Prins Harry og hertuginne Meghan:

Betalte millioner for Afrika-tur

Parets siste offisielle tur som medlemmer av den britiske kongefamilien, ble rekorddyr.

HØYE SUMMER: Hertuginne Meghan og prins Harrys Afrika-tur kostet britiske skattebetalere tre millioner norske kroner. Det dekket blant annet privatfly. Foto: Courtney Africa / POOL / NTB
HØYE SUMMER: Hertuginne Meghan og prins Harrys Afrika-tur kostet britiske skattebetalere tre millioner norske kroner. Det dekket blant annet privatfly. Foto: Courtney Africa / POOL / NTB Vis mer
Publisert

Det var mange som sperret opp øynene da prins Harry (36) og hertuginne Meghan (39) på starten av året annonserte at de ønsket å trekke seg tilbake fra sine kongelige plikter.

«Etter mange måneder med tenking og interne diskusjoner, har vi truffet en beslutning om å dette året gjøre en overgang, for å skille ut en ny progressiv rolle i institusjonen», het det blant annet i pressemeldingen fra hertugparet.

TALE: Prins Harry forteller at han og hertuginne Meghan følte at de ikke hadde noen annet valg enn å forlate den kongelige familien. Video: Instagram / Sussexroyal Vis mer

I tiden etter har de tatt med seg sønnen Archie (1), og flyttet til Montecito i California.

Før den tid rakk de imidlertid å være på en rekke oppdrag og turer som ektepar, og i fjor høst var paret på en tur til Afrika, der de besøkte Sør-Afrika sammen. Prinsen besøkte deretter Botswana, Angola og Malawi alene. Det var parets siste offisielle tur som medlemmer av kongefamilien.

«Utstillingstur»

Til tross for at paret ikke lenger er en offisiell del av det britiske kongehuset, betyr ikke det at oppmerksomheten av avtatt. Nå er nemlig regnskapet for den nevnte turen offentliggjort, og summen for turen sjokkerer.

MEGHAN: Hertuginnna går rettens vei for å hindre navneavsløring. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Afrika-turen kostet nemlig britiske skattebetalere 245 000 britiske pund, noe som tilsvarer rundt 2,9 millioner norske kroner, ifølge Sky News. I tillegg ble den høyprofilerte turen fakturert som en «utstillingstur».

Pengene skal blant annet ha gått til privatfly for paret og deres følge, og turen var den dyreste kongelige reisen gjennom året.

Kontroversielt

Turen fikk mye oppmerksomhet verden over, blant annet for deres arbeid som frivillige.

Det var imidlertid hertugparets kontroversielle søksmål mot avisen Mail on Sunday som fikk mest oppmerksomhet, noe som førte til at veldedighetsturen ble overskygget - og ansatte og diplomaters flere måneder med arbeid i forkant ble forgjeves.

ÅPNER OPP: Hertuginne Meghan åpner opp om hvordan det har vært å få barn og gifte seg i offentlighetens søkelys. Video: ITV. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

I tillegg stilte hertuginnen foran kamera, og beskyldte ektemannens familie for å ikke spørre hennes hvordan hun hadde det.

- Ikke mange har spurt om jeg har det bra, sa hertuginnen åpenhjertig i dokumentaren «Harry og Meghan: An African Journey», ifølge The Mirror.

Dokumentaren viste en tydelig preget Meghan som uttalte seg om hvordan tiden etter at hun giftet seg inn i en av verdens mest offentlige familier hadde vært.

Høye summer

Regnskapet viser at fjorårets nest dyreste tur var prinsens reise til Oman. Den kostet 2,5 millioner norske kroner. Der oppholdt han seg i to dager for å vise sin respekt for den avdøde kongen.

Den tredje dyreste reisen gjort av det britiske kongehuset var hertuginne Kate (38) og prins Williams (38) reise til Pakistan i fjor. Turen kostet 1,4 millioner kroner.

GODE VENNER: Det er ikke første gang vi ser John Carew og Prins William kose seg i hverandres selskap. Senest på mandag fikk vi se guttene på tribunen da fotballaget Aston Villa skulle kjempe seg tilbake til hovedligaen i England. Og Carew er glad for vennskapet med prinsen. https://www.seher.no/kongelig/letter-pa-sloret-om-vennskapet-til-prins-william/70768279 Vis mer

- Disse tallene viser ikke den daglige overforbruken av penger på korte turer rundt i landet, der de ofte tar helikopter i stedet for bil, eller kjører bil i stedet for å ta toget, sier Graham Smith, en talsperson for Republic.

Regnskapet viser også at prins Andrew (60) har mottatt 15 800 pund for å besøke en golfturnering, og prinsesse Anne (70) har fått 16 400 for å gjeste en rugbykamp i Italia.

Den totale summen i reiseregnskapet for 2019-2020 var 5,3 millioner pund. Det tilsvarer 64,2 millioner norske kroner. Det er en økning med 15,2 prosent fra året før.

LES OGSÅ: Gladnyhet to år etter bryllupet - venter barn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer