Kronprins Haakon og dronning Sonja:

Besøker kongen

Kronprins Haakon og dronning Sonja besøker kong Harald på Rikshospitalet etter hjerteoperasjonen.

PÅ VEI: Her ser man dronning Sonja og kronprins Haakon på vei for å besøke kong Harald etter hjerteoperasjonen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
PÅ VEI: Her ser man dronning Sonja og kronprins Haakon på vei for å besøke kong Harald etter hjerteoperasjonen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag ettermiddag har kronprins Haakon (47) og dronning Sonja (83) blitt observert utenfor Rikshospitalet på vei for å besøke kong Harald (83).

Det viser bilder tatt av NTB hvor man ser Sonja og Haakon sitte i baksetet av en bil utenfor Rikshospitalet.

Besøket kommer bare kort tid etter at kongens livlege Bjørn Bendz holdt en pressekonferanse om kongens tilstand.

OPERASJON: Doktor Wasim Zahid forklarer hvilken hjerteoperasjon kong Harald gikk gjennom fredag 9. oktober. Video: Privat Vis mer

Bendz la ikke skjul på under pressekonferansen at kongens familie trolig kom til å avlegge et besøk i løpet av dagen. Kong Harald er, som de fleste har fått med seg, innlagt på Rikshospitalet, der han forblir til over helgen.

Kongens livlege forklarte at kong Harald ligger innlagt på intensivavdelingen, fordi han har et eget rom på denne avdelingen.

- Ikke fordi han har behov for intensivbehandling, understreket Bendz, samtidig som han påpekte at 83-åringen ligger til observasjon.

HJERTEOPERERT: Kong Harald ble lagt inn på Rikshospitalet torsdag, og ble hjerteoperert fredag morgen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
HJERTEOPERERT: Kong Harald ble lagt inn på Rikshospitalet torsdag, og ble hjerteoperert fredag morgen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer

Skal leve som normalt

Det var fredag formiddag at nyheten kom om at kong Haralds (83) hjerteklaffoperasjon var vellykket, og at majestetens tilstand er god. Kongen var våken under operasjonen og inngrepet ble utført via lysken med lokalbedøvelse.

I pressemeldingen ble det også kjent at kong Harald blir sykmeldt ut oktober som følge av hjerteklaffoperasjonen.

RIKSHOSPITALET: Dronning Sonja kom selv kjørende for å besøke kong Harald da han ble lagt inn på Rikshospitalet i september. Vis mer

Under pressekonferansen kunne Bendz fortelle at kongen fikk noen beroligende medisiner under selve inngrepet som gjorde han litt døsig, men påpekte at kongen har det bra og er fornøyd med dagen.

- Han har sagt mye morsomt, som han pleier å gjøre. Så han er den gode, gamle kongen vår, sa Bendz på spørsmål om kongen har sagt noe etter operasjonen.

Videre forklarte Bendz at kongen skal leve som normalt i tida framover, og at han har et sterkt ønske om at 83-åringen allerede i morgen skal komme seg ut av senga.

- Hvis ikke han kommer ut, skal jeg sparke han ut. Det er han innstilt på. Og det har han humor på, at jeg er brutal på sånne ting. Sånn er jeg med alle pasienter, men på en hyggelig måte selvfølgelig. Så skal han tusle rundt her og etter hvert hjemme, sa Bendz.

ISOLERT: Dronning Sonja fortalte under åpningen av en kunstutstilling med Magne Furuholmen at det har vært trist å ikke kunne møte folk under coronapandemien. Video / Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Vært til utredning

Det var i går det ble kjent at kong Harald skulle gå gjennom en operasjon for å bytte en hjerteklaff. Kongen har den siste tiden vært til utredning for å finne årsaken til at han tidligere i høst opplevde tung pust, noe som førte til innleggelse på Rikshospitalet.

Det viste seg altså å være nødvendig å erstatte den kunstige hjerteklaffen med en ny klaff - for å bedre kongens pust.

Dette er ikke første gang kong Harald har gjennomført en slik operasjon. Det samme skjedde nemlig i 2005, da han måtte operere hjerteklaffen mellom hjertet og hovedpulsåra. Den gang fikk han en kunstig hjerteklaff, laget av biologisk materiale.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fylte 80 16. april. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden har også de kongelige nå måttet ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

Slike kunstige biologiske hjerteklaffer har en levetid på mellom ti og 15 år, og dermed er det ikke uvanlig at slike inngrep må gjentas etter en stund - slik kongen nå har gjort.

LES OGSÅ: Røper kjønnet på babyen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer