Bildet som skaper bråk

Dronning Silvia, Svenskekongen og hans elskerinne blir «misbrukt» i fotokunstverk.

LATTERLIGGJØRES: Både kongen og dronninen, samt hans elskerinne, latterliggjøres i fotomontasjen signert kunstner Wallin. Foto: Stella Pictures / Faksimile fra Aftonbladet og Expressen
LATTERLIGGJØRES: Både kongen og dronninen, samt hans elskerinne, latterliggjøres i fotomontasjen signert kunstner Wallin. Foto: Stella Pictures / Faksimile fra Aftonbladet og Expressen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO:  I 2000 tok den svenske kunstneren Elisabeth Ohlson Wallin et foto av «Army of lovers»-stjernen Camilla Henemark (47).

Nå, over ti år senere, har dette blitt brukt som en del av et fotokunstverk signert Wallin.

Fotomontasjen, som er publisert i det sosialdemokratiske tidsskriftet Tiden, viser svenske kong Carl Gustafs (66) angivelige elskerinne liggende naken på et bord dekket av pizza.

Rundt henne forsøker ni dresskledde herremenn, inkludert kongen selv, å få en bit av pizzaen. På gulvet sitter dronning Silvia (68) på huk, mens hun prøver å vaske bort et hakekors.

De dresskledde mennene er alle involvert i skandalene rundt den svenske kongen - og dronningen - som har herjet den siste tiden.

SE OGSÅ PREMIEREN PÅ SEOGHØR.NO WEEKEND HER

Selv sier kunstneren, som har brukt rundt ett år på arbeidet, at det er et satirisk verk.

- Det har vært en følsom prosess. Dette er min oppfatning av det som har kommet frem rundt det svenske kongehuset de siste årene. Jeg er ikke anti-monarkisk, men jeg er følsom overfor maktmisbruk, forklarer hun til Aftonbladet, og legger til:

- Jeg holder på med en satirutstilling, og det her er satir. Det er viktig med satiriske bilder. Det er en måte å formidle, ved hjelp av humor, alvorlige overtramp i samfunnet.

Selv ante ikke Henemark, som tidligere i år var med i den svenske versjonen av «Skal vi danse», hva bildet skulle brukes til.

- Dette bildet tok Elisabeth av meg for over ti år siden, og jeg har overhode ikke hatt noe med prosjektet å gjøre. Det var for meg en stor overraskelse da jeg så hva det hadde blitt brukt til, forteller hun til Expressen.

Til tross for at kunstneren har «lekt seg» med over ti år gamle bilder av henne, bærer hun ikke nag til Wallin:

- Hun skal få ha den kunstnerfrihet alle kunstnere fortjener, selv om jeg ikke står bak det her verket selv.

Aftonbladet har vært i kontakt med det svenske slottet via pressesjef Bertil Ternert, som selv er en av de ni dresskledde mennene. Han er svært ordknapp når det kommer til kunstverket:

- Denne typen kunst, eller hva man skal kalle det, er noe som vi ikke kommenterer. Vi avstår helt og holdent fra det.

Bli fan av Seoghør.no på Facebook her

Sjekk ut våre mobilsider. Send sms med kodeord: SHMOBIL til 2255

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

LES OGSÅ: Camilla Henemark ute av svenske «Skal vi danse»  

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer