Dronning Margrethe av Danmark

Blåste vekk en million på tre dager

Dronning Margrethes luksusreise kostet regjeringen dyrt.

DYRT: Dronning Margrethe var i november tre dager i Ghana, der hun blant annet har åpnet en ambassade. Turen ble derimot alt annet enn en billig affære for Danmark, som satt igjen med millionregningen. Foto: NTB scanpix
DYRT: Dronning Margrethe var i november tre dager i Ghana, der hun blant annet har åpnet en ambassade. Turen ble derimot alt annet enn en billig affære for Danmark, som satt igjen med millionregningen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

I høst skulle dronning Margrethe av Danmark (77) på offisielt besøk til Ghana. Hun tok med seg utenriksminister Anders Samuelsen og miljøminister Esben Lunde Larsen, satte seg på militærets Challenger-fly og gjorde seg klare for den omtrent 500 mil lange reisen.

Hun hadde i tillegg med seg representanter for hoffet og livgardens musikere.

Besøket varte i tre dager, og fikk oppleve et rikt og spennende program med flere poster hver dag. En skulle kanskje tro at en slik tur umulig kunne bli spesielt dyr, og at man som kongelig fikk mye påspandert. Den gang ei.

Ekstra Bladet har fått innsyn i rapporter som viser at dronningen og hennes entourage fløy, spiste og bodde for elleville 1 300 000 norske kroner på turen.

Pengesluk

Det betyr at reisen nærmest utgjorde halvparten av kongehusets reisebudsjett for fjoråret, som lå på 2,3 millioner danske kroner - eller 2,9 millioner norske. Beløpet er en hel million mer enn hva de brukte året før.

INNHOLDSRIKT: Dronningen, her med Nii Okwei Kinka Dowuona VI, hadde flere poster på programmet i Ghana. Det kostet flesk. Foto: NTB scanpix
INNHOLDSRIKT: Dronningen, her med Nii Okwei Kinka Dowuona VI, hadde flere poster på programmet i Ghana. Det kostet flesk. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dronning Margrethe slapp heldigvis å svi kredittkortet, for den endelige reiseregningen ble sendt rett til det danske utenriksdepartementet. Departementet betaler som oftest kongeliges reiser, om turen så går til Afrika eller til Bornholm for å feire en offisielle merkedager.

Selve formålet med reisen til Ghana var å styrke forholdet mellom de to nasjonene, og da er det naturlig å sende dronningen eller andre i kongefamilien.

HYGGELIG: Dronningen møtte flere sentrale skikkelser under besøket. Her hilser hun på Aburihene Otobour Nana Djan Kwasi. Foto: NTB scanpix
HYGGELIG: Dronningen møtte flere sentrale skikkelser under besøket. Her hilser hun på Aburihene Otobour Nana Djan Kwasi. Foto: NTB scanpix Vis mer

Fokuset var også å selge blant annet vindmøller og melk til landet, som ligger vest i Afrika med grenser mot Elfenbenskysten, Burkina Faso og Togo.

Derfor var også representanter for 30 danske bedrifter med på reisen, men de betalte for seg selv. Det er ikke kjent hvorfor akkurat Ghana-reisen ble så dyr for dronningen. Da hun reiste til Roma i oktober kostet det «bare» utenriksdepartementet rundt 150 000 kroner.

Heller ikke barna til dronningen klarer å toppe morens ville reiseregninger. Da kronprins Frederik og kronprinsesse Mary reiste til USA, Bangladesh og Japan kom regningen fortsatt på mindre enn én tredagerstur til Ghana.

Ekstra Bladet fikk også i mars fått tilgang til nye dokumenter fra Finansdepartementet som viser den danske kongefamiliens forbruk.

Ifølge avisen kjøpte kongefamilien til sammen varer eller tjenester for svimlende 48,4 millioner kroner i løpet av 2017.

De får imidlertid momsrefusjon hver gang de kjøper en vare eller tjeneste, og de tallene for fjoråret viser at de mottok nesten 9, 7 millioner kroner i refusjon.

Kongefamilien må betale full pris for varer og tjenester i første omgang, men deretter sender de altså regnskapet til Finansdepartementet, som sørger for at momsen blir refundert.

GIKK BORT: Sent på kvelden tirsdag 13. februar 2018 sovnet prins Henrik av Danmark stille inn, 83 år gammel. Både dronning Margrethe og sønnene deres, kronprins Frederik og prins Joachim, var til stede. Prins Henrik var en fargerik prins - se noen av øyeblikkene fra livet hans her! Vis mer

Storslagen mottakelse

Dette er ikke første gang turen til Ghana har skapt overskrifter i Skandinavia. En spesiell hendelse fant nemlig sted da de på vei mot Ghana måtte mellomlande i Algerie for å fylle drivstoff.

Dette skulle egentlig gå ubemerket hen, og det skulle i prinsippet bare være en rask landing og avgang. Slik ble det derimot ikke.

Særs få skulle i utgangspunktet vite om mellomlandingen, men noen hadde åpenbart tipset den algeriske regjeringen. Utenfor flyet ventet en staselig velkomst med rød løper, en delegasjon av representanter fra regjeringen og et stort pressekorps.

Landets formann, Abdelkader Bensalah, og landets kunnskapsminister, Nouria Benghebrit, hadde begge møtt opp for å ta imot dronningen. Flere titalls soldater sto klare med geværene pekende opp mot himmelen, og det danske flagget var heist til topps.

Den algeriske kanalen Canal Algérie foreviget velkomsten i et nyhetsinnslag, som ble sendt på tv og ble lagt på nettet. Nyhetsbyrået APS har også omtalt «besøket». Som om ikke den gjeve velkomsten var nok, ble dronningen og hennes regjeringsrepresentanter invitert inn til et eksklusivt område på flyplassen.

MISFORNØYD: Franskfødte prins Henrik av Danmark er misfornøyd med sin kone, nemlig dronningen. Manglende likestilling i forholdet gjør at prinsen nå ønsker å gå i mot tradisjonen om å gravlegges ved siden av hverandre. Foto/Video: NTB Scanpix, AP, ATP og Reuters Vis mer

Friske blomster var satt fram og det var hengt opp et stort, dansk flagg, som kameraene foreviget. I klippene ser de danske ministrene nokså overraskede ut, og ifølge kilder Politiken har pratet med, ble hele den danske gjengen tatt på senga av den formelle overraskelsen som møtte dem på Houari Boumediene-flyplassen. Møtet skal ha vart en times tid.

Et besøk i Algerie var ikke oppført i dronningens offisielle kalender, og det stilles derfor spørsmål ved hvordan det algeriske statsapparatet fikk nyss om mellomlandingen.

Verken kongehuset eller det danske utenriksdepartementet ønsket å kommentere saken overfor den danske avisen Politiken. Den algeriske ambassaden i København lettet derimot på sløret.

De kunne fortelle at flere representanter for regjeringen også møtte opp da dronningen var på vei hjem, og måtte mellomlande atter en gang for å fylle drivstoff. Den gang var utenriksministeren og formannen for nasjonalforsamlingen også med.

LES OGSÅ: Hemmeligheten de holder fra prins George

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer