, som prins Charles i mange år hadde et nært forhold til, har han nå kommet med en sjelden uttalelse. Foto. NTB scanpix
OVERRASKER: I forbindelse med etterforskningen av en tidligere pedofilidømt biskop, som prins Charles i mange år hadde et nært forhold til, har han nå kommet med en sjelden uttalelse. Foto. NTB scanpix Vis mer
Publisert

Til uken skjer det noe uvanlig for et av medlemmene til det britiske kongehuset. Prins Charles (69) skal under en høring for et uavhengig utvalg, som etterforsker seksuelle overgrep mot barn, fortelle sin side av en historie som ryster Storbritannia.

Han skal snakke om bedrageriet han følte på da hans mangeårige venn, den tidligere biskopen Peter Ball (86), ble dømt for flere overgrep mot unge menn i 2015.

Prinsen hevder han ikke visste hva biskopen drev med, og at han ikke tok hintene han fikk på alvor før det var for sent.

Omfattende sak

Britiske aviser som The Guardian, Telegraph og The Times har omtalt den oppsiktsvekkende saken. Prins Charles har skrevet en avhandling som neste uke, den 27. juli, skal leses opp i en høring.

Høringen omhandler hvorvidt enkeltindivider har forsøkt å forhindre etterforskningen av saken, eller om de har forsøkt å hysje ned potensielle vitner.

Den tidligere biskopen var tidligere en svært mektig mann, og det har derfor vært grunn til å mistenke at etterforskningen ikke har gått helt på skinner. Derfor ble prinsen av Wales, som har kjent Ball i flere tiår, bedt om å komme med en uttalelse.

DØMT: Tidligere biskop Peter Ball ble i 2015 dømt til 32 måneder i fengsel etter å ha forgrepet seg på flere unge menn i perioden 1977 til 1992. Foto: NTB scanpix
DØMT: Tidligere biskop Peter Ball ble i 2015 dømt til 32 måneder i fengsel etter å ha forgrepet seg på flere unge menn i perioden 1977 til 1992. Foto: NTB scanpix Vis mer

Allerede på midten av 1990-tallet sa Ball seg skyldig i ett overgrep, etter å ha fått en advarsel fra politiet. En såkalt «police caution», eller advarsel, er en alternativ måte å behandle straffesaker på - der politiet mener en rettssak ikke er beste løsning.

Uttalelsen til prinsen blir beskrevet som et utkast foreløpig, men Charles skriver der at han ikke visste om biskopens handlinger. Ball ble i 2015 dømt til 32 måneder i fengsel for å ha forgrepet seg på 18 unge menn i en periode på over 30 år.

SKREV UTTALELSE: Det er sjelden at kongelige vitner i retten eller under høringer, men nå har prins Charles skrevet en uttalelse i forbindelse med gjenåpningen av en overgrepssak. Foto: NTB scanpix
SKREV UTTALELSE: Det er sjelden at kongelige vitner i retten eller under høringer, men nå har prins Charles skrevet en uttalelse i forbindelse med gjenåpningen av en overgrepssak. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han ble sluppet ut i februar i fjor, etter å ha sonet halve straffen. Han sa seg skyldig i flere av tiltalepunktene, og skal blant annet ha tvunget ofrene sine til å be nakne.

Nå etterforskes saken igjen av det uavhengige utvalget Independent Inquiry into Child Sexual Abuse (IICSA), som ble opprettet av Theresa May i 2014. Utvalget ser på hvordan England og Wales har håndtert overgrepssaker, og valgte derfor å ta nok en kikk på Ball sin sak.

RESTAURERT: British Movietone har restaurert og digitalisert bryllupet mellom Charles og Diana i høy kvalitet. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Bedratt

En representant for Clarence House, Charles' og hertuginne Camillas offisielle residens i London, har uttalt seg til britiske medier om skandalen.

- I denne uttalelsen ønsker prins Charles å gjøre det klart at han ikke visste om Balls oppførsel før han ble dømt i 2015. Da brøt han også all kontakt, forteller representanten, og fortsetter:

- Sammen med mange andre, ble han bedratt av Peter Ball over en lengre periode. Dette angrer han dypt på, sier representanten.

Prinsen og biskopen skal ha skrevet brev til hverandre i flere tiår, og tidvis sendte også Charles ham penger, «noe han ofte gjør for mennesker som trenger det». Biskopen har tidligere beskrevet prinsen som en lojal venn, men lojaliteten er nå brutt. I uttalelsen fra prinsen står det følgende:

- Jeg var ikke klar over alvoret i situasjonen eller hvor viktig advarselen i 1993 var. Selv om jeg noterte meg at Peter Ball i et brev fra oktober 2009 nevnte at han var involvert i et «feiltrinn», var jeg inntil nylig ikke klar over at han aksepterte seg skyldig, sier han.

George Carey, den tidligere erkebiskopen av Canterbury, sa opp sin stilling etter at det kom frem at han hadde nektet å gi informasjon til politiet om saken i hele to tiår. Han skal også snakke under høringen neste uke.

- Jeg angrer dypt på at vi i min tid som erkebiskop i Canterbury ikke behandlet Peter Balls ofre slik vi skulle ha gjort og la for stor vekt på hans benektelse, sa lord Carey i 2015, ifølge avisen The Telegraph.

LES OGSÅ: - Tror du han angret på at han kneppet av seg skjorta?

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer