Leirskredet i Gjerdrum:

Besøker Gjerdrum

Kongen, dronningen og kronprinsen besøker Gjerdrum på søndag.

REISER OPP: Kongeparet og kronprins Haakon skal søndag møte mennesker som er berørt av den tragiske rasulykken i Gjerdrum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
REISER OPP: Kongeparet og kronprins Haakon skal søndag møte mennesker som er berørt av den tragiske rasulykken i Gjerdrum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kongeparet og kronprinsen skal søndag besøke Gjerdrum, Olavsgaard hotell og Clarion Gardermoen, som følge av den tragiske rasulykken som fant sted i romjulen.

Det skriver Slottet i en pressemelding lørdag ettermiddag. Kongeparet og kronprinsen skal møte kommune, nødetater, evakuerte og berørte.

Kong Harald spilte inn sin nyttårstale på nytt for å snakke direkte til dem som har vært berørt av ulykken.

TRAGISK: Flere boliger ble tatt av et skred i Ask i Gjerdrum natt til onsdag. Fortsatt er flere mennesker savnet etter ulykken.. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TRAGISK: Flere boliger ble tatt av et skred i Ask i Gjerdrum natt til onsdag. Fortsatt er flere mennesker savnet etter ulykken.. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Denne kvelden vil jeg først og fremst sende en hilsen til alle dere som er berørt av skredulykken i Gjerdrum. Den forferdelige hendelsen gjør dypt inntrykk på oss alle. Jeg føler med dere som går inn i det nye året med sorg og uvisshet, sa kongen innledningsvis.

Over tusen mennesker er evakuert som følge av leirskredet, som skjedde natt til onsdag. Politiet har bekreftet at de foreløpig har funnet to omkomne personer i ruinene. Fortsatt er det flere som er savnet etter den tragiske ulykken.

Politiet kategoriserer fortsatt arbeidet de driver med som en redningsaksjon, og har håp om å finne overlevende.

OPERASJON: Doktor Wasim Zahid forklarer hvilken hjerteoperasjon kong Harald skal gjennomgå fredag 9. oktober. Video: Privat Vis mer

Statsminister på besøk

Onsdag denne uka, samme dag som skredet skjedde, besøkte statsminister Erna Solberg og justisminister Monica Mæland Gjerdrum.

- Mine tanker er først og fremst hos alle de som er direkte berørte. Det er mange som fortsatt ikke er gjort rede for. Dette er en stor katastrofe, sa Solberg på vei inn for å bli orientert om situasjonen.

- Det er en forferdelig vond opplevelse å se et sånt skred og det er også veldig vanskelig når så mange ikke er gjort rede for. Jeg skjønner at det er en stor belastning for dem som jobber med dette.

- EN STOR KATASTROFE: Statsminister Erna Solberg besøkte Ask i Gjerdrum etter at det hadde gått et større jord- og leirskred. Foto: Jil Yngland / NTB
- EN STOR KATASTROFE: Statsminister Erna Solberg besøkte Ask i Gjerdrum etter at det hadde gått et større jord- og leirskred. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer

Skredet er et av de største kvikkleireskredene i Norge i nyere tid, ifølge NVE. Det er ikke kontroll på skredet og mange timer etter at det første skredet gikk raser det stadig fra området.

Statsministeren fortalte at hun ble varslet om hendelsen tidlig onsdag morgen, og at det har blitt gjort en kjempeinnsats. Også i statsministerens nyttårstale adresserte hun katastrofen.

- Helt på tampen av året ble vi vitne til hvilke ødeleggelser naturkreftene kan gjøre. Da ble Gjerdrum på Romerike rammet av et av de verste kvikkleireskredene i nyere tid.

- Mange mennesker er rammet. Mange har mistet sine hjem. Mange er fortsatt evakuerte. Mange lever i uvisse.

- Våre tanker går til alle som er berørt av denne katastrofen. Og vår takknemlighet går til redningsmannskapene som har gjort et formidabelt arbeid.

LES OGSÅ: Ny kjæreste etter sjokkbruddet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer